[19] Σχέδιο «Συνεπιμέλεια» | Η νομοθέτηση

Σκιά της νομοθετικής πρόθεσης
ο νόμος της «Συνεπιμέλειας»
Τσιάρα/Μητσοτάκη & λόμπι


Στις 20/05 ψηφίσθηκε με τις ψήφους της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας μόνο, και μάλιστα μειωμένες για πρώτη φορά κατά δύο σε επίμαχα άρθρα (χωρίς τις ψήφους της Μ. Γιαννάκου – Κουτσίκου και της Ολ. Κεφαλογιάννη), το νομοσχέδιο των Τσιάρα/Μητσοτάκη με τροποποιήσεις στο Οικογενειακό Δίκαιο.

Η διαδικασία κράτησε δύο ημέρες στο κοινοβούλιο. Για ιστορικούς λόγους, αλλά και χρήσης, παραθέτουμε το πλήρες αρχείο των συνεδριάσεων της Βουλής, καθώς και το Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης με την οποία έλαβε την μορφή εφαρμοστέου νόμου το ψηφισθέν κείμενο.   Την τελική διαδικασία αμαύρωσε η αποκάλυψη ότι οι δύο κορυφαίοι διεθνείς φορείς για την επιτήρηση της εφαρμογής καλής νομοθέτησης από κράτη – μέλη που έχουν υπογράψει και κυρώσει υπερνομοθετικά κείμενα για την προστασία των γυναικών από την βία, είχαν στείλει στα αρμόδια κυβερνητικά γραφεία επιστολές ανησυχίας, με ερωτήσεις για παροχή εξηγήσεων σχετικά με τη νομοθέτηση και το περιεχόμενο της.
Δυστυχώς, αποδείχθηκε ότι με ευθύνη υπηρεσιών του Υπουργείου Εξωτερικών, αλλά κυρίως του Υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Κ. Τσιάρα και της αρμόδιας Υφυπουργού Εργασίας για θέματα Ισότητας Φύλων, κ. Μ. Συρεγγέλα, τα σημαντικά αυτά έγγραφα αποκρύφτηκαν σκόπιμα από τη δημόσια σφαίρα και το κοινοβούλιο. Να θυμίσουμε ότι κεντρικό ζήτημα κριτικής ενάντια στα άρθρα της νομοθέτησης από την αρχή, ήταν ότι πολλά από αυτά και πάντως τα πιο κρίσιμα αντιβαίνουν σε άρθρα υπερνομοθετικών κειμένων όπως είναι η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης (Συμβούλιο της Ευρώπης) ή η Σύμβαση για την εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεων έναντι των γυναικών (CEDAW | OHE).

Τέλος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Βουλή, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Λοβέρδος, σε μία κυνική, όσο και χυδαία τοποθέτηση του περιέγραψε απροκάλυπτα το ιδεολόγημα που εκπροσωπεί η νομοθέτηση Τσιάρα/Μητσοτάκη και του λόμπι που την υποστήριξε. Παραθέτουμε την αναφορά/καταγγελία που κατέθεσε στον Πρόεδρο της Βουλής η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Όλγα Γεροβασίλη, ώστε να εξεταστεί από την επιτροπή δεοντολογίας της Βουλής.Τα αρχεία:   
  • 1] α. Επίσημα πρακτκά των συνεδριάσεων της Ολομέλειας της Βουλής της 19 και της 20/5/21, αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο: ΕΔΩ – 19.05.21 , ΕΔΩ – 20.05.21
    β. Έκθεση Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής επί του Νομοσχεδίου: ΕΔΩ
  • 2] Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης Ν. 4800/21.05.21 Νόμος Τσιάρα/Μητσοτάκη & Λόμπι: ΕΔΩ
  • 3] Έγγραφο επιστολής εκπροσώπων επιτροπής CEDAW, ΟΗΕ: ΕΔΩ
  • 4] Έγγραφο επιστολής εκπροσώπων επιτροπής GREVIO για τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, Συμβούλιο της Ευρώπης: ΕΔΩ
  • 5] Καταγγελία Όλγας Γεροβασίλη για τοποθέτηση Γ. Λοβέρδου: ΕΔΩ