Αναμόρφωση του Οικογενειακού Δικαίου-Πρόοδος ή Οπισθοδρόμηση;

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
H απόφαση της Κυβέρνησης να καταθέσει στη Βουλή το Νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Οικογενειακού Δικαίου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο νομικό και πολιτικό κόσμο, αλλά και ευρύτερα στην ελληνική κοινωνία. Υπό το πλαίσιο αυτό το Τμήμα Δικαιοσύνης, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κινημάτων και Αλληλεγγύης της Ν.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ και η Ν.Ε. Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, διοργανώνουν στις 16/05/2021, ημέρα Κυριακή και ώρα 19:00, ανοιχτή διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: Αναμόρφωση του Οικογενειακού Δικαίου-Πρόοδος ή Οπισθοδρόμηση;

Ομιλητές-Ομιλήτριες:

● Σπύρος Λάππας Βουλευτής Καρδίτσας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

● Φανή Γιωτάκη Δικηγόρος, Νομικά θέματα-Συνεπιμέλεια

● Παναγιώτης Βουτυράκος Ψυχίατρος, μέλος του ΔΣ της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος, διευθυντής δομής Ψυχικής Υγείας Πειραιά Ε.ΚΕ.ΨΥ.Ε.

● Δέσποινα Λιμνιωτάκη Κοινωνική Ψυχολόγος

Την συζήτηση συντονίζει ο δημοσιογράφος: Νίκος Μπουρσινός
Την συζήτηση θα χαιρετήσει η Βουλευτής του Σύριζα-Προοδευτική Συμμαχία Ημαθίας Φρόσω Καρασαρλίδου.
Θα χαιρετήσουν/ παρέμβουν και άλλοι ομιλητές, φορείς και οργανώσεις

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά στην σελίδα: https://www.facebook.com/syriza.imathia Τροποποίηση Οικογενειακού Δικαίου: Μια Ηχώ από το Παρελθόν

Η ΕΠΕΚΕ Δικαιοσύνης ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Προοδευτική Συμμαχία και οι ευρωβουλευτές ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία/The Left Κώστας Αρβανίτης & Έλενα Κουντουρά διοργανώνουν διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Τροποποίηση του Οικογενειακού Δικαίου: Ηχώ από το Παρελθόν» τη Δευτέρα 17/5 στις 19:30.

Ομιλητές:
● Έλενα Κουντουρά, Ευρωβουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Μέλος της Επιτροπής FEMM του Ε/Κ.
● Κώστας Αρβανίτης, Ευρωβουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Μέλος της Επιτροπής LIBE του Ε/Κ.
● Θεόφιλος Ξανθόπουλος, βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Τομεάρχης Δικαιοσύνης.
● Σπύρος Λάππας, βουλευτής Καρδίτσας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Μέλος ΕΠΕΚΕ Δικαιοσύνης.
● Ειρήνη Αγαθοπούλου,, Αναπλ. Τομεάρχισσα ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Βουλεύτρια Κιλκίς.
● Κατερίνα Παπαθεοδώρου, Συντονίστρια τμ. Φεμινιστικής Πολιτικής ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί live: (όπως επισυναπτόμενη πρόσκληση)Το Φύλο στη Γλώσσα και τον Δημόσιο Λόγο | Φylis

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Τομέα Σεμιναρίων και Συνεδρίων, συνεχίζοντας μια σειρά ανοιχτών επιστημονικών συναντήσεων πάνω στο ευρύ φάσμα της προβληματικής του φύλου και των έμφυλων ζητημάτων, η ΦΥΛ.ΙΣ. διοργανώνει Συνάντηση Εργασίας με αντικείμενο «Το Φύλο στη Γλώσσα και τον Δημόσιο Λόγο». Σκοπός της διοργάνωσης αυτής είναι η ανάλυση της δυναμικής αλληλεπιδρασης μεταξύ του φύλου και της γλώσσας, αλλά και της επιρροής στη σχέση αυτή της δημόσιας εκφοράς του λόγου.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 21 – 23 Μαΐου 2021, διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας Zoom και απευθύνεται στο ευρύ κοινό.
Παρασκευή, 21 Μαΐου 2021 στις 10 π.μ.

Στο πλαίσιο των δράσεων της Συνάντησης Εργασίας, θα πραγματοποιηθούν εισηγήσεις από ακαδημαϊκούς, στρογγυλές τράπεζες – ανοιχτές συζητήσεις στις οποίες θα συμμετέχουν άτομα διαφόρων επαγγελματικών πεδίων, workshops, όπως και ανακοινώσεις από νέες ερευνήτριες και νέους ερευνητές, που δραστηριοποιούνται ερευνητικά σε όμορα πεδία. Αυτές θα εντάσσονται στις ακόλουθες θεματικές: Αντισεξιστική χρήση της γλώσσας, Φύλο και γλώσσα στα ΜΜΕ, Φύλο στα νομικά κείμενα, Φύλο και Μετάφραση, Ορολογία και έμφυλος αυτοπροσδιορισμός, κ.α. Η Συνάντηση Εργασίας θα λήξει την Κυριακή 23 Μαϊου με μια στρογγυλή τράπεζα στην οποία θα συζητηθεί το ζήτημα της πολιτικής ορθότητας στον κωμικό λόγο, με καλεσμένα άτομα της σκηνής του ελληνικού stand up comedy.

Το πλήρες πρόγραμμα της διοργάνωσης και οι φόρμες συμμετοχής στα κλειστά workshops θα αναρτηθούν σύντομα.Διάλεξη για την πανδημία | ProGender

Το Εργαστήριο Σπουδών Φύλου του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο για το Φύλο, την Ισότητα και τη Διαφορά του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας (RIKK) και το Κέντρο Έρευνας για το Φύλο του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας (NTNU) διοργανώνουν την 3η διαδικτυακή εκδήλωση του έργου ProGender: A Digital Hub on Gender, the Covid-19 Crisis and its Aftermath, με τίτλο «The impact of Covid-19 on women scientists» τη Δευτέρα 26/4/2021 και ώρα 16:00 μ.μ. – 17:30 μ.μ. (ώρα Ελλάδος). 

Στη συζήτηση θα μιλήσουν οι: 
● Eyja Margrét Brynjarsdóttir, Καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας.
Ξένια Χρυσοχόου, Καθηγήτρια Ψυχολογίας και Πρόεδρος του συλλόγου των μελών ΔΕΠ του Παντείου Πανεπιστημίου.  
Ιωάννα Τζουλάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρίας Γυναικών Πανεπιστημιακών (ΕΛΕΓΥΠ). 
Jorunn Dahl Norgård, εκπρόσωπος του ForskerForbundet, της Ένωσης Νορβηγών Ερευνητών.
Angelina Penner, πρόεδρος της DION, του Οργανισμού Ενδιαφέροντος για Προσωρινούς Υπαλλήλους στο NTNU 

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Sofia Moratti, ερευνήτρια στο Κέντρο Έρευνας για το Φύλο του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας (NTNU).  
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά και θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης. Θα μεταδοθεί μέσω της πλατφόρμας zoom στον ακόλουθο σύνδεσμο: 

https://zoom.us/j/93206584436?pwd=UUhFUXVuTHRJMUVXTEJDSGx4VFBpdz09

Meeting ID: 932 0658 4436
Passcode: 088638
Παράλληλα θα υπάρχει live αναμετάδοση στο Facebook: @ProGenderproject

[Το έργο ProGender έχει διάρκεια 18 μήνες και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Διμερών Σχέσεων του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου της περιόδου 2014-2021 (ΧΜ ΕΟΧ 2014– 2021) που υπάγεται στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων].