Η γυναίκα πρόσφυγας στην Ελλάδα αντιμετωπίζει προβλήματα που αφορούν την ασφάλεια και τη ζωή τηςΤο 2018 καταγράφηκαν στην Ελλάδα 1.826 περιπτώσεις έμφυλης βίας, βίας που βασίζεται στο φύλο (Sexual and Gender-Based Violence- SGBV) επί συνόλου δεκάδων χιλιάδων αιτούντων άσυλο και δικαιούχων διεθνούς προστασίας.
Oι περιπτώσεις βίας που βασίζεται στο φύλο που αναφέρθηκαν την ίδια χρονιά αφορούσαν κατά 85% σε γυναίκες. Στα πρόσωπα που επιβίωσαν δεν πρωτοστατεί κάποια πληθυσμιακή ομάδα, είναι κυρίως γυναίκες από το Ιράκ, το Καμερούν, το Κονγκό, το Αφγανιστάν και τη Συρία. 

Στατιστικά στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Ελλάδα για τα φαινόμενα σεξουαλικής βίας και βίας που βασίζεται στο φύλο (Sexual and Gender-Based Violence) – κάθε πράξης που διαπράττεται ενάντια στη βούληση ενός προσώπου στη βάση του φύλων και των άνισων σχέσεων εξουσίας και κάθε μορφής εξαναγκασμού – στις κοινότητες προσφύγων στη χώρα μας παρουσίασε η Ελεάννα Ιωαννίδου, εκπρόσωπος του Τομέα Προστασίας της UNHCR στη διάρκεια της επιστημονικής ημερίδας που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας. 
(► συνέχεια κάτω αριστερά, κλικ στις αριθμοσελίδες)