«Μαζοχίστρια… Ηδονίζεσαι που σε κτυπώ… Έτσι μ’ αρέσεις… Έτσι μ’ αρέσεις…»

Το 1975 ξεκίνησε στο Διαρκές Στρατοδικείο Αθηνών η δίκη 37 στρατιωτικών – βασανιστών της Χούντας. Ανάμεσά τους το ανθρωπόμορφο κτήνος που φέρει το όνομα Θεόδωρος Θεοφιλογιαννάκος, που πέθανε σαν σήμερα αμετανόητος μέχρι το τέλος για τα ειδεχθή εγκλήματά του.

Η δίκη αποχτά μεγάλη δημοσιότητα. Ο Ριζοσπάστης με εκτενή ρεπορτάζ από την αίθουσα του Στρατοδικείου μεταφέρει αυτούσιους πολλούς διαλόγους βασανιστών με  μάρτυρες κατηγορίας – θύματά τους, που σακατεύτηκαν στα χέρια τους.

Αμετανόητος για τα «επιτεύγματά» του, θρασύς, εριστικός και ασύλληπτα προκλητικός, ο Θεοφιλογιαννάκος θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολλά επεισόδια της δίκης. Σε ένα από αυτά περηφανευόταν ότι είναι «αριστούχος» βασανιστής με διεθνή διάκριση: «Διαγωνίστηκα σε διεθνή διαγωνισμό με διακόσιους «ανακριτές» και επρώτευσα» ούρλιαζε στην Βάσω Ζωγράφου, υπάλληλο του ΟΤΕ, όταν τη βασάνιζε με φάλαγγα στο ΕΑΤ-ΕΣΑ και την απειλούσε ότι θα τη βιάσουν μπροστά στον αρραβωνιαστικό της. Και δεν είχε άδικο να περηφανεύεται…

Το ανθρωπόμορφο τέρας από τον Αύγουστο του 1972 είχε εισπράξει τα εύσημα από τον στρατηγό Ζαγοριανάκο, αυτόν που σαν αρχηγός του στρατού διέταξε τη σφαγή στο Πολυτεχνείο. Ο Ζαγοριανάκος με γενική διαταγή της 28 του Αυγούστου 1972, «επαινεί» για τη δράση τους μια σειρά αξιωματικούς, με πρώτο στη σειρά τον Θεοφιλογιαννάκο. Γράφει η διαταγή: «Ταγματάρχην (ΠΖ) Θεοφιλογιαννάκον Θεόδωρον, Διοικητήν του ΕΑΤ-ΕΣΑ, διότι επεδείξατο εξαιρετικήν δραστηριότητα, ζήλον, εργατικότητα και χάρις εις την διακρίνουσαν τούτον εξαίρετον ικανότητα και μεθοδικότητα περί την οργάνωσιν και διοίκησιν μονάδος, κατώρθωσε να καταστήσει ταύτην υποδειγματικήν, συντελέσας ούτω τα μέγιστα εις τον εντοπισμόν και εξάρθρωσιν αντεθνικώς δρωσών οργανώσεων, στρεφομένων κατά της εθνικής επαναστατικής κυβερνήσεως».
(► συνέχεια κάτω αριστερά, κλικ στις αριθμοσελίδες)