07.04.22 | Βουλεύτριες, μεταναστά ή όταν «εγώ νιώθω χαρούμενο»: θεωρητική γλωσσολογία και γλωσσικός ακτιβισμός

Μια σύγχρονη πρακτική πολλών κοινωνικών κινημάτων, αυτή του γλωσσικού ακτιβισμού, με έμφαση στα ζητήματα έμφυλης ισότητας και ταυτότητας φύλου, θα προσεγγίσει μέσα από τα εργαλεία της θεωρητικής γλωσσολογίας ο καθηγητής στο Τμήμα Αγγλικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Φοίβος Παναγιωτίδης, στη διάλεξη που θα δώσει στο Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, με τίτλο “Βουλεύτριες, μεταναστά ή όταν «εγώ νιώθω χαρούμενο»: θεωρητική γλωσσολογία και γλωσσικός ακτιβισμός”.

Ο γλωσσικός ακτιβισμός συχνά βασίζεται σε μια ντερμινιστική αντίληψη ότι η γλώσσα αδιαμεσολάβητα επηρεάζει στάσεις και κοινωνικές πρακτικές. Ξεκινώντας από αυτή την την προβληματική παραδοχή, ο ομιλητής θα εξετάσει πώς τελικά ο γλωσσικός ακτιβισμός κατά του σεξισμού και κατά των διαφόρων φυσικοποιήσεων που επιβάλλει η πατριαρχία μπορεί να καταστεί πιο τελέσφορος σε βάθος χρόνου.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 7 Απριλίου 2022 και ώρα 19.00 στο αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος» (κεντρικό κτήριο Πανεπιστημίου Αθηνών, Προπύλαια).

* Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων στο πλαίσιο των μέτρων προφύλαξης κατά της covid19, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Επίσης θα ισχύσουν και όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα.09.04.22 | Εκδήλωση Φyllis

Η Φοιτητική Ένωση για το Φύλο και την Ισότητα – ΦΥΛ.ΙΣ. του Α.Π.Θ. συμμετέχει στο Queer Decameron Orat@ διοργανώνοντας εργαστήριο με θέμα: «Ο σεξισμός από την κοινωνία στη γλώσσα και αντίστροφα». Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης και ο αριθμός συμμετοχών θα είναι περιορισμένος (25).
09|04|22 / 17:30 – 20:00
Προτεραιότητα εγγραφής έχουν τα εγγεγραμμένα μέλη της Ένωσης. Η φόρμα θα μείνει ανοιχτή μέχρι την κάλυψη της διαθεσιμότητας. Λόγω των περιορισμένων θέσεων είναι σημαντικό να δηλώσουν συμμετοχή όσα άτομα είναι βέβαια ότι θα μπορέσουν να παρευρεθούν. Στα συμμετέχοντα άτομα θα σταλεί και σχετικό email, το οποίο θα επιβεβαιώνει τη θέση τους.
Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

https://docs.google.com/…/1FAIpQLSercD1xioI…/viewform…12.04.22 | Διάλεξη «Το φύλο στο Μεσοπόλεμο»

Οι Ιστορικοί για την Έρευνα στην Ιστορία των Γυναικών και του Φύλου διοργανώνουν την τρίτη από τις Συναντήσεις τους «Το φύλο στον Μεσοπολέμο«, Τρίτη 12 Απριλίου, 19:00 διαδικτυακά στον σύνδεσμο:
https://authgr.zoom.us/j/98997310674…

Ομιλήτρια: Μαρία Ρεπούση (ιστορικός, ΑΠΘ)
«Οι ‘απειλητικές’ γυναίκες της δεκαετίας του 1920: λόγοι και αντίλογοι για τα σώματα, τα επαγγέλματα και τις ιδέες των γυναικών»
Σχολιάστρια: Δήμητρα Σαμίου (ιστορικός)
Συντονίζει η Έφη Αβδελά (ιστορικός, Πανεπιστήμιο Κρήτης)

Παρουσίαση
Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα και τις πρώτες δεκαετίες του 20ού, οι γυναίκες ήταν εγκλωβισμένες σε μια θηλυκή εκδοχή της πολιτειότητας με κυρίαρχη τη μητρότητα με τις υπάλληλες της συνεκδοχές. Με το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και τις αναπόφευκτες ανακατατάξεις που επιφέρουν οι πόλεμοι και οι συγκρούσεις στις έμφυλες κατανομές καθώς και την άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων προσφυγισσών από τη Μικρασία, η ισχύουσα έμφυλη κανονικότητα αμφισβητείται και τίθεται το ζήτημα ενός νέου έμφυλου πολιτισμού. Η αμφισβήτηση εκλαμβάνεται ως απειλή για την αντρική ταυτότητα, το έθνος, την ιδιότητα του πολίτη και την κοινωνική αρμονία και συσχετίζεται με την κομμουνιστική απειλή και τον «μαλλιαρισμό». Οι γυναίκες γίνονται οι δείκτες για την επικράτηση του υλισμού στην ελληνική κοινωνία.
Η παρούσα ανακοίνωση παρακολουθεί το λόγο για τη δημιουργία της απειλητικής γυναίκας της δεκαετίας του 1920 επιλέγοντας να φωτίσει τους τόπους που φιλοξενούν κατά κύριο λόγο τους κοινωνικούς φόβους για την έμφυλη τάξη πραγμάτων: το σώμα, τα επαγγέλματα και τις ιδέες των γυναικών για την ισοπολιτεία. Το σώμα των γυναικών από ασφαλές σώμα μητέρων μετατρέπεται σε ένα μεταβαλλόμενο επικίνδυνο τόπο καθώς κάθε αλλαγή στην εμφάνιση των γυναικών εκλαμβάνεται ως προσπάθεια ανατροπής του συστήματος ανδρικού ελέγχου και κοινωνικής επιτήρησης πάνω στο γυναικείο. Η παρουσία των γυναικών σε νέα επαγγέλματα επανατροφοδοτεί με ακραίο τρόπο το φόβο της εγκατάλειψης της μητρότητας και των παιδιών. Οι ιδέες και οι διεκδικήσεις των γυναικών για τη ψήφο απειλούν την αντρική ταυτότητα καθώς θέτουν σε κίνδυνο τη διχοτομική πολιτειότητα.

❇ Μαρία Ρεπούση είναι ιστορικός με ειδίκευση την ιστορική εκπαίδευση και μέχρι πρότινος καθηγήτρια στο ΑΠΘ. Ασχολείται συγκεκριμένα με την σχολική ζωή της ιστορίας και τις επιδράσεις της στη διαμόρφωση της ιστορικής σκέψης και την ιδιότητα του πολίτη καθώς και για τις δημόσιες διαμάχες που αφορούν την ιστορική εκπαίδευση. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνεται επίσης η Ιστορία του Γυναικείου Κινήματος. Το τελευταίο της βιβλίο αναφέρεται στις αντιπαραθέσεις που προκαλεί η σχολική ιστορία σε όλον τον κόσμο και έχει εκδοθεί από τις εκδόσεις Palgrave Macmillan το 2019.

❇ H Δήμητρα Σαμίου σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στην Αθήνα και Πολιτισμική Ιστορία στο Παρίσι. Αργότερα υποστήριξε τη διδακτορική της διατριβή στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ με θέμα την ιστορία των πολιτικών δικαιωμάτων των γυναικών στην Ελλάδα. Άρθρα της γύρω από τον φεμινισμό του Μεσοπολέμου έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και σε συλλογικούς τόμους.