«Η ιστορία της Ζιγιάν» Επανάσταση Γυναικών

Ένα ντοκιμαντέρ, μια ταινία βασισμένη στην προσωπική ιστορία και την αφήγηση μιας γυναίκας, που οραματίζεται  μια φεμινιστική, οικολογική επανάσταση. Μέσα από τα μάτια της Ζιγιάν Τολχιλντάν, μιας αντιστασιακής, μιας πολεμίστριας, η οποία είναι επίσης διοικητής τάγματος, το ντοκιμαντέρ προσπαθεί να διερευνήσει τις πιθανότητες επιτυχίας ενός θεμελιώδους κοινωνικού μετασχηματισμού, παρά και κόντρα στις ισχυρές παραδόσεις της περιοχής, τις φεουδαρχικές πατριαρχικές δομές και τον αυξανόμενο ολοκληρωτισμό και τον θρησκευτικό φανατισμό από όλες τις πλευρές.

Η συναρπαστική ιστορία της Ζιγιάν (Jiyan), μιας αντάρτισσας μαχήτριας, αξιωματικού των YPJ  (ΓεΠεΤζε – Μονάδες Προστασίας Γυναικών)  η οποία αφιέρωσε είκοσι χρόνια της ζωής της στον αγώνα των Κούρδων, αποκαλύπτει την αποφασιστικότητα των γυναικών για ελευθερία όχι μόνο εναντίον ενός άλλου καταπιεστικού καθεστώτος αλλά και κατά των ανισοτήτων στις σχέσεις των δύο φύλων, σε μια πατριαρχικά δομημένη κοινωνία, καταπιεστική και εχθρική απέναντι στα δικαιώματα της γυναίκας.

Το  Jiyan’s Story φιλοδοξεί να καταθέσει έναν από τα μέσα προσωπικό απολογισμό των γεγονότων στη Βόρεια Συρία, μια ενδοσκοπική εξερεύνηση μιας κοινωνικής αναταραχής ιστορικής σημασίας, ακολουθώντας τις γυναίκες στα πεδία των μαχών, στο βουνό, στο σχολείο, στο σπίτι, στην πολιτική, στην καθημερινότητα.

Ο δημιουργός της ταινίας, Χαλούκ Ουνάλ, στα πλαίσια των εορτασμών της κούρδικης πρωτοχρονιάς, το Newroz 2020, διέθεσε την Ιστορία της Ζιγιάν, ελεύθερα στο διαδίκτυο μέχρι το τέλος του μήνα. Τον ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό. Απολαύστε την με «κλικ» ΕΔΩ 

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκε τον Μάρτη του 2018, σε πρώτη προβολή, στην Θεσσαλονίκη.

Ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ Χαλούκ Ουνάλ (Halûk Ünal), είναι Τούρκος, ζει στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια μια και δεν μπορεί να επιστρέψει στην Τουρκία, μας είπε ότι η ταινία «Η Ιστορία της Ζιγιάν» – Επανάσταση Γυναικώνγυρίστηκε για να φέρει σε πρώτο πλάνο το γυναικείο ζήτημα.

Στη φιλική συζήτηση που είχαμε μαζί του, ο Χαλούκ Ουλάν μας δήλωσε:

 «Ακόμα κι αν όλα χαθούν, αν η επανάσταση στη Ροζάβα ηττηθεί, η αυτοδιοίκηση και οι άλλες κατακτήσεις γκρεμιστούν, η μεγάλη τομή που έγινε στις συνειδήσεις των ανθρώπων, στα ζητήματα των δικαιωμάτων και της χειραφέτησης των γυναικών θα παραμείνει και θα σημαδεύει από δω και πέρα την ζωή όλων των λαών της Μέσης Ανατολής…»

————————–
ΠΗΓΗ: Ημεροδρόμος