Απόφαση σταθμός στις ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε παράνομη την απόλυση εργαζόμενου λόγω ομοφυλοφιλίας

June 14, 2020. REUTERS/Ringo Chiu


Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ χάρισε μια νίκη σήμερα στις σεξουαλικές μειονότητες εκτιμώντας ότι αυτές προστατεύονται από τους μηχανισμούς κατά των διακρίσεων στην εργασία, σε αντίθεση με τη θέση της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ στο θέμα αυτό.

«Σήμερα καλούμαστε να αποφασίσουμε αν ένας εργοδότης μπορεί να απολύσει κάποιον μόνο για μόνο γιατί είναι ομοφυλόφιλος ή τρανς, η απόφαση είναι σαφής», ο νόμος «το απαγορεύει», έκρινε το Δικαστήριο σε απόφαση που έλαβε μια πλειοψηφία έξι δικαστών στους εννέα.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στήριζε τους εργοδότες και τασσόταν υπέρ μιας στενότερης ερμηνείας της νομοθεσίας, στην οποία δεν περιλαμβανόταν η ταυτότητα φύλου και σεξουαλικός προσανατολισμός.

«Σήμερα το Δικαστήριο κλήθηκε να αποφασίσει αν ένας εργοδότης μπορεί να απολύσει έναν υπάλληλο επειδή είναι ομοφυλόφιλος ή διεμφυλικός», ανάφερε ο Ανώτατος Δικαστής Νιλ Γκόρσατς. «Η απάντηση είναι ξεκάθαρη, δεν μπορεί να παίζει ρόλο στην απόλυση ενός εργαζόμενου από τον εργοδότη του το αν είναι ομοφυλόφιλος η διεμφυλικός», τόνισε.

Η προκατάληψη στο χώρο εργασίας εναντίον ομοφυλοφίλων και τρανς ατόμων εργαζομένων παρέμεινε νόμιμη σε μεγάλο μέρος της χώρας, με 28 πολιτείες των ΗΠΑ να μην διαθέτουν ολοκληρωμένα μέτρα κατά της διάκρισης στην εργασία. Οι αποφάσεις – σε δύο υποθέσεις για δικαιώματα γκέι από τη Τζώρτζια και τη Νέα Υόρκη και μια υπόθεση για τα δικαιώματα των τρανσέξουαλ από το Μίσιγκαν – αναγνωρίζουν τις νέες προστασίες των εργαζομένων στον ομοσπονδιακό νόμο.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα, πως μέχρι σήμερα, ενώ οι εργαζόμενοι σε περίπου το ήμισυ της χώρας προστατεύονταν από τοπικούς νόμους που απαγορεύουν τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου, δεν υπήρχε ομοσπονδιακός νόμος που απαγόρευε ρητά την απόλυση εργαζομένων ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

————————–
ΠΗΓΗ: in