Να πεθάνουν από κορονοϊό ή από πείνα; Το τρομερό δίλημμα των εργαζομένων στη βιομηχανία του σεξ

Η πανδημία του κορονοϊού αποκαλύπτει την ανισορροπία της αντιμετώπισης των διαφορετικών κοινωνικών στρωμάτων της γαλλικής κοινωνίας, από την πολιτεία.
Την κατάσταση στον τομέα των υπηρεσιών του σεξ σχολιάζει στο Sputnik η Αναΐς ντε Λανκλό, εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Εργαζομένων στη βιομηχανία του σεξ, STRASS (Syndicat du Travaildu Sexe). «Δεν ξέρω πότε και αν θα επιστρέψω στη δουλειά. Δεν έχω καμία επιθυμία να επιστρέψω στη δουλειά, επειδή φοβάμαι», είπε στη σκιά της πανδημίας κορονοϊού.
Σημειώνεται πως, από τον Απρίλιο του 2016, στη Γαλλία ισχύει νόμος, βάσει του οποίου, μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο σε πελάτη από 1.500 έως 3.750 ευρώ, γεγονός που οδήγησε σε μείωση του αριθμού των πελατών και στην επιδείνωση των συνθηκών εργασίας στον τομέα των σεξουαλικών υπηρεσιών έναντι χρηματικής αμοιβής.
«Από τότε που οι συνθήκες της εργασίας μας έγιναν αβέβαιες, δεν έχουμε δυνατότητα να βάζουμε χρήματα στην άκρη για την περίπτωση που χρειαστεί να σταματήσουμε την εργασία για κάποια περίοδο», λέει η Αναΐς.
«Οι εργαζόμενοι στον τομέα των σεξουαλικών υπηρεσιών τηρούν τα μέτρα της καραντίνας, για να προστατεύσουν την υγεία τους και την υγεία των πελατών τους. Ξαφνικά, όμως, έμειναν χωρίς κανένα εισόδημα. Για πολλούς από εμάς, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να αγοράσουμε φαγητό ή να πληρώσουμε το ενοίκιο. Αν πριν είχαμε αμφιβολίες για το μέλλον μας, τώρα έγινε πραγματική καταστροφή», εξηγεί.
Η εκπρόσωπος της STRASS αναφέρει συγκεκριμένα παραδείγματα. «Όσοι έμεναν σε ξενοδοχεία με βραχυχρόνια μίσθωση, σήμερα κατέληξαν στον δρόμο», συνεχίζει η ίδια.
Όσοι επέστρεψαν στη δουλειά, ανησυχούν πολύ για την υγεία τους, εξαιτίας του τρόπου μετάδοσης του κορονοϊού. Είναι απαραίτητο να αλλάξουν οι «τεχνικές» του επαγγέλματος. Στην πραγματικότητα, είναι αδύνατο να διατηρηθεί μια ασφαλής απόσταση και ιδανικές συνθήκες υγιεινής. Είναι, όμως, αναγκασμένοι να επιλέξουν μεταξύ των δύο κακών: ή να νοσήσουν από τον ιό ή να βρεθούν στον δρόμο και να πεθάνουν από την πείνα. Κάποιοι πληρώνουν και πρόστιμα λόγω απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Στη Γαλλία, η νομική κατάσταση των εργαζομένων στη βιομηχανία του σεξ είναι περίπλοκη. Έχουν το δικαίωμα να ασκούν το επάγγελμα, σύμφωνα με την νομοθεσία, άρα και να πληρώνουν φόρους.
«Ωστόσο, δεν έχουμε ούτε κοινωνική ασφάλιση, ούτε επιδόματα ανεργίας. Λίγοι από εμάς λαμβάνουν κάποιο επίδομα λόγω ιδιαιτερότητας του επαγγέλματος. Κυρίως αυτό αφορά μικροεπιχειρηματίες άλλων επαγγελματικών χώρων», αναφέρει η Αναΐς.
«Συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει ότι οι περισσότερες ιερόδουλες δεν έχουν καμία υποστήριξη. Από τις πρώτες μέρες της πανδημίας, η STRASS και κάποιοι άλλοι σύλλογοι έκαναν προσπάθειες για να συγκεντρωθούν κάποια χρήματα. Τα ποσά όμως δεν ήταν ουσιαστικά. Δεν έφταναν ούτε για το ενοίκιο, παρά μόνο για τρόφιμα ή για είδη πρώτης ανάγκης. Δηλαδή, η βοήθεια δεν προήλθε από το κράτος αλλά από την κοινότητα ή κάποιους συλλόγους».
Η εκπρόσωπος του STRASS εκφράζει, επίσης, τη λύπη της για το γεγονός ότι «η κατάσταση των εργαζόμενων στη βιομηχανία του σεξ δεν λαμβάνεται υπόψη, δεν προστατεύονται, όπως άλλοι εργαζόμενοι.»
Και προσθέτει:
«Είναι απαράδεκτο και δημιουργείται ζήτημα έλλειψης υπευθυνότητας από την πλευρά του κράτους σε μια κατάσταση που δημιουργήθηκε και για την οποία ευθύνεται και το ίδιο. Με την κήρυξη των μέτρων έπρεπε να λάβουν υπόψη τους όλες τις κατηγορίες της κοινωνίας, η κατάσταση των οποίων δεν αντικατοπτρίζει την «κλασική» εικόνα που αφορά στη σύμβαση ενοικίασης ενός διαμερίσματος, ή στη σχέση εργασίας και μισθού».
«Γνωρίζω ότι στη Γερμανία, όλες οι δηλωμένες ιερόδουλες έλαβαν επίσημη επιστολή από το κράτος, όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Δεν έχω αρκετές πληροφορίες, σχετικά με το τι γίνεται στις άλλες χώρες της Ευρώπης. Θεωρώ ότι, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι σύλλογοι προσπαθούν να ανταποκριθούν στις επείγουσες ανάγκες και μέχρι στιγμής δεν έχουν καμία ευκαιρία και χρόνο να συντονιστούν».
Η Αναΐς, η οποία εργάζεται στον τομέα των σεξουαλικών υπηρεσιών τα τελευταία εννέα χρόνια, τον Ιανουάριο έκανε μια χειρουργική επέμβαση και είχε προγραμματίσει να μην εργαστεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου… Σήμερα τα χρήματά της σχεδόν τελείωσαν.
——————–
ΠΗΓΗ: Sputniknews
Απάντηση