Καταπέλτης ο ιατροδικαστής – «Δεν είχε συναινέσει σεξουαλικά. Την έριξαν ζωντανή στη θάλασσα»

Τα εφιαλτικά ευρήματα της νεκροψίας-νεκροτομής που διενήργησε στη σορό της Ελένης Τοπαλούδη αποκάλυψε ο ιατροδικαστής Παναγιώτης Κοτρέτσος καταθέτοντας στη δίκη για τη δολοφονία της φοιτήτριας, το Νοέμβριο του 2018 στη Ρόδο.

Ο κ. Κοτρέτσος, στην κατάθεσή του στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, όπου διεξάγεται η πολύκροτη δίκη,  ήταν πραγματικός καταπέλτης για τους δύο κατηγορούμενους, λέγοντας ότι το θύμα θα είχε ελπίδες να ανακάμψει αν οι δράστες την μετέφεραν στο νοσοκομείο, καθώς όταν ρίχτηκε στο νερό στην απόμερη παραλία της Ρόδου, ήταν ζωντανή ενδεχομένως σε κωματώδη κατάσταση.

Με αφορμή, δε, παρατήρηση της εισαγγελέως της έδρας ότι ενδεχομένως η περίπτωση της νεαρής φοιτήτριας να μπορούσε να εξελιχθεί όπως αυτή της Μυρτούς της Πάρου, ο ιατροδικαστής συμφώνησε ότι υπήρχαν πιθανότητες η άτυχη φοιτήτρια να βρίσκονταν σήμερα στη ζωή αν είχε μεταφερθεί σε νοσοκομείο. Συνεχίζοντας την κατάθεσή του, ο ιατροδικαστής κατέρριψε τον ισχυρισμό που προέβαλλαν οι δυο νεαροί κατηγορούμενοι της υπόθεσης, ότι το θύμα είχε συναινέσει στο να βρεθεί σεξουαλικά μαζί τους.


Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις της έδρας και κυρίως της εισαγγελέως ο μάρτυρας ανέφερε: «Δεν υπάρχει συναίνεση στο θάνατο. Για να κάνει κάποιος αυτά τα πράγματα δεν είναι μόνο ο δόλος του να κάνει σεξ. Είναι κάτι που εκφεύγει ακόμη και της ακραίας ανθρώπινης συμπεριφοράς. Μου δίνει την εντύπωση ότι το θεωρεί (σ.σ. ο δράστης) την σωστή πρακτική και δεν είναι κάτι που λέμε απλά ότι έχει ξεφύγει».

Ο κ. Κοτρέτσος προσδιόρισε ως αιτία θανάτου της Ελένης Τοπαλούδη τον πνιγμό, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο η νεαρή φοιτήτρια ήταν ζωντανή, αλλά σε λιπόθυμη κατάσταση όταν, κατά τη δικογραφία,  οι δυο κατηγορούμενοι νεαροί την έριξαν στη θάλασσα. Αναφερόμενος στα ευρήματα της νεκροψίας – νεκροτομής, ο ιατροδικαστής μίλησε στο δικαστήριο για σημάδια που εντόπισε στο λαιμό του θύματος, τα οποία όπως είπε, είναι συμβατά με προσπάθειες στραγγαλισμού της νεαρής φοιτήτριας. Σε μια τέτοια περίπτωση «η ασφυξία που νιώθει το θύμα είναι πολύ πιο έντονη από το να σε χαράξει κάποιος με ένα μαχαίρι», σημείωσε.

Εισαγγελέας: Αυτά τα ευρήματα συνηγορούν σε συναινετική σεξουαλική πράξη με το θύμα όπως λένε οι κατηγορούμενοι;

Ιατροδικαστής: Δεν υπάρχει συναίνεση στο θάνατο. …Οποιαδήποτε συναίνεση και να υπήρχε δεν υπάρχει περίπτωση να κάλυπτε αυτά που έγιναν μετά. …

«Δεν την σύρανε»

Αναφορικά με την μεταφορά της Ελένης Τοπαλούδη στην βραχώδη και ερημική παραλία της Ρόδου, ο κ. Κοτρέτσος εξέφρασε την άποψη πως από την νεκροψία στη σορό της δεν εντοπίστηκαν σημάδια που να καταδεικνύουν ότι το θύμα σύρθηκε για να μεταφερθεί. «Η μετακίνηση του σώματος (του θύματος) δεν θα ήταν ομαλή. Το σώμα της θα είχε προσκρούσει κάπου. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το σώμα μεταφέρθηκε βιαίως, δεν υπάρχει αυτό το τραβολόγημα», επισήμανε ο μάρτυρας εκτιμώντας μάλιστα πως η μεταφορά του θύματος δεν θα μπορούσε να γίνει από ένα μόνο πρόσωπο.

Σύμφωνα με τον κ. Κοτρέτσο, η σορός της Ελένης Τοπαλούδη έφερε πολλαπλά τραύματα, κάποια από αυτά, όπως είπε, περιθανάτια και άλλα μεταθανάτια. Ο ίδιος, ωστόσο, ανέφερε πως κάποια από τα τραύματα δημιουργήθηκαν από την κίνησή του σώματος της μέσα στο νερό. Ακόμη, ο ιατροδικαστής ανέφερε στην κατάθεσή του: «Τα τραύματα αυτά δεν σήμαιναν αρχικά εγκληματική ενέργεια. Μας χτύπησαν όμως καμπανάκι οι χαρακιές στον τράχηλο. Ήταν τέσσερις με πέντε. Αυτές έγιναν προθανατίως και ήταν επιφανειακές. Το δεύτερο στοιχείο που σήμανε για μας συναγερμό ήταν ένα αχνό σημάδι στον τράχηλο. Ένα σημάδι απολύτως συμβατό με προσπάθεια στραγγαλισμού του θύματος».

Ακούγοντας τις επισημάνσεις αυτές του ιατροδικαστή, ο πατέρας της Ελένης Τοπαλούδη που βρίσκονταν μέσα στη δικαστική αίθουσα φώναξε: «Βασανιστήρια. Πείτε το. Πείτε τι βασανιστήρια έκαναν στο κορίτσι μας…».

«Χάθηκαν στοιχεία»

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο κ. Κοτρέτσος, ανέφερε πως λόγω της παραμονής του σώματος μέσα στο νερό χάθηκαν πολύτιμα στοιχεία dna. Ο μάρτυρας ανέφερε: «Υπήρχαν σημεία που μας έδειχναν ότι υπάρχει πλήξη εν ζωή…Το τραύμα της κεφαλής ήταν πολύ σοβαρό. Θα μπορούσε να έχει προκαλέσει το θάνατο. Όμως δεν ήταν αυτό το τραύμα η τελική αιτία θανάτου της Ελένης Τοπαλούδη. Αποδείχθηκε ότι η τελική αιτία θανάτου είναι ο πνιγμός. Η κοπέλα ήταν ζωντανή όταν ρίχτηκε μέσα στο νερό. Ήταν λιπόθυμη…Ένας μη ειδικός βλέποντας την κοπέλα σε αυτή τη κωματώδη κατάσταση πολύ εύκολα θα μπορούσε να πιστέψει ότι ήταν νεκρή».

Εισαγγελέας: Μπορείτε να εκτιμήσετε πόση ώρα το θύμα βρίσκονταν ζωντανό μέσα στο νερό;

Μάρτυρας: Θα μπορούσε να είναι ένα οποιοιδήποτε διάστημα. Ούσα λιπόθυμη πέφτοντας μέσα στο νερό θα είχε λίγα λεπτά…

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση της εισαγγελέως ο μάρτυρας εκτίμησε πως τα ρεύματα θα μπορούσαν να είχαν παρασύρει τη σορό της Ελένης Τοπαλούδη και να μην εντοπίζονταν ποτέ ή να εντοπίζονταν πολύ αργότερα με αποτέλεσμα να μην καθίσταται δυνατή η ανεύρεση πολλών στοιχείων από την νεκροψία νεκροτομή.

Το δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίασή του για τις 31 Ιανουαρίου. Να σημειωθεί ότι και σήμερα στο δικαστήριο παραβρέθηκαν γυναικείες οργανώσεις, καταδικάζοντας με συνθήματα το βιασμό και τη δολοφονία της νεαρής γυναίκας, όπως έχει καταγραφεί στη δικογραφία της υπόθεσης.

ΠΗΓΗ: Αγώνας της Κρήτης