Νόμιμες οι αμβλώσεις στην Αργεντινή

Για πρώτη φορά, από το 1921, αλλάζει ο νόμος περί αμβλώσεων στη χώρα. Μέχρι σήμερα επιτρέπονταν μόνο σε περίπτωση βιασμού ή κινδύνου θανάτου της μητέρας. Στο κοινοβούλιο της Αργεντινής κατατέθηκε προς ψήφιση το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Φερνάντες που νομιμοποιεί τις αμβλώσεις στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας, Αλμπέρτο Φερνάντες, στόχος του νέου νόμου είναι «το κράτος να σταματήσει να αγνοεί την πραγματικότητα», και, επί του πρακτέου, οι αμβλώσεις να γίνονται πια στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας «και όχι στην παρανομία», που κόστιζε ζωές και υγεία.

Το νομοσχέδιο, που αναμένεται να ψηφιστεί άμεσα, ήταν από τις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις του Φερνάντες, και εξ αυτού η συνδρομή των γυναικών στην εκλογή του ήταν σημαντική. 

Υπολογίζεται ότι, στην Αργεντινή, οι παράνομες αμβλώσεις ξεπερνούν τις 500.000 ετησίως. Μέχρι σήμερα η άμβλωση ήταν νόμιμη μόνο σε περίπτωση βιασμού ή κινδύνου θανάτου της μητέρας.

Το φεμινιστικό κίνημα της χώρας διεκδικούσε την αλλαγή του νόμου του 1921 επί δεκαετίες, με κινητοποιήσεις, στοχευμένες οργανώσεις και οργανισμούς και είχε κατορθώσει να φτάσει σχετικό νομοσχέδιο στη βουλή το 2018, χωρίς όμως να κατορθώσει να το περάσει τότε. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πέραν της ανακοίνωσης του νομοσχεδίου για τις αμβλώσεις (και πιθανώς σε αντίβαρο) ο πρόεδρος της Αργεντινή ανακοίνωσε και «Πρόγραμμα των Χιλίων Ημερών», ένα πρόγραμμα πρόνοιας, προστασίας και παροχών στις νέες μητέρες και τα βρέφη και νήπια έως τριών ετών. 

—————————-
ΠΗΓΗ: ThePressProject