[1] Προπαγάνδα μήτηρ πάσης παθήσεως

01.06.21 Κόκοι ζάχαρης σε κουβάδες δηλητήριο

Άνεργοι στο ίδιο παγκάκι

Την προηγούμενη εβδομάδα μάθαμε πως το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που φέρνει για ψήφιση στη βουλή η κυβέρνηση δεν είναι υπαγορευμένο για να εντατικοποιήσει την εργασία με λιγότερο κόστος προς το συμφέρον των μεγάλων επιχειρήσεων, αλλά ότι αφορά στην προστασία των εργαζομένων. Επιπρόσθετα, μάθαμε ότι είναι τάχα και υπέρ της έμφυλης ισότητας, διότι κατοχυρώνει γονική άδεια για τον πατέρα για να μπορεί να προσφέρει ισοτίμως με την εργαζόμενη μητέρα στις υποχρεώσεις του νέου τέκνου, ενώ ακόμη προστατεύονται οι νέοι γονείς από απολύσεις. 

Γνώμη | Κώστας Δραγάτης


Η ΑΛΗΘΕΙΑ:


Προφανώς, το μεγαλύτερο επιτελείο που διαθέτει η παρούσα κυβέρνηση, δηλαδή το επικοινωνιακό, έχει αποφασίσει κάθε νομοσχέδιο που της υπαγορεύεται από μεγάλα συμφέροντα και το οποίο στρέφεται εναντίον των συμφερόντων της πλειοψηφίας κοινωνίας: 


1ον] να του δίνει μία «φιλική» προσαγόρευση, έναν ευφημισμό, που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με το περιεχόμενο των άρθρων του, 
2ον] φροντίζεται να περιέχει ένα τμήμα με επιθυμητές από ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας αλλαγές, που χρησιμοποιούνται ως «πλυντήριο» για την συντριπτική πλειοψηφία του κάθε νομοσχεδίου που είναι επαχθές και απεχθές. Έτσι και σ’ αυτό το νομοσχέδιο επιστρατεύεται η δήθεν συμπεριληπτικότητα της δήθεν ισότητας των φύλων για να «ξεπλυθεί» το πέμπτο, σκληρότατο μνημόνιο επί των σχέσεων εργασίας εις βάρος των εργαζομένων.


Την ίδια επικοινωνιακή τακτική ακολούθησε στο νομοσχέδιο για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια, προφασιζόμενη τάχα ισότητα, την ίδια τεχνική ακολουθεί στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές με δραστική μείωση της όποιας πολιτικής και οικονομικής δημοκρατικότητας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στου οποίου το σώμα ενέταξε τις άνευ ουσιαστικού αντικρίσματος απαγορεύσεις για συμμετοχή σε κόμματα και συνδυασμούς των καταδικασθέντων μελών της Χρυσής Αυγής, δήθεν στο όνομα της προστασίας της δημοκρατίας. 


Ισότητα των φύλων δεν υπάρχει πουθενά, απλώς «εργαλειοποιείται». Ευτελίζεται η έννοια και ο όρος της με ευθύνη για ακόμη μία φορά της αρμόδιας υφυπουργού, κ. Μ. Συρεγγέλα, αφού το σύνολο του νομοσχεδίου θα επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στις οικογένειες οριζόντια. Τα προβλήματα που ήδη έχουν οι γυναίκες (π.χ. να μην προσλαμβάνονται λόγω του ότι ενδέχεται να αποφασίσουν να γεννήσουν κλπ) θα τα αποκτούν τώρα και οι νέοι άνδρες σύζυγοι ή σύντροφοι. Με την ανεργία που υπάρχει, απλώς οι εργοδότες δεν θα επιλέγουν προσωπικό (άνδρες και γυναίκες) που έχει ανοικτές αυτές τις υποχρεώσεις και αν έχουν ήδη τέτοιο προσωπικό, θα το αποτρέπουν να γεννήσει για να μην έχει κάποια επιπλέον προνόμια εις βάρος της παροχής φθηνής εργασίας. 

Η κυβέρνηση για μία ακόμη φορά προτείνει για την εργαζόμενη τάξη: ισότητα στην βαθιά ανισότητα. Με την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας, η ζωή των εργαζόμενων γυναικών θα γίνει συνολικά χειρότερη, ενώ η ζωή των εργαζόμενων πατεράδων θα αρχίζει να αντικρίζει τα έμφυλα προβλήματα/διακρίσεις που επί χρόνια ζουν οι γυναίκες. Θα διατηρηθεί η έμφυλη διάκριση που ίσχυε στην αγορά εργασίας για τις γυναίκες και θα προστεθεί ταξική, δηλαδή ενιαία για άνδρες και γυναίκες, με έμφαση στην ιδιότητα: νέοι γονείς ή υποψήφιοι γονείς