Η γυναίκα καριέρας ως νέο προϊόν

Στο ήδη υπάρχον γυναικείο πρότυπο που προβάλλεται από τα ΜΜΕ έχουν τις τελευταίες δεκαετίες προστεθεί και άλλα επιθυμητά χαρακτηριστικά

  • όπως πτυχία, επαγγελματική ταυτότητα, οικονομική δύναμη – χωρίς όμως να
δημιουργείται πραγματικά χώρος για την έκφραση της διαφορετικότητας που αντικατοπτρίζει την πληθώρα επιλογών που έχουν σήμερα οι γυναίκες.

Μια ερευνήτρια με σημαντικές, πρωτότυπες δημοσιεύσεις που συζεί με γυναίκα, και δεν ακολουθεί πιστά την μόδα, δεν θα αποτελούσε ένα προϊόν αρκετά ελκυστικό για τα ΜΜΕ. Το ίδιο θα ίσχυε και για μία επιτυχημένη επιχειρηματία που δεν επιθυμεί να αποκτήσει παιδιά και είναι ίσως υπέρβαρη, ή για μία αρχαιολόγο με σημαντικές ανακαλύψεις που πλησιάζει την τρίτη ηλικία και έχει ρυτίδες και λευκά μαλλιά – για να δώσω λίγα μόνο παραδείγματα.

Η αλήθεια είναι ότι όσες επαγγελματίες δεν πειθαρχούν στο πρότυπο της Barbie, νεαρής ή μέσης ηλικίας, δεν διατηρούν για πολύ το ενδιαφέρον των καναλιών και δεν προσελκύουν χιλιάδες followers στο twitter – μια εντυπωσιακή εικόνα παραμένει το ισχυρότερο δόλωμα.

Ας μην ξεχνάμε και την φράση-καραμέλα που συνήθιζαν να χρησιμοποιούν γυναίκες καριέρας και celebrities πριν από δέκα και πλέον χρόνια όταν έδιναν συνέντευξη σε περιοδικά ποικίλης ύλης: «Πάνω από όλα είμαι γυναίκα!», ταυτίζοντας απόλυτα το γυναικείο φύλο με τον γάμο, τη μητρότητα, και την εμμονική ενασχόληση με την εμφάνισή τους.

Οι γυναίκες καριέρας που εργάζονται σκληρά και παράγουν σημαντικό έργο σε οποιονδήποτε τομέα δεν έχουν χρόνο για να ασχολούνται καθημερινά με την προβολή τους, ούτε αναλώνουν όλη τους την ενέργεια σε αναρτήσεις -σεντόνια στα μέσα μαζικής δικτύωσης.

Αυτό που τις απασχολεί είναι μάλλον η εκτίμηση άξιων μελών της επαγγελματικής ομάδας ή της επιστημονικής κοινότητας στην οποία ανήκουν, η παρουσία τους σε διεθνή συνέδρια, ή οι δημοσιεύσεις σε ειδικευμένα περιοδικά – και όχι πόσες χιλιάδες έχουν ακούσει το όνομά τους, η εμφάνισή τους σε μεσημεριανές εκπομπές, η ρετουσαρισμένη φωτογράφιση για lifestyle περιοδικά, και τα likes.

ΠΗΓΗ: Athens Voice/Εύη Στάμου