Η 46χρονη Laura Kövesi στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας
Η Laura Codruţa Kövesi είναι νέα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας μετά και την έγκριση των προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που δόθηκε στις 16|10. Η εκλογή της 46χρονης Ρουμάνας ήταν αναμενόμενη για πολλούς και η θητεία της θα διαρκέσει για εφτά χρόνια.


Ποια είναι η
 Laura Codruţa Kövesi

Η Kövesi είναι η πρώτη γυναίκα και νεότερη εισαγγελέας στην ιστορία της Ρουμανίας.

Η Laura Codruţa Kövesi το 2006 έγινε στα 33 της χρόνια η νεότερη γενική εισαγγελέας της Ρουμανίας, ενώ το 2013 ανέλαβε την ηγεσία της Εθνικής Υπηρεσίας κατά της Διαφθοράς και εξαπέλυσε έναν απηνή πόλεμο κατά της διαφθοράς στην χώρα της φέρνοντας εις πέρας υποθέσεις που αφορούσαν πολιτικούς ολόκληρου του φάσματος, επιχειρηματίες και δικαστικούς.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όταν την όρισε υποψήφια για την θέση του Ευρωπαίου Γενικού Εισαγγελέα δέχτηκε σαμποτάζ από την ρουμανική κυβέρνηση, ενώ κατηγορήθηκε για «κυνήγι μαγισσών». Μάλιστα απολύθηκε τον περασμένο χρόνο και κατηγορήθηκε για κατάχρηση εξουσίας, δωροδοκία, ψευδομαρτυρία…

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε τις κατηγορίες που η ρουμανική κυβέρνηση είχε προωθήσει εναντίον της εισαγγελέως, αίροντας και τις περιοριστικές ρυθμίσεις εναντίον της, όπως η απαγόρευση εξόδου από την χώρα.

Η ίδια χαρακτηριστικά τότε είχε δηλώσει πως «είναι προφανές ότι είμαι στόχος μιας εκστρατείας παρενόχλησης και εκφοβισμού».

———————————
ΠΗΓΗ: Newsbreak