Γελάκια και «πλακίτσες» με την ενδοοικογενειακή βία στην καραντίνα

Η έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας, την περίοδο της καραντίνας λόγω κορωνοϊού, έχει φτάσει να καταγγελθεί και από τον ΟΗΕ.  Συγκεκριμένα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρει: «Δυστυχώς πολλές γυναίκες και νεαρά κορίτσια βρίσκονται ιδιαίτερα εκτεθειμένα στη βία ακριβώς εκεί όπου έπρεπε να προστατεύονται. Στα σπίτια τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο απευθύνω σήμερα νέα έκκληση για ειρήνη στο σπίτι, στις οικογένειες, σε όλον τον κόσμο». Συμπληρώνει, μάλιστα, ότι «τις τελευταίες εβδομάδες καθώς επιδεινώνονται οι οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις και εγκαθίσταται ο φόβος, ο κόσμος γνωρίζει μια τρομερή έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας».

Ακόμα και να μην υπήρχαν τα δεδομένα για να αναφερθεί κανείς σε έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας δεν νομίζουμε ότι θα υπήρχαν και πολλοί που θα έκαναν «πλακίτσα» με το θέμα. Κι όμως, έγινε κι αυτό και μάλιστα στον τηλεοπτικό «αέρα» του ΣΚΑΪ:

Σε ένα από τα ρεπορτάζ του καναλιού για την κίνηση της αγοράς την περίοδο της καραντίνας φιλοξενήθηκε ένας ιδιοκτήτης κάβας.

Στις δηλώσεις του, μεταξύ άλλων, είπε: «Στις πρώτες μέρες είχαμε μηδενική κίνηση στις κάβες. Βλέπετε η πρώτη ανάγκη που είχε ο Έλληνας όταν κλείστηκε στο σπίτι  ήταν τα χαρτιά υγείαςΤώρα επιτελούμε κοινωφελές έργο».

Ο δημοσιογράφος ρώτησε: «Δηλαδή»;

Για να απαντήσει ο συγκεκριμένος κύριος: 

«Μέσα στα πλαίσια της προσπάθειας που γίνεται για μείωση της ενδοοικογενειακής βίας. Προσπαθεί η κάθε πλευρά του ζευγαριού να έχει το άλλο σε ήπια καταστολή. Με αυτόν τον τρόπο έρχονται σε εμάς, ψωνίζουν ο ένας για τον άλλον το κρασάκι τους, το ποτό τους, προκειμένου να διασκεδάσουν το “Μένουμε στο Σπίτι”».

Τίποτα το περίεργο δεν εντόπισε ο δημοσιογράφος με την «πλακίτσα» με την ενδοοικογενειακή βία. Αντίθετα, κάτι του φάνηκε αστείο κι άρχισε τα γελάκια. Μετά άρχισε να ρωτάει για τσίπουρα.

Για να καταλάβουμε πόσο «πλακίτσα» έχει η όλη ιστορία, αντί αναλύσεων, θα αναφέρουμε ξανά τα στοιχεία που είχαμε δημοσιεύσει με αφορμή την  Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου): 

  • Σε 18.583 ανέρχονται τα περιστατικά που έχουν δεχτεί τα Συμβουλευτικά Κέντρα της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι και την 21η Νοεμβρίου του 2019. Από αυτά τα 16.603 είναι περιστατικά βίας, ενώ τα 1.980 αφορούν περιστατικά πολλαπλών διακρίσεων. Ανάλογη εικόνα δείχνουν και τα στοιχεία των ξενώνων των δήμων, καθώς εκ του συνόλου των 1.697 φιλοξενούμενων, οι 1.457 ήταν θύματα βίας. Παράλληλα, στους ξενώνες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, εκ του συνόλου των 212, οι 194 ήταν θύματα βίας.
  • Η γραμμή “SOS 15900” από την έναρξη της λειτουργίας της τον Μάρτιο του 2011, έχει δεχθεί 37.482 κλήσεις. Ειδικότερα, κατά το έτος 2018, από τις 5.088 κλήσεις που δέχθηκε οι 4.116 αφορούσαν σε καταγγελίες περιπτώσεων έμφυλης βίας. Από τις 2.864 κλήσεις που αφορούσαν σε καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών, οι 2.519 κλήσεις αφορούσαν σε ενδοοικογενειακή βία με δράστη κυρίως τον σύζυγο, οι 110 κλήσεις σε σεξουαλική παρενόχληση, οι 28 κλήσεις σε περιπτώσεις βιασμού, 2 κλήσεις σε trafficking και σε περιπτώσεις πορνείας, και 108 κλήσεις αφορούσαν σε καταγγελία άλλων μορφών βίας. Τα αιτήματα των κλήσεων αυτών αφορούσαν: 1.621 κλήσεις (41%) σε ψυχοκοινωνική στήριξη, 1.287 κλήσεις (33%) σε νομική συμβουλευτική, 274 κλήσεις (7%) σε νομική βοήθεια, 281 κλήσεις (7%) σε αναζήτηση φιλοξενίας και 22 κλήσεις (1%) σε αναζήτηση εργασίας. 
  • Από τις γυναίκες θύματα βίας που απάντησαν στην ερώτηση για την εργασιακή τους κατάσταση η πλειονότητα, το 30% δηλαδή, είναι απασχολούμενες εκ των οποίων το 8% είναι αυτοαπασχολούμενες. Το 20% είναι άνεργες (από τις οποίες το 11% μακροχρόνια άνεργες). Όσον αφορά την οικογενειακή τους κατάσταση, το 53% δήλωσαν έγγαμες, ενώ το 11% δήλωσαν άγαμες. Το ηλιακό εύρος που επλήγη περισσότερο είναι μεταξύ 40 και 54 ετών σε ποσοστό 26% και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα από 25 έως 39 σε ποσοστό 24%. Από το σύνολο των γυναικών που κάλεσαν στην τηλεφωνική γραμμή, προκύπτει ότι 2.208 (77%) είναι Ελληνίδες, 262 (9%) είναι μετανάστριες και 18 (1%) είναι ΑμΕΑ.

    ——————————
    ΠΗΓΗ: Ημεροδρόμος