50 περιοχές της Πολωνίας δηλώνουν «LGBT-free» κι ένας φωτογράφος τις ξεμπροστιάζει φανταστικά

Πώς άραγε να ζεις ως γκέι, λεσβία, μπάι ή τρανς (χωρίς καν να έχεις επιλέξει τη σεξουαλικότητά σου) σε μία απ’ τις περιοχές που σε θεωρούν μίασμα και ανεπιθύμητο; Περίπου 50 πόλεις έχουν αυτοανακηρυχθεί «πόλεις χωρίς LGBT “ιδεολογία”» στην ολοένα και πιο ρατσιστική και ομοφοβική Πολωνία.

Ο Bart Staszewski, φωτογράφος και ακτιβιστής, ταξιδεύει σχεδόν σε όλες τους για χάρη του νέου του πρότζεκτ. Οι συμβολικές πινακίδες του, πλάι στις επίσημες πινακίδες των πόλεων είναι, όπως λέει ο ίδιος, μια απάντηση στις συμβολικές πράξεις διακρίσεων.

Οι πινακίδες κάνουν ακόμα πιο προφανή την (ήδη προφανή) σύνδεση με τις ταμπέλες «ΟΧΙ ΕΒΡΑΙΟΙ» και «ΟΧΙ ΜΑΥΡΟΙ ΕΔΩ» άλλων εποχών.

«Το φωτοπρότζεκτ μου “LGBT Free Zones”» λέει ο ίδιος «θέλει να ενθαρρύνει τη συζήτηση για τις τοπικές αποφάσεις που πήραν τοπικοί άρχοντες. Θα πάω σε 36 τέτοιες ζώνες και θα φωτογραφήσω LGBT κατοίκους».

Με τις φωτογραφίες του θέλει να δείξει τους αληθινούς (LGBT) ανθρώπους που ζουν στις “LGBT Free Zones”.

Πήγε ήδη στις πρώτες πόλεις, και ζήτησε από αληθινούς LGBT κάτοικούς τους να φωτογραφηθούν μπροστά στην πινακίδα του τόπου κατοικίας τους.

Και θα συνεχίσει. Ήδη έχει βγάλει πολλές φωτογραφίες και έχει τραβήξει την προσοχή παγκοσμίως.

ΠΗΓΗ: LIFO/Δημήτρης Καβατζικλής