Πρωτοφανής άρνηση Χρυσοχοΐδη στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο ΛΟΑΤΚΙ αστυνομικών

Κατά την παραλαβή του χαρτοφυλακίου του τον Ιούλιο, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωνε ότι θέλει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να γίνει υπουργείο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Πολίτη. Πριν λίγες ημέρες απέδειξε άλλη μια φορά πόσο κούφια ήταν η βαρύγδουπη δήλωσή του. 

Απαντώντας ύστερα από μήνες στο αίτημα του σωματείου Δράση Αστυνομικών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΔΑΔΑ) να τεθεί υπό την αιγίδα του υπουργείου το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΛΟΑΤ Αστυνομικών (EGPA) που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη στις 24-26 Ιουνίου με συμμετοχή 200 ένστολων αστυνομικών από 18 ευρωπαϊκές χώρες, η απάντηση της διεύθυνσης επικοινωνίας του γραφείου του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ήταν λακωνική και αρνητική: «Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού, σας γνωρίζουμε ότι το αίτημά σας δεν δύναται να ικανοποιηθεί».

Πρόκειται για πρωτοφανή απόφαση για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, καθώς, όπως σημειώνει η ΔΑΔΑ, στην οποία ανατέθηκε η διοργάνωση στη γενική συνέλευση της EGPA, το συνέδριο διεξάγεται από το 2004 υπό την αιγίδα των αστυνομικών οργανισμών ευρωπαϊκών χωρών. Στόχος της ΕGPA είναι η βελτίωση των εργασιακών συνθηκών των ΛΟΑΤΚΙ αστυνομικών σε όλη την Ευρώπη και η βελτίωση της σχέσης της αστυνομίας με τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Η διοργάνωση του συνεδρίου της στην Ελλάδα έχει ιδιαίτερη σημασία, με δεδομένο τον υψηλό αριθμό καταγεγραμμένων ομοφοβικών και τρανσφοβικών επιθέσεων, αλλά και των περιστατικών ομοφοβικής και τρανσφοβικής κακομεταχείρισης και βίας.

Mιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΔΑΔΑ Μιχάλης Λώλης σημειώνει: Το εν λόγω συνέδριο είναι ένας θεσμός που στηρίζεται από τις ηγεσίες των αστυνομικών αρχών κρατών της Ευρώπης και έχει λάβει ήδη την υποστήριξη σημαντικών οργανισμών όπως, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Επίσης, στο συνέδριο θα εκπροσωπηθούν με ομιλητές όλες οι LGBT οργανώσεις, με σημαίνοντα πρόσωπα και επιστήμονες υψηλού κύρους και καθηγητές πανεπιστημίων. Επίσης αίτημα έχει στείλει και η Ευρωπαϊκή Ένωση LGBT αστυνομικών για τη στήριξη του Συνεδρίου της και αναμένεται η απάντηση του Υπουργείου. Η απάντηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στο αίτημα πέρα από τα ομοφοβικά κίνητρα που αφήνει να εννοηθούν, το κυριότερο είναι ότι εκθέτει την Ελληνική Αστυνομία διεθνώς. Ακόμη με την απάντηση αυτή γκρεμίζει τις γέφυρες μεταξύ Αστυνομίας και ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, καθώς κεντρικό θέμα του Συνεδρίου είναι ακριβώς «Building the bridges between Police and LGBTI community» και σύνθημα του συνέδριου είναι το «Police in Pride», συνεχίζουμε έτσι στο πνεύμα των προηγούμενων Συνέδριων τα οποία είχαν επίσημα την αμέριστη στήριξη της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας της Αστυνομίας».

Η ΔΑΔΑ συνεδριάζει την Κυριακή για να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις της.

Για ρατσιστική στάση του υπουργείου κάνει λόγο η Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ του τομέα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ: «Η άρνηση του Υπουργείου έρχεται σε αντίθεση με τον Καταστατικό ρόλο της Αστυνομίας, την προστασία, δηλαδή, όλων αδιακρίτως των πολιτών από το Έγκλημα και την προαγωγή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μέσα από τη διασφάλιση της απρόσκοπτης άσκησης τους (ν. 2800/2000 «Αναδιάρθρωση Υπηρεσιών Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, σύσταση Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας και άλλες διατάξεις», τεύχος ΦΕΚ: Α’41/2000).

Η απόφαση αυτή πέρα από τα Ρατσιστικά κίνητρα που υποκρύπτει, γκρεμίζει και τις όποιες γέφυρες μεταξύ Αστυνομίας και ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, καθώς κεντρικό θέμα του Συνεδρίου είναι ακριβώς «Το γεφύρωμα της Αστυνομίας και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας» (Building the bridges between Police and LGBTI community) με κεντρικό σύνθημα «Police in Pride». Η εξέλιξη αυτή εκθέτει τη χώρα μας διεθνώς, καθώς η κυβέρνηση, απαξιώνοντας με την άρνησή της έναν Ευρωπαϊκό Αστυνομικό θεσμό με σπουδαίο και πλούσιο έργο στο χώρο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, επιβεβαιώνει ότι δεν έχει καμιά διάθεση να ακολουθήσει το παράδειγμα των Αστυνομικών οργανισμών των ευρωπαϊκών κρατών, την ώρα μάλιστα που τα βλέμματα όλης της προοδευτικής Ευρώπης και των LGBTI θα είναι στραμμένα στην χώρα μας. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες ορισμένων κυβερνητικών στελεχών να εξωραΐσουν το ακροδεξιό προφίλ της κυβέρνησης με φιλελεύθερα και εκσυγχρονιστικά «ψιμύθια», επιβεβαιώνεται κατά αυτόν τον τρόπο η χαρακτηριστική κυβερνητική αμηχανία και η απροθυμία του Μεγάρου Μαξίμου να συμβαδίσει με τις σύγχρονες ευρωπαϊκές εξελίξεις απέναντι στις διαμορφωμένες πραγματικότητες του 21ου αιώνα, ο οποίος γίνεται μάρτυρας της κατάρρευσης των έμφυλων στερεοτύπων και της εμβάθυνσης, μα και ανάδειξης των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Το φαινόμενο άλλωστε της Υποκαταγραφής Ρατσιστικών εγκλημάτων μίσους από την Αστυνομία παραμένει πρωταρχικό ζητούμενο και απαιτεί μεγάλη προσοχή και σοβαρότητα εκ μέρους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αντιμετώπιση του καθώς στη ρίζα του βρίσκεται η έλλειψη εμπιστοσύνης των θυμάτων Ρατσιστικής Βίας στην Αστυνομία.

Η αρνητική αυτή λοιπόν απάντηση έρχεται να προστεθεί στα ήδη κακά δείγματα γραφής που δίνει καθημερινά η Ελληνική Αστυνομία στην αντιμετώπιση και τον σεβασμό των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και των ΛΟΑΤΚΙ+ αστυνομικών που εργάζονται σε αυτή.

Τονίζουμε δε ότι μας προκαλεί προβληματισμό το γεγονός ότι η απάντηση υπογράφεται από τον προϊστάμενο του γραφείου τύπου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η τακτική αυτή δηλώνει ότι η πολιτική ηγεσία απαξιοί να απαντήσει επιχειρησιακά, ενώ εκ του παραλλήλου εξασφαλίζεται πως η άρνηση δεν έχει χαρακτήρα εκτελεστής διοικητικής πράξης, προκειμένου να μη μπορεί να προσβληθεί ενώπιον διοικητικού δικαστηρίου ως παράνομη και, συνεπώς, άκυρη.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουμε την απάντηση του Υπουργείου στο σχετικό αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης LGBTI αστυνομικών».

ΠΗΓΗ: ΕφΣυν