Το πορνό της εκδίκησης κατακλύζει το διαδίκτυο στην Ευρώπη εν μέσω πανδημίας

Ο κορονοϊός έχει οδηγήσει στην αύξηση του πορνό εκδίκησης στο διαδίκτυο καθώς και της σωματικής κακοποίησης ανά την Ευρώπη, όπως αποκαλύπτουν δεδομένα οργανισμών.

Η κρίση του κορονοϊού φαίνεται πως έχει και ακόμα μια ανησυχητική πτυχή, καθώς το πορνό της εκδίκησης φαίνεται να αυξάνεται και να κατακλύζει το διαδίκτυο στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με υπέρμαχους των γυναικείων δικαιωμάτων, που επικαλείται το Reuters, υποστηρίζουν ότι οι κακοποιοί έχουν πλέον περισσότερο χρόνο και τεχνολογικά μέσα κατά τη διάρκεια της καραντίνας ώστε να χρησιμοποιήσουν αυτό το εργαλείο εναντίον των θυμάτων τους. 

Υπενθυμίζεται ότι ως «πορνό εκδίκησης» ορίζεται η δημοσίευση εικόνων και βίντεο χωρίς τη συγκατάθεση κάποιου με σκοπό την εκδίκηση για τον τερματισμό κάποιας σχέσης ή/και τον εκβιασμό.

Η εκτελεστική γραμματέας για τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, μια συνθήκη του Συμβουλίου της Ευρώπης που αποσκοπεί στην πρόληψη της βίας κατά των γυναικών, ανέφερε το εξής:

«Κατά τη διάρκεια της καραντίνας και καθώς ο κόσμος κινείται στο διαδίκτυο, οι γυναίκες και τα κορίτσια εκτίθενται σε υψηλότερους κινδύνους. Η ενδοοικογενειακή βία αυξάνεται και πολλοί δράστες χρησιμοποιούν, επίσης, νέες τεχνολογίες για να βεβαιώσουν την εξουσία τους στο θύμα τους».

Ωστόσο, το πορνό εκδίκησης επηρεάζει ακόμα και τα παιδιά, τα οποία χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ακόμα περισσότερο αφού τα σχολεία είναι κλειστά.

Η Καρμέλα Ντελ Μοράλ, επικεφαλής των πολιτικών για παιδιά στο «Save The Children Spain», δήλωσε:

«Οι δράστες βρίσκονται στο σπίτι περισσότερο και στο διαδίκτυο αναζητούν πιο πολλά θύματα».

Επίσης, πιστεύει ότι είναι σημαντικό να αναπτυχθούν διαδικτυακές πλατφόρμες στις οποίες θα μπορούσαν να καταγραφούν εγκλήματα όπως αυτό, καθώς πολλά παιδιά συχνά δεν αισθάνονται άνετα να αναφέρουν τέτοιου είδους κακοποιήσεις μέσω τηλεφώνου.

Το πορνό εκδίκησης έχει, επίσης, αυξηθεί στη Γαλλία, όπου θεωρείται αδίκημα.

Ωστόσο, η πανδημία οδήγησε σε αύξηση -όχι μόνο των διαδικτυακών επιθέσεων- αλλά και της σωματικής κακοποίησης, όπως είναι η ενδοοικογενειακή βία.

Σύμφωνα με τους κοινωνιολόγους, αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς μεγαλύτερος αριθμός περιπτώσεων καταγράφεται όταν οι οικογένειες περνούν περισσότερο χρόνο μαζί, ειδικά κατά τη διάρκεια των διακοπών ή των Χριστουγέννων.

————————-
ΠΗΓΗ: Sputnik