ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ: «Μηδαμινή» ανοχή; Όχι ΜΗΔΕΝΙΚΗ;;;

Λάθος μήνυμα της ΓΓΟΠΙΦ

για την Ημέρα ενάντια στης Βία κατά των γυναικών


Με Δελτίο Τύπου στις 18/11 η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων ενημέρωσε για την φετινή δράση επικοινωνίας ενόψει του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Παραθέτουμε το σχετικό κείμενο:



«Η 25η Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών η οποία συμπίπτει με την αναγκαστική παραμονή μας στο σπίτι λόγω κορωνοϊού. Mε αίσθημα ευθύνης και ευαισθησίας απέναντι στους πολίτες και στις δύσκολες στιγμές που ζούμε, η Μαρκέλλα Γιαννάτου, η Ζέτα Δούκα, ο Βασίλης Μπισμπίκης και η Μαρία Ναυπλιώτου αποδέχθηκαν αφιλοκερδώς την πρόταση της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων να συμμετάσχουν σε ένα βίντεο της Γ.Γ.Ο.Π.Ι.Φ. – που λόγω των συνθηκών – έγινε στο χώρο τους, προκειμένου να ενθαρρύνουν όλο και περισσότερες γυναίκες – θύματα ενδοοικογενειακής & έμφυλης βίας να μιλήσουν.

Στο συγκεκριμένο βίντεο οι καταξιωμένοι ηθοποιοί προτρέπουν όλους μας να μιλήσουμε –  ακόμα και αν δεν συμβαίνει στην δική μας οικογένεια – στους ψυχολόγους και στους κοινωνικούς λειτουργούς που είναι διαθέσιμοι όλο το εικοσιτετράωρο, επτά μέρες την εβδομάδα, στο πενταψήφιο της Γ.Γ.Ο.Π.Ι.Φ., 15900. Η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων ευχαριστεί θερμά τους ηθοποιούς για την άμεση ανταπόκρισή τους στο κάλεσμά μας και την ενσυναίσθηση που επέδειξαν στο ευαίσθητο θέμα της εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών».




Η θέση του
isotita.eu

Παραθέσαμε το κείμενο που μας πληροφορεί για την εφετινή προσπάθεια επικοινωνιακής δράσης της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φίλων ενόψει του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να παρατηρήσουμε ότι στο συγκεκριμένο τηλεοπτικό μήνυμα υπάρχει ένα σοβαρό λάθος: στο σκέλος που μιλά η ηθοποιός Ζέτα Δούκα αναφέρει τις μορφές έμφυλης βίας που μπορεί να ασκηθούν (ειδικά σε συνθήκες καραντίνας), και σ’ αυτές αντιπαραθέτει – ως τρόπο αντίδρασης των θυμάτων – την «μηδαμινή ανοχή», που με άλλα λόγια σημαίνει πολύ μικρή/ελάχιστη ανοχή στις μορφές βίας (σεξουαλική, σωματική, λεκτική κλπ)..

Όμως το μήνυμα αυτό – επικοινωνιακά – εγκυμονεί πολύ μεγάλους κινδύνους. Το σωστό είναι ότι σε αυτές τις μορφές βίας η αντίδραση που προτείνουν οι αρμόδιοι φορείς (ύστερα από αγώνες των γυναικών για δεκαετίες, αλλά και επιστημονική τεκμηρίωση) είναι ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ.
Ούτε «λίγη», ούτε «μηδαμινή». Μηδενική και τίποτε άλλο.-

Ασφαλώς, η εθελοντής, κ. Ζ. Δούκα, δεν φέρει καμία ευθύνη για το κείμενο που προφανώς της δόθηκε για να ερμηνεύσει.

Υπενθυμίζουμε ότι η «μικρή» ανοχή είναι ο αρνητικός τρόπος αντίδρασης που δυστυχώς ακόμη προτείνουν κάποιοι αστυνομικοί (όταν θύματα πηγαίνουν στα αστυνομικά τμήματα και παρακινούνται από όργανα να μην καταθέσουν μηνύσεις και αναφορές), ιερωμένοι, γονείς και άλλοι συγγενείς, για να γυρίσει η γυναικά/θύμα βίας στο σπίτι και να συνεχίσει να ζει με τον κακοποιητή της. Όπως γνωρίζουμε από την επιστημονική τεκμηρίωση ετών, αυτή η «μικρή» ανοχή, με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην επανάληψη του εγκλήματος της βίας, στις συντριπτικά περισσότερες περιπτώσεις με άσκηση μεγαλύτερης βίας.

Είναι κρίμα τέτοια λάθη να σπαταλούν την εργασία που έκαναν τα στελέχη της ΓΓΟΠΙΦ, αλλά και οι εθελοντές ηθοποιοί και δημιουργοί του σποτ.

————————————–

[Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής, Τριανταφυλλίδη]:
μηδαμινός -ή -ό [miδaminós]: 1. που είναι πολύ λίγος, πολύ μικρός: Mηδαμινή ποσότητα. Mηδαμινό χρηματικό ποσό. 2. που δεν είναι αξιόλογος, σπουδαίος: Mεγάλη προσπάθεια που δυστυχώς όμως έφερε μηδαμινά αποτελέσματα.


Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο: