Αποσύρεται η Τουρκία από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης | Θέση Μ. Γκασούκα

Ογκώδεις διαδηλώσεις στην Τουρκία
κατά της απόφασης Ερντογάν για τη βία κατά των γυναικών

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στην Τουρκία, ζητώντας από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναθεωρήσει την απόφασή του και να μην αποσύρει τη χώρα από τη διεθνή σύμβαση για την καταπολέμηση της βίας σε βάρος των γυναικών, μια ενέργεια που ήδη επικρίνεται στην Ευρώπη.

«Ακύρωσε την απόφασή σου, εφάρμοσε τη συνθήκη!» φώναζαν οι χιλιάδες γυναίκες και άνδρες που είχαν συγκεντρωθεί στο Καντίκιοϊ, στην Κωνσταντινούπολη. Οι διαδηλωτές κρατούσαν φωτογραφίες δολοφονημένων γυναικών και πλακάτ όπου είχαν γράψει συνθήματα όπως «Οι γυναίκες θα κερδίσουν αυτόν τον πόλεμο».

«Βαρέθηκα αυτό το πατριαρχικό κράτος. Βαρέθηκα να μην αισθάνομαι ασφαλής. Φτάνει πιά», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μπανού, μια από τις διαδηλώτριες.


Θέση | Μ. Γκασούκα
Ομότιμη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου, ειδική σε θέματα φύλου

Συνέβη κι αυτό: Η Τουρκία αποχώρησε από τη Σύμβαση του Συμβούλιου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας. Τι ειρωνεία, αλήθεια, για μια σύμβαση που υπογράφηκε σε τουρκικό έδαφος και φέρει το όνομα μιας ιστορικής τουρκικής πόλης: Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης (Μάιος του 2011)!! Να θυμηθούμε, λαμβάνοντας υπόψη τη θηριώδη έκταση της ενδοεικογενειακής βίας ειδικότερα, αλλά ευρύτερα της έμφυλης βίας στη χώρα αυτή, πως η συγκεκριμένη.

Σύμβαση στοχεύει στην πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, στη συνεισφορά στην εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεων κατά των γυναικών και στην προώθηση ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών, συμπεριλαμβανομένης της παροχής ενδυνάμωσης στις γυναίκες. Αποτελεί το πρώτο διεθνές δεσμευτικό νομικό πλαίσιο για την πρόληψη της βίας, την προστασία των θυμάτων και την τιμωρία των δραστών και της υποχρέωσης των κρατών να παρέχουν υπηρεσίες υποστήριξης στις γυναίκες θύματα περιστατικών βίας.

Η Σύμβαση απαιτεί από τα κράτη να παρέχουν γενικές και εξειδικευμένες υπηρεσίες υποστήριξης και να βασίζονται στην κατανόηση του ρόλου του φύλου στο πλαίσιο της βίας, να εστιάζουν στην ασφάλεια και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών που έχουν επιβιώσει περιστατικών βίας. Τι στάση θα κρατήσει άραγε η ευρωπαϊκή ηγεσία; Ή μήπως πρόκειται για θέμα που, καθώς αφορά τις γυναίκες και τις ζωές τους, δεν επιδέχεται κυρώσεων.

Κάνω έκκληση να κινητοποιηθούν γυναίκες και άνδρες, φορείς και συλλογικότητες, ΜΜΕ Κ.ΛΠ. και να στείλουν μηνύματα διαμαρτυρίας προς την Τουρκική Πρεσβεία στην Αθήνα, το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών και στην Τουρκική Προεδρία της «Δημοκρατίας».

Συγκεντρώσεις και σε Άγκυρα και Σμύρνη

Άλλες συγκεντρώσεις, μικρότερες σε μέγεθος, έγιναν επίσης σήμερα στην Άγκυρα και τη Σμύρνη, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Με το διάταγμα που δημοσιοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς το Σάββατο, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία αποχωρεί από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, την πρώτη διεθνή συνθήκη που όριζε νομικά δεσμευτικούς κανόνες σε περίπου τριάντα χώρες για να αντιμετωπιστεί η βία βάση του φύλου. Η απόφασή του Τούρκου προέδρου, που ελήφθη μολονότι οι γυναικοκτονίες αυξάνονται την τελευταία δεκαετία, προκάλεσε την οργή οργανώσεων για τα δικαιώματα των γυναικών αλλά και επικρίσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Συμβούλιο της Ευρώπης, μέλος του οποίου είναι η Τουρκία, χαρακτήρισε «συντριπτική» την είδηση αυτή, προσθέτοντας ότι «διακυβεύεται η προστασία των γυναικών».



«Ιδού το πραγματικό πρόσωπο της τουρκικής κυβέρνησης: πλήρης περιφρόνηση του κράτους δικαίου και πλήρης υποχώρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», έγραψε στο Twitter ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ.

Συντηρητικές και ισλαμικές οργανώσεις ζητούσαν από τον Ερντογάν να αποσυρθεί η Τουρκία από τη Σύμβαση, υποστηρίζοντας ότι βλάπτει τις «παραδοσιακές» οικογενειακές αξίες γιατί προάγει την ισότητα των φύλων και «ευνοεί» την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ, απαγορεύοντας τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού.

Επικρίσεις από πολιτικούς αντιπάλους

Η απόφαση του Ερντογάν επικρίθηκε και στο εσωτερικό της Τουρκίας από τους πολιτικούς αντιπάλους του. «Το να ανακοινώνεις μέσα στη νύχτα ότι αποσύρεσαι από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, ενώ μαθαίνουμε καθημερινά ότι διαπράττονται νέες βιαιοπραγίες σε βάρος γυναικών, είναι θλιβερό», είπε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

Η συντηρητική γυναικεία οργάνωση KADEM, που πρόσκειται στην κυβέρνηση (μέλος της είναι και μία από τις κόρες του Ερντογάν) εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά της, σημειώνοντας ότι η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης «έπαιξε σημαντικό ρόλο στον αγώνα κατά της βίας».

Απέναντι στη χιονοστιβάδα επικρίσεων, η κυβέρνηση προσπάθησε να εμφανιστεί καθησυχαστική. «Οι θεσμοί και οι δυνάμεις ασφαλείας θα συνεχίσουν να αγωνίζονται κατά της ενδοοικογενειακής βίας και της βίας εναντίον των γυναικών», διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

——————————————————

ΠΗΓΕΣ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, ΑΜΠΕ, AFP