Ο βιασμός της Emily Doe

Ο εκδότης του βιβλίου λέει ότι θα αλλάξει οριστικά και για πάντα τον τρόπο που σκεφτόμασταν για τις σεξουαλικές επιθέσεις. 

Η επίθεση του Στάνφορντ – έτσι έγινε γνωστή η υπόθεση – σημειώθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2015. Ο Brock Turner, ο οποίος ήταν τότε 19 ετών,  επιτέθηκε σεξουαλικά στην Miller στην πανεπιστημιούπολη της σχολής μετά από ένα πάρτι ενώ εκείνη ήταν αναίσθητη. Η επίθεση έληξε μόνο αφού παρενέβησαν δύο Σουηδοί φοιτητές που είδαν τι συνέβαινε και επικοινώνησαν με την αστυνομία. Η Miller βρέθηκε ημίγυμνη σε εμβρυική θέση, πίσω από έναν κάδο απορριμμάτων. 

Η δίκη προκάλεσε εθνική συζήτηση σχετικά με τις σεξουαλικές επιθέσεις και το κατά πόσον οι λευκοί άνδρες με πλούσιο οικογενειακό υπόβαθρο αντιμετωπίζονται ευνοϊκότερα από το αμερικανικό σύστημα δικαιοσύνης. Αυτό που ακολούθησε ήταν μια δικαστική υπόθεση που φαινόταν να αναδεικνύει μερικά από τα πιο σκοτεινά στοιχεία της ζωής στις πανεπιστημιακές σχολές και έκανε αντιληπτή την αποτυχία του συστήματος δικαιοσύνης της Καλιφόρνιας, αλλά βοήθησε να ξαναρχίσει μια εθνική συζήτηση για βιασμό στις πανεπιστημιουπόλεις.

Τα συγκλονιστικά λόγια της Miller διαβάστηκαν από εκατομμύρια ανθρώπους και αναφέρθηκαν σε πολλά άρθρα για το βιασμό. Ενώ η περίπτωση της Miller προηγήθηκε του κινήματος #MeToo, η ιστορία της και η αντίδραση του κοινού σε αυτή οδήγησαν σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Ο δικαστής που καταδίκασε σε μόλις έξι μήνες φυλάκισης τον Turner ανακλήθηκε από ψηφοφόρους της Καλιφόρνιας και ο κυβερνήτης του κράτους, με σαφή αναφορά στην υπόθεση του Miller, εισήγαγε υποχρεωτικές ελάχιστες ποινές για σεξουαλικές επιθέσεις.

H ανάγνωση της μαρτυρίας της Chanel Miller από γνωστές ηθοποιούς:

Σύμφωνα με όσα λέει η ίδια, το Know My Name είναι ένα βιβλίο για την «ανάκτηση της ταυτότητάς της» και «για να πει την ιστορία της σχετικά με το τραύμα, την υπερβατικότητα και τη δύναμη των λέξεων». 11 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν διαβάσει σε τέσσερις ημέρες την πρώτη της δήλωση που ξεκίναγε με την ανατριχιαστική φράση «Δεν με ξέρεις, αλλά ήσουν μέσα μου…». Το κείμενο που δημοσιεύθηκε πλήρες στο Buzzfeed, μεταφράστηκε σε διάφορες γλώσσες (δυστυχώς δεν είναι διαθέσιμο στα ελληνικά), εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο και αποτέλεσε το αντικείμενο δημόσιων αναγνώσεων, φτάνοντας ακόμη και στο Κογκρέσο. Τώρα είναι η ώρα να μάθουμε όλοι ποια ήταν η Emily Doe και πώς ή ίδια βίωσε την κακοποίηση χωρίς να κρύβει το πρόσωπο και το όνομά της.

H Σάρον Στόουν ξεσπά καθώς διαβάζει την μαρτυρία της Chanel Miller:

Το κείμενο της Chanel Miller όπως δημοσιεύθηκε το 2016 στο Buzzfeed: