[6] Σχέδιο “Συνεπιμέλεια”
Καμία ημερίδα για την «Συνεπιμέλεια»
δεν έκανε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Η καταγγελία της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Μ. Γκασούκα, για ημερίδα περί «Συνεπιμέλειας», και κυρίως οι πολύ σημαντικές πληροφορίες που περιέχει, δεν είδε το φως της δημοσιότητας. Σε αντίθεση με την εκστρατεία υπερπροβολής πριν την πραγματοποίηση της καταγγελλόμενης ημερίδας. Η κ. Μ. Γκασούκα αναφέρει ότι οι αρχές του Πανεπιστημίου Αιγαίου δεν γνώριζαν τίποτε για την εκδήλωση που σε καμία περίπτωση δεν πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του, αλλά από ένα μέλος ΔΕΠ του. Η καταγγελία δημοσιοποιήθηκε στις 10/12 ως ενημερωτική επιστολή εξηγήσεων σε γυναικείες οργανώσεις ανά την Ελλάδα, πολύ μεγάλος αριθμός μελών των οποίων διαμαρτυρήθηκαν για το περιεχόμενο της εκδήλωσης και τις θέσεις που προβλήθηκαν μέσω από αυτό.
Ακολουθεί το σχετικό κείμενο:
«Αγαπητές φίλες,
θα ήθελα να εκφράσω τη λύπη μου για την απαράδεκτη εκδήλωση για την «συνεπιμέλεια», που εξέθεσε κυριολεκτικά ένα πανεπιστήμιο το οποίο υπηρετεί είκοσι σχεδόν χρόνια με συνέπεια τις Σπουδές Φύλου, ίδρυσε πρώτο αυτό Επιτροπή Ισότητας ως δομή του με απόφαση Συγκλήτου, απόκτησε με ΦΕΚ την πρώτη Πρυτάνισσα και την πρώτη Αντιπρυτάνισσα και φυσικά είχε την τραυματική εμπειρία της δολοφονίας της φοιτήτριάς του Ελένης Τοπαλούδη. Η εκδήλωση ήρθε να προστεθεί σε σειρά ανάλογων εκδηλώσεων συγκεκριμένου μέλους ΔΕΠ, που λειτουργεί στο πλαίσιο της (πολύτιμης πάντοτε) ελεύθερης διακίνησης των ιδεών στον ακαδημαϊκό χώρο κι οφείλω να ομολογήσω πως δεν είναι το μόνο και δεν περιορίζεται στο φύλο (λ.χ. ο εθνικισμός καλά κρατεί).
Σε κάθε περίπτωση, τόσο η Πρυτάνισσα και η διεύθυνση του Κέντρου διά-Βίου Μάθησης όσο και η Επιτροπή Ισότητας αγνοούσαν τα της εκδήλωσης, μέχρι που βγήκε η πρόσκληση και ενημερώθηκα από τη Σίσσυ Βωβού. Αμέσως προχώρησα σε καταγγελία και στα τρία όργανα. Σε απάντηση του γεγονότος:
Α. η Επιτροπή προχωρά σε διοργάνωση εκδήλωσης με το ίδιο θέμα στις αρχές Ιανουαρίου, στην οποία θα προσκληθείτε να συμβάλλετε με τον προβληματισμό και τις θέσεις σας
Β. Το Κέντρο θα συζητήσει το ζήτημα και τις συνέπειές του στις σχέσεις (μέχρι σήμερα πολύ στενές) του πανεπιστημίου με τις φεμινιστικές και γυναικείες συλλογικότητες, στη συνάντηση της Διοίκησής του μέχρι το τέλος της εβδομάδας, υπό τον αρμόδιο και εξαιρετικά προοδευτικό Αντιπρύτανη
Γ. Το Κέντρο θα προσφέρει πλήρες πρόγραμμα Σπουδών Φύλου 400 ωρών, πιστοποιημένο, που διαμορφώνεται από τον αν. καθηγητή Δ.Γουβιά κι εμένα και στο οποίο θα διδάξουν γνωστές φεμινίστριες και εμπειρογνώμονες φύλου. Η προκήρυξή του θα βγει αρχές Γενάρη και βασική ομάδα-στόχο του θα αποτελέσουν τα μέλη και τα στελέχη του φεμινιστικού και γυναικείου κινήματος στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Με φεμινιστικούς χαιρετισμούς
Ομότιμη Καθηγήτρια Μαρία Γκασούκα, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Πρώην Πρόεδρος και νυν Επίτιμο Μέλος της Επιτροπής Ισότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου»
Για την ημερίδα…
Είχε προηγηθεί από τον τιτλοφορούμενο φορέα: «Προγράμματα Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου Αιγαίου» ημερίδα που πραγματοποιήθηκε με την επιμέλειά του καθηγητή κ. Ευ. Παπάνη στις 5/12. Επαναλαμβάνουμε ότι πολλοί/-ες από όσους/-ες παρακολούθησαν για λίγο ή περισσότερο την διαδικτυακή εκδήλωση, από τις διαφημιστικές δημοσιεύσεις σε αναρίθμητα ΜΜΕ είχαν καταλάβει λάθος ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα και το επιστημονικό κύρος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ακολουθεί το κύριο μέρος του δελτίου τύπου που εξέδωσε ο συγκεκριμένος φορέας, που εκπροσωπεί τις απόψεις του εν λόγω καθηγητή και όχι φυσικά του Πανεπιστημίου Αιγαίου:
«Με τη συμμετοχή 600 ακροατών από όλη την Ελλάδα και τη Κύπρο, διενεργήθηκε με μεγάλη επιτυχία, το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου, από τις 10.00 έως τις 21.00, η πρώτη μεγάλη διαδικτυακή ημερίδα με θέμα τη «Συνεπιμέλεια», η οποία διοργανώθηκε από τα Προγράμματα Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, των οποίων Επιστημονικά Υπεύθυνος είναι ο κ. Ευστράτιος Παπάνης, Μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Σκοπός της Ημερίδας ήταν η ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων αναφορικά με τις τρέχουσες νομοθετικές ρυθμίσεις για τη συνεπιμέλεια, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της καθώς και τους τρόπους εφαρμογής της.
Στην Ημερίδα συμμετείχαν 20 εισηγητές, οι οποίοι είναι επιφανείς καθηγητές ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων, κοινωνικοί επιστήμονες και νομικοί.
Ήταν επίσης μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης σε ένα καθολικό αίτημα, που θα λυτρώσει τους γονείς και τα παιδιά από την κοινωνική σηψαιμία της σύγκρουσης και τις αναχρονιστικές αγκυλώσεις της μονομέρειας.
Παρουσιάστηκαν θέματα, όπως η ευημερία των παιδιών υπό το καθεστώς της κοινής φυσικής επιμέλειας, μέσω μιας κριτικής ανασκόπησης των πρόσφατων εμπειρικών δεδομένων. Έγινε επίσης αναφορά στην πρώτη μελέτη για τη Συνεπιμέλεια, η οποία διενεργήθηκε από τα Προγράμματα Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και παρουσιάστηκαν τα πρώτα ελληνικά ευρήματα σχετικά με τις στάσεις και τη νομική διάσταση για το θεσμό της συγκηδεμονίας – συνεπιμέλειας στην Ελλάδα.
Καθοριστική ήταν η συμβολή του εκπροσώπου της ΑΜΚΕ “Ενεργοί Μπαμπάδες, για τα δικαιώματα του παιδιού”, κ. Ευάγγελου Καλαϊτζάκη, Επίκουρου καθηγητή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο οποίος παρουσίασε μια διαδικτυακή έρευνα σχετική με τις διακρίσεις και τα εμπόδια στην ισότιμη συμμετοχή του πατέρα στην ανατροφή των παιδιών […]»
Απάντηση