Κύπρος: Ούτε αυτήν την έσωσαν οι «αυστηρές συστάσεις»Το καλοκαίρι είχε πραγματοποιηθεί έξω από το Αρχηγείο Αστυνομίας μια διαδήλωση με κεντρικό σύνθημα «Ούτε μία λιγότερη». Αφορμή ήταν η δολοφονία της Σοφίας Ζήνωνος από τον πρώην σύντροφό της, με κυνηγετικό όπλο. Η νεαρή γυναίκα δέχτηκε να συναντήσει τον δράστη για να τον βοηθήσει και να τον αποτρέψει από το να αυτοκτονήσει. Εκείνος, χρησιμοποίησε την καλοσύνη της για να της στήσει παγίδα και να τη σκοτώσει.

Σημειωτέον, ότι τότε ένα από τα ζητήματα που τέθηκαν ήταν ο έλεγχος των ατόμων που έχουν όπλα στο σπίτι τους. Ο συγκεκριμένος είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει με το κυνηγετικό του το 2015 και στο σπίτι του είχε «συλλογή» από μαχαίρια και άλλα φονικά εργαλεία και όπλα. Οι κυνηγοί, όμως, είναι μια πολύτιιμη πηγή ψήφων για τα κόμματα και οτιδήποτε μπορεί να τους δυσαρεστήσει, ακόμη και το να γίνεται αυστηρότερος έλεγχος πριν αποκτήσουν πρόσβαση σε όπλα (!), δεν το αγγίζει κανείς.

Την ημέρα της διαδήλωσης, που έγινε με αφορμή τον φόνο της Σοφίας, ακούσαμε διάφορα: «Χαράς την όρεξη σας, δεν έχετε τίποτ’ άλλο να κάνετε μες στους 40 βαθμούς;». Με χιούμορ πάντα. Καθώς όλες οι σεξιστικές επιθέσεις γαρνίρονται με ύφος αστεϊσμού, για να τις καταπίνουμε ευκολότερα, αλλά αποτελούν πάντα καθρέφτισμα της ίδιας νοοτροπίας που αν την προεκτείνεις καταλήγει στις γυναικοκτονίες.


Χθες, που διαδήλωναν οι παραγωγοί χαλλουμιού, για παράδειγμα, αμφιβάλλουμε αν βρέθηκε κανείς να απορήσει με την όρεξή τους, να αστειευτεί με τα αιτήματά τους και το δικαίωμά τους να είναι θυμωμένοι. Μια γυναίκα λιγότερη, όμως, εντάσσεται στην κατηγορία των «άτυχων» και το μοτίβο της συστηματικής βίας κατά των γυναικών, παρουσιάζεται συμπτωματικό, με αποτέλεσμα να καθίσταται αόρατο. 


Το βράδυ της Παρασκευής, 1η Νοεμβρίου 2019, μία 40χρονη γυναίκα εμφανίστηκε σε αστυνομικό σταθμό της επαρχίας Λεμεσού. Ζήτησε βοήθεια για να εγκαταλείψει τον άντρα της, μιας και στο άκουσμα του χωρισμού τους, εκείνος άρχισε να την απειλεί και να γίνεται επικίνδυνος. Οι αστυνομικοί τη συνόδευσαν στο σπίτι της, «απηύθηναν αυστηρές συστάσεις στον σύζυγο» και εκείνη πήρε τα πράγματα της και πήγε σε φιλικό σπίτι. 


Το ερώτημα κατά πόσον έγιναν συστάσεις στην ίδια από τους αστυνομικούς να πάει σε κάποιο από τα ειδικά καταφύγια για θύματα βίας για λόγους ασφαλείας θα μείνει αναπάντητο. Αναπάντητο θα παραμείνει και το γιατί το Γραφείο Ευημερίας που ειδοποιήθηκε το ίδιο βράδυ από την Αστυνομία, δεν μπήκε ποτέ στον κόπο να μιλήσει μαζί της (ας μας διαψεύσουν). Πέντε μέρες μετά ο πρώην σύζυγος εμφανίστηκε στο φιλικό σπίτι και περιέλουσε τη γυναίκα με οξύ. Σήμερα χαροπαλεύει διασωληνωμένη με ανεπανόρθωτα τραύματα. 


Η Αστυνομία υποτίμησε τον κίνδυνο. Φαίνεται πως δεν ακολούθησε την εγκύκλιο «αξιολόγησης επικινδυνότητας περιστατικού» που υπάρχει σε όλα τα αστυνομικά τμήματα από τον Γενάρη. Το Γραφείο Ευημερίας αδιαφόρησε όπως τόσες άλλες φορές. Η ζωή της αφέθηκε στην τύχη και μέσα σε μερικά 24ωρα τα μέσα ενημέρωσης είχαν το νέο τους «άτυχο θύμα» με έτοιμους και τους τίτλους: «Μια ιστορία αγάπης εξελίχθηκε σε απόπειρα φόνου», έγραψε το Themaonline. «Αιτία της επίθεσης η παθολογική ζήλεια», αποφάνθηκε το Omega. Δύο δημοσιογραφικά κλισέ που συμπάσχουν με τον θύτη, που τοποθετούν το έγκλημα σε ροζ συσκευασία και βάζουν την… αγάπη σε ρόλο φονιά. 

ΠΗΓΗ: phileleftheros/Τόνια Σταυρίδου