Βολιβία: Φασισμός και βία πάνε μαζίνα περιστατικό ενδεικτικό της αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει στη Βολιβία με αφορμή τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, συνέβη χτες στην πόλη Βίντο. Στη χώρα επικρατούν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών της κυβέρνησης και αυτών της αντιπολίτευσης που δεν δέχεται το εκλογικό αποτέλεσμα, και τρεις άνθρωποι να έχουν χάσει τη ζωή τους.

Συγκεκριμένα, η δήμαρχος της πόλης δέχτηκε επίθεση από υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι την έσυραν ξυπόλητη στους δρόμους, της έκοψαν με το ζόρι τα μαλλιά και της πέταξαν κόκκινη μπογιά.

Σύμφωνα με το BBC μια ομάδα αντικυβερνητικών διαδηλωτών μπλοκάρε μια γέφυρα στο Βίντο. Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία έπειτα μέχρι το δημαρχείο της πόλης, για να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο δύο ανθρώπων, που σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις.

Οι διαδηλωτές κατηγόρησαν τη δήμαρχο Άρτσε ότι είχε προσπαθήσει να σπάσει μπλόκο που είχαν στήσει και την κατηγόρησαν για τους θανάτους των διαδηλωτών.

Άνδρες με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, φώναζαν «δολοφόνε, δολοφόνε» και την έσερναν ξυπόλητη στους δρόμους. Εκεί την ανάγκασαν να γονατίσει, της έκοψαν τα μαλλιά και της πέταξαν κόκκινη μπογιά. Την ανάγκασαν επίσης να υπογράψει μια επιστολή παραίτησης.

Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην «αδελφή μας, τη δήμαρχο του Βίντο Πατρίσια Άρσε, που απήχθη και παρενοχλήθηκε βάναυσα επειδή εξέφρασε και υπερασπίστηκε τις ιδέες της και τους φτωχούς».

Τα Ηνωμένα Έθνη, επίσης, καταδίκασαν «τη βία και την απάνθρωπη μεταχείριση που υπέστη η δήμαρχος της κοινότητας Βίντο, καθώς και τις επιθέσεις με στόχο άλλες γυναίκες, άνδρες και παιδιά».

Θυμίζουμε ότι οι πρόσφατες προεδρικές εκλογές στη Βολιβία ανέδειξαν νικητή από τον πρώτο γύρο τον πρόεδρο Έβο Μοράλες, έναντι του νεοφιλελεύθερου Κάρλος Μέσα και του συνασπισμού Κοινότητα Πολιτών (Comunidad Cuidadana), που τον στηρίζει. Ο Μέσα και ο συνασπισμός του δεν αποδέχονται το αποτέλεσμα, κάνουν λόγο για εκτεταμένη νοθεία, οργανώνουν βίαιες διαμαρτυρίες, ενώ αρνήθηκαν να παραβρεθούν στην επανακαταμέτρηση των ψήφων που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση Μοράλες με τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για οργανισμό γνωστό για τις επιθέσεις στην Κούβα και τη Βενεζουέλα, που τάσσεται ουσιαστικά, όπως και οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Καθολική Εκκλησία της Βολιβίας υπέρ της διεξαγωγής δεύτερου γύρου εκλογών.

ΠΗΓΗ: Κατιούσα