Το τραγούδι της 8 Μάρτη | Βίντεο
«Μα το άριστα δέκα
του να ‘σαι γυναίκα
το φτιάξαν αγόρια…»

Μουσική: Νίκος Βρύζας, Στίχοι: Στεργιάνα Τζέγκα, Ερμηνεία: Αλκυόνη Θηλυκού, Νικολέτα Κίτσιου.
Κιθάρες: Νίκος Βρύζας
Μίξη, mastering: Νίκος Βρύζας, Μάριος Κ.
Βίντεο: Between the platforms https://betweentheplatforms.com/ https://www.instagram.com/betweenthep…
Σκηνοθεσία, οργάνωση παραγωγής: Στεργιάνα Τζέγκα , Διεύθυνση Φωτογραφίας: Facundo Rey, Μοντάζ, επεξεργασία: Alejandro Lobato Ortiz, Χειρισμός κάμερας: Facundo Rey, Alejandro Lobato Ortiz, Υποτιτλισμός: Στα Αγγλικά και Ιταλικά: Αλκυόνη Θηλυκού. Στα Γαλλικά: Φοίβος Καράγιωργας, Χριστίνα Λάγου. Στα Φαρσί: Sayed Omid Hamedi. Στα Αραβικά: Amira Debaieb. Στα Ισπανικά: Στεργιάνα Τζέγκα. Στα Σουηδικά: Antonella Maahlen. Στα Ρώσικα: Σόνια Σαμαρτζίδου, Κατερίνα Κανδυλίδου.
Ευχαριστούμε την Κατερίνα Λιάτσου, την Elena Salido Machado και τον Αλέξανδρο Καντόρο για τη βοήθειά τους και όλες τις συμμετέχουσες για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν. Σε όλη τη διαδικασία τηρήθηκαν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που επιβάλλουν οι συνθήκες της πανδημίας. (Πόσο διαφορετικό, όμως, θα ήταν το τελικό αποτέλεσμα αν μπορούσαμε να γυρίσουμε τα ίδια πλάνα, χωρίς μάσκες, βλέποντας τα χαμόγελα που κρύβονταν από κάτω;)
Στίχοι ΤΟ ΑΡΙΣΤΑ ΔΕΚΑ:
Το άριστα δέκα του να ‘σαι γυναίκα
το φτιάξαν θαμώνες παλιών καμπαρέ
Κι αν κάποιους χειμώνες τους σφίγγαν οι ζώνες
μας ρίχναν πέντε έξι για το χαβαλέ
Κι εμείς κατα τ’άλλα ταΐζαμε γάλα
της χώρας τα τέκνα που γίναν ληστές
Κι ακόμα και τώρα την ύστατη ώρα
πλημμέλημα λένε του νόμου οι γραφές
Καϊμάκια στα μπρίκια φουσκώνουν τα δίκια
ο πόνος αφήνει μπλαβιά μελανιά
Τα “μη” και τα “άου” μοντέρνου Νταχάου
τα ντύνουμε γκλίτερ σε μπούστα ανοιχτά
Μα το άριστα δέκα του να ‘σαι γυναίκα
το φτιάξαν αγόρια κι εμείς τσιμουδιά
Αντί τεμενάδες του κόσμου μανάδες
ριχτείτε στα όπλα μας κλέψαν πολλά
Στις 8 Μάρτη γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Η πρώτη φορά που γιορτάστηκε ήταν το 1914 στη Γερμανία και θεσμοθετήθηκε επίσημα το 1997 (ως Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων της Γυναίκας). Ανά τα χρόνια η ημερομηνία αυτή υπήρξε αφορμή για μεγάλες κινητοποιήσεις γυναικών ανά τον κόσμο. Μπορούμε να μιλήσουμε για το ότι αν έχουν αλλάξει οι συνθήκες για τις γυναίκες μέσα σε αυτόν τον ένα και βάλε αιώνα, το χρωστάμε σε αυτά τα κινήματα, αυτούς τους αγώνες. Να μιλήσουμε για τον αν όντως έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες, τόσο εργασιακά όσο και κοινωνικά, για όλες ή μόνο για κάποιες από εμάς. Για το πώς μεταβάλλεται και επικαιροποιείται το σύστημα καταπίεσης ενάντια στο οποίο ακόμα παλεύουμε, ως γυναίκες και όχι μόνο. Για την 8η Μάρτη δε θέλουμε λουλούδια, θέλουμε να περπατάμε ελεύθερες στο δρόμο.
Απάντηση