[2] Προπαγάνδα μήτηρ πάσης παθήσεως
07.06.21 Βαθαίνει το «σκοτάδι» ενδεικτικά στα έμφυλα ζητήματα
αλλά μάλλον για να ξεκινήσει ένα κύμα αλλαγών

Κάτι ξεκίνησε να υπάρχει με βάση τις γυναίκες από την ημέρα που βρέθηκαν στα πληκτρολόγια και σε συναντήσεις σε γειτονιές, στα δικαστήρια και σε πλατείες με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου Τσιάρα για την εκ πλαγίου υποχρεωτική συνεπιμέλεια και τα συνοδά προβλήματα.
Διαμορφώνονται μερικές δυναμικές που αξίζει να προσέξουμε:
Γνώμη | Κώστας Δραγάτης
1) Νέες φεμινίστριες ενώνονται σε διαλεκτική σχέση με παλαιότερες και παλαιές. Συμφωνούν ότι κάτι έχει ξεκινήσει να πηγαίνει λάθος που τις επηρεάζει και τις πειράζει, ενώ οι προσεκτικότερες στις λεπτομέρειες παρατηρούν ότι σημειώνονται παραβάσεις βασικών δικαιωμάτων και αυτονόητων δεδομένων από την εξουσία εις βάρος τους και ότι κάτι πρέπει να κάνουν γι’ αυτό.
2) Κυρίως γυναίκες που έχουν σε εξέλιξη ενδεικτικές, κακοποιητικού είδους δικαστικές διαφορές με πρώην συντρόφους και συζύγους, βρίσκουν συμπαράσταση με μικρές ενδυναμωτικές κινητοποιήσεις στα δικαστήρια στα αστικά κέντρα αλλά και σε επαρχιακές πόλεις της χώρας.
3) Ειδικές επιστημόνισσες και ειδικοί, καθώς και οργανώσεις για έμφυλα ζητήματα, με αφορμή την πρόσφατη κινητικότητα και αγωνιστική συσπείρωση εκ της εξαμβλωματικής νομοθέτησης Τσιάρα, αναζητούν την ερευνητική και επιστημονική εμβάθυνση στην ανάλυση των εξελίξεων, καθώς και τον συντονισμό με το διεθνές γίγνεσθαι για να δώσουν κατάλληλη ερμηνεία στα γεγονότα, αλλά και για να βρουν λύσεις που θα μας βγάλουν πιο μπροστά.
Νομίζω ότι, παρά την ετερόκλιτη προέλευση των διαφόρων συλλογικοτήτων που εμπλέκονται στις διαστάσεις της παραπάνω κινητικότητας, κοινή διαπίστωση τους είναι ότι υπάρχει πρόβλημα στην κοινωνία που έχει δυσάρεστες εκφάνσεις στον τομέα της Ισότητας των Φύλων.
Δημοκρατικοί άνθρωποι της κοινωνίας υπάρχει μία διάθεση να σταθούν εμπόδιο σε αυτήν την οπισθοδρόμηση, ενώ προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι όλες και όλοι μαζί, όσες και όσοι εμπλέκονται, έχουν αρχίσει να διαισθάνονται ότι το πρόβλημα είναι βαθύ και ότι χρειάζονται αλλαγές δομικού επιπέδου για να αρχίσει να λειτουργεί θετικότερα το πλαίσιο της ζωής.
Με λίγα λόγια, νομίζω ότι ο τομέας της Ισότητας των Φύλων, με πρωτοπόρες τις γυναίκες αρχίζει να διαισθάνεται ότι ήρθε η ώρα για σοβαρές αλλαγές στο κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό σύστημα. Ότι μας χρειάζονται για να αρχίσουμε να ζούμε λίγο καλύτερα, πιο ανθρώπινα.
Απάντηση