Η επαναφορά του αυτόνομου ρόλου των πολιτικών
Ισότητας των Φύλων συνιστά μια αναγκαιότητα

Εν έτει 2021 οι γυναίκες συνεχίζουν να υφίστανται διακρίσεις στην εργασία, την εκπαίδευση, την υγεία, την πολιτική ζωή, συνεχίζουν να είναι πιο ευάλωτες στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, συνεχίζουν να είναι πιο εκτεθειμένες σε όλες τις μορφές βίας. Μετά από ένα χρόνο πανδημίας η κατάσταση των γυναικών επιδεινώνεται σε πολλά επίπεδα: με την έξαρση περιστατικών της έμφυλης ενδοοικογενειακής βίας, με την όξυνση της εργασιακής επισφάλειας.

Σήμερα που η ελληνική κοινωνία βράζει από την  αποκάλυψη της έκτασης των φαινομένων της έμφυλης σεξουαλικής βίας και σεξισμού λέγοντας «ως εδώ», ο αρμόδιος κρατικός φορέας που θα έπρεπε να είναι μπροστά και να διατυπώνει δημόσιο λόγο με κοινωνικό αντίκτυπο αντί να ενισχύεται, συνεχώς υποβαθμίζεται.

Ο «Σύλλογος Εργαζομένων της Γ. Γ. Ισότητας των Φύλων Δώρα Κατσιβαρδάκου» έχοντας σαν προτεραιότητα την προώθηση των πολιτικών ισότητας, είχε εκφράσει την έντονη του αντίθεση στην επιλογή της Κυβέρνησης ήδη από την επομένη των εκλογών του 2019 να προχωρήσει στην κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλωντου Υπουργείου Εσωτερικών και στην σύσταση της ΓΓ Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων με ταυτόχρονη υπαγωγή της στο Υπουργείου Εργασίας.

H υπαγωγή της ΓΓ κάτω από τη ομπρέλα της δημογραφικής πολιτικής και των πολιτικών της οικογένειας υποβαθμίζει και απαξιώνει ακόμη περισσότερο τα δύο βασικά και εθνικά κεντρικά θεσμικά όργανα της πολιτείας τη ΓΓ Ισότητας των Φύλων και το Κέντρο Ερευνών για την Ισότητας των Φύλων όπως κατοχυρώνονται ρητά στο Ν. 4604/2019.

Η ισότητα των φύλων αφορά το σύνολο των δημοσίων πολιτικών, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας, της βίας κατά των γυναικών, της συμμετοχής στα κέντρα λήψης αποφάσεων, της εκπαίδευσης, καθώς και τα δικαιώματα, το περιβάλλον, τον πολιτισμό κοκ. Γι’ αυτό και η μέχρι πρότινος υπαγωγή της Γραμματείας Ισότητας των Φύλων στο Υπουργείο Εσωτερικών άρμοζε απόλυτα με το εύρος και τον οριζόντιο χαρακτήρα που έχουν και πρέπει να έχουν οι πολιτικές ισότητας των φύλων.

Η ισότητα των φύλων αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, δεν τεμαχίζεται, ούτε συγχωνεύεται, αλλά αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας και των πολιτικών που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας.
Η απάντηση στις κυβερνητικές επιλογές μπορεί να δοθεί μόνο με την κινητοποίησή μας.
Ενώνουμε τη φωνή μας με το ελληνικό MeToo για να σταματήσουμε την έμφυλη βία στους χώρους δουλειάς.
Λέμε ΟΧΙ στην υποχρεωτική συνεπιμέλεια όπως προωθείται από την κυβέρνηση.

Ζητάμε:
● την επανασύσταση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων
● την επιστροφή της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας στο Υπουργείο Εσωτερικών και την ενίσχυσή της με προσωπικό, όσο και με οικονομικούς πόρους.

Σ ’αυτό το πλαίσιο στις 8 Μάρτη, την παγκόσμια ημέρα γυναικών πραγματοποιούμε:  
ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 12:00 και συνεχίζουμε με
ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ από τις 12:00 μέχρι τη λήξη της βάρδιας όπως έχει προκηρυχθεί από την  ΑΔΕΔΥ

Συμμετέχουμε στη Συγκέντρωση στις 8 Μάρτη και ώρα 13:00 τηρώντας αποστάσεις και όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας. Ο Σύλλογος μας θα μεριμνήσει προκειμένου να εξασφαλιστεί η λειτουργία της 24ωρης  Γραμμής SOS 15900 για περιστατικά έμφυλης βίας.Συμπεράσματα μετά την εκδήλωση της 1ης Μάρτη

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ «ΔΩΡΑ ΚΑΤΣΙΒΑΡΔΑΚΟΥ«
Ανακοίνωση 02|03|21

Υπογράφουμε και διεκδικούμε:  

 • Επανασύσταση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων. Ανάδειξη και στήριξη του οριζόντιου χαρακτήρα της και την ενίσχυσή της με προσωπικό, όσο και με οικονομικούς πόρους.  
 • Επιστροφή της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας στο Υπουργείο Εσωτερικών, ως αρμόδιο για τη νομοθέτηση πολιτικών ισότιμης συμμετοχής των γυναικών στην αυτοδιοίκηση και την κεντρική πολιτική ζωή, για το συντονισμό της δημόσιας διοίκησης και για την ενσωμάτωση των πολιτικών ισότητας ανδρών-γυναικών σε όλα τα θεματικά και τομεακά πεδία σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
 • Διασφάλιση και ενίσχυση του δικτύου των δομών και του δημόσιου χαρακτήρα τους, όπως και των εργαζόμενων που απασχολούνται στις ίδιες θέσεις επί σειρά ετών, αναγνωρίζοντας έμπρακτα το έργο τους.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΓΓ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

ΟΧΙ στην υποβάθμιση της Ισότητας των Φύλων – Support gender equality policies in Greece.


Στην Ελλάδα, το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχει ξεκινήσει ένα κίνημα αποκαλύψεων περιστατικών έμφυλης βίας, ως επακόλουθο της δημόσιας καταγγελίας της ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου, η οποία στο παρελθόν κακοποιήθηκε σεξουαλικά από παράγοντα της αθλητικής ομοσπονδίας ιστιοπλοΐας.
Το 2021 βρίσκει λοιπόν την ελληνική κοινωνία συγκλονισμένη από την έκταση του φαινομένου της σεξουαλικής βίας. Το τεράστιο τραύμα που έχει βιώσει -και με το οποίο ζει καθημερινά- ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού έγινε θέμα δημόσιας συζήτησης, όπως επίσης και το ζήτημα της διαρκούς καταπάτησης βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. (Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη έρευνα με δείγμα 1115 γυναικών (PRORATA), βρέθηκε πως το 65% των γυναικών που κατοικούν στην Ελλάδα έχουν υποστεί κάποιο είδος σεξουαλικής βίας στη διάρκεια της ζωής τους).
Μέσα σε αυτό το κλίμα -και μετά την κατακραυγή που προκλήθηκε- η κυβέρνηση έσπευσε άμεσα να πάρει θέση και να υποσχεθεί δράσεις «μηδενικής ανοχής στην έμφυλη βία». Φαντάζει οξύμωρο, καθώς την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προχωράει σε αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων , του αρμόδιου εθνικού φορέα για το σχεδιασμό, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των πολιτικών ισότητας στη χώρα (αρμόδιου και για τις πολιτικές πρόληψης και καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών).
Ας δούμε όμως τι ισχύει γενικά αλλά και ειδικά:
Στις περισσότερες χώρες, προκειμένου να επιτευχθεί ουσιαστική ισότητα των φύλων, οι πολιτικές που ακολουθούνται είναι οριζόντιες και χαρακτηρίζονται από αυτοτέλεια: εκτείνονται σε όλο το εύρος της δημόσιας διοίκησης και αφορούν το σύνολο των δημόσιων πολιτικών ώστε να προωθηθεί η ισότητα των φύλων σε όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής και σε όλα τα επίπεδα. Παρόμοια πολιτική εφαρμόστηκε και στην Ελλάδα (από το 1985), καθώς η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) ήταν ο αρμόδιος φορέας για το σχεδιασμό την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των πολιτικών ισότητας της χώρας. Υπαγόταν στο Υπουργείο Εσωτερικών (εξαιτίας της οριζόντιας αρμοδιότητας του συγκεκριμένου Υπουργείου στο σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης και της δημόσιας διοίκησης) και είχε διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Ωστόσο, από το 2019, η αυτοτέλειά της και ο οριζόντιος χαρακτήρας υπονομεύθηκαν με δύο τρόπους: με τη μετακίνησή της στο Υπουργείο Εργασίας από το Υπουργείο Εσωτερικών και στη συνέχεια, με τη μετονομασία της σε Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (2019) και σε Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (2021).
Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις της Υφυπουργού Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας (στην οποία υπάγεται πλέον η Γραμματεία), περί άρρηκτης σύνδεσης δημογραφικού και ισότητας των φύλων, κάνουν ορατό τον κίνδυνο αποστέρησης του οριζόντιου και διακριτού χαρακτήρα των πολιτικών ισότητας και της αναγωγής τους σε αμφιβόλου χρησιμότητας «εργαλειακές» πολιτικές στην υπηρεσία του δημογραφικού. Είναι σαφές ότι η σύζευξη των πολιτικών για το δημογραφικό και την οικογένεια με τις πολιτικές ισότητας αποτελεί οπισθοδρόμηση στον αγώνα των γυναικών για αποταύτισή τους από τον αναπαραγωγικό τους ρόλο και όλα τα στερεότυπα που έχουν συνδεθεί με το ρόλο αυτό.
Η πρόληψη των δομικών ανισοτήτων που προκαλούνται από τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών είναι προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης και κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών.

Η κυβέρνηση οφείλει να κατανοήσει:

 • Τη σημασία των οριζόντιων και διακριτών πολιτικών ισότητας, ώστε να αρθούν τα έμφυλα στερεότυπα που ντύνουν τα θύματα με ντροπή και έτσι ανάλογα εγκλήματα δεν καταγγέλλονται αλλά συγκαλύπτονται με καταστρεπτικές ατομικές και κοινωνικές συνέπειες. 
 • Ότι η ανάγκη για υποστήριξη των γυναικών-θυμάτων βίας είναι διαρκής. Ως εκ τούτου επιβάλλεται η θεσμική διασφάλιση δομών και προσωπικού.

Η σημαντική και διακριτή αποστολή της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών φάνηκε και κατά την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού που διανύουμε, με την υποστήριξη εκατοντάδων γυναικών από την τηλεφωνική γραμμή SOS15900 και το Δίκτυο Δομών της υπηρεσίας μας.  
 
Υπογράφουμε και διεκδικούμε:  

 • Επανασύσταση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων. Ανάδειξη και στήριξη του οριζόντιου χαρακτήρα της και την ενίσχυσή της με προσωπικό, όσο και με οικονομικούς πόρους.  
 • Επιστροφή της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας στο Υπουργείο Εσωτερικών, ως αρμόδιο για τη νομοθέτηση πολιτικών ισότιμης συμμετοχής των γυναικών στην αυτοδιοίκηση και την κεντρική πολιτική ζωή, για το συντονισμό της δημόσιας διοίκησης και για την ενσωμάτωση των πολιτικών ισότητας ανδρών-γυναικών σε όλα τα θεματικά και τομεακά πεδία σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
 • Διασφάλιση και ενίσχυση του δικτύου των δομών και του δημόσιου χαρακτήρα τους, όπως και των εργαζόμενων που απασχολούνται στις ίδιες θέσεις επί σειρά ετών, αναγνωρίζοντας έμπρακτα το έργο τους.


Όχι στην υποβάθμιση του κρατικού φορέα
για την Ισότητα των Φύλων και των δομών του


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ «ΔΩΡΑ ΚΑΤΣΙΒΑΡΔΑΚΟΥ» Δραγατσανίου 8 10559 – Αθήνα Τηλ. Επικοινωνίας : 2131511113,-121,-131 email: seggif@isotita.grΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ, Λαμία, Πλατεία Διάκου, 351 00 Τηλ.: 6974993259, e-mail: somatio.domon.ggif@gmail.com


25/02/2021 ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το τελευταίο έτος, έχουμε γίνει μάρτυρες πολλών περιστατικών έμφυλης βίας. Πλέον η έμφυλη βία είναι στην επικαιρότητα, όχι μόνο ως δημοσιογραφική είδηση ενός μεμονωμένου περιστατικού, αλλά και σε επίπεδο κοινωνικό, καθώς είναι στο επίκεντρο δημόσιου διαλόγου.

Η αρχή έγινε κατά την περίοδο της πρώτης καραντίνας, όπου οι πρωτόγνωρες συνθήκες εγκλεισμού ανέδειξαν τις έμφυλες ανισότητες της κοινωνίας μας και τις σχέσεις εξουσίας που παράγουν. Στη συνέχεια, η δημόσια καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου ότι υπήρξε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης και το κύμα αποκαλύψεων που ακολούθησε, έβγαλε στη επιφάνεια ένα στοιχείο το οποίο όσες και όσοι ασχολούνται με την έμφυλη βία, το γνωρίζουν καλά:

Η έμφυλη βία υπήρχε και υπάρχει σε όλα τα επίπεδα της ζωής και της κοινωνίας μας, και όσο περισσότερο αναδεικνύεται τόσο καλύτερα αποτυπώνεται.

Για το λόγο αυτό δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την άποψη ότι υπήρξε «έκρηξη» της βίας ή ότι αυτή προήλθε ως συνέπεια των ιδιαίτερων συνθηκών, της δημοσιότητας ή επειδή η πολιτεία πλέον ακούει και αφουγκραζεται. Η επίκληση ενός τέτοιου αίτιου ενισχύει τα έμφυλα στερεότυπα και στέκεται εμπόδιο στον αγώνα για την εξάλειψη της έμφυλης βίας. Ο αγώνας για την έμφυλη ισότητα και ενάντια στην έμφυλη βία είναι διαρκής και επιβάλλεται να συνεχιστεί ανεξαρτήτως επικαιρότητας και συνθηκών.

Στο συγκεκριμένο αγώνα πρωταρχικό ρόλο διαδραματίζει το Δίκτυο Δομών για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Δημιουργήθηκε σταδιακά από το 2011, πάντοτε με τη στήριξη της εκάστοτε κυβέρνησης και σήμερα περιλαμβάνει τη λειτουργία της 24ωρης Γραμμής SOS 15900, 42 Συμβουλευτικών Κέντρων και 19 Ξενώνων Φιλοξενίας.

Στόχος του, η υποστήριξη των γυναικών που έχουν υποστεί ή υφίστανται οποιαδήποτε μορφής βία ή διάκριση λόγω του φύλου τους. Κατά το διάστημα της λειτουργίας του, το δίκτυο έχει εξυπηρετήσει πλήθος γυναικών. Ενδεικτικά, τα Συμβουλευτικά Κέντρα και οι Ξενώνες Φιλοξενίας έχουν υποστηρίξει πάνω από 36.000 γυναίκες θύματα έμφυλης βίας και πολλαπλών διακρίσεων, ενώ η Γραμμή 15900 έχει δεχθεί πάνω από 55.000 κλήσεις και έχει εξυπηρετήσει περισσότερες από 43.000 γυναίκες μέχρι σήμερα.

Η διασφάλιση και ενίσχυση του Δικτύου για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών είναι απαραίτητη.

Την ίδια στιγμή, ο κίνδυνος συρρίκνωσης του Δικτύου Δομών είναι ορατός και το μέλλον των εργαζομένων αβέβαιο.

Το Δίκτυο, από την αρχή της λειτουργίας του εντάχθηκε σε ευρωπαϊκά προγράμματα και την περίοδο αυτή διανύουμε την τελευταία παράταση του έργου, η οποία θα διαρκέσει άλλα τρία χρόνια – έως τα μέσα του 2023.
Την εποπτεία του Δικτύου έχει η Γραμματεία Ισότητας και τη λειτουργία έχουν αναλάβει οι εκάστοτε Δήμοι, το ΚΕΘΙ, αλλά και η ίδια η ΓΓΙΦ (τη Γραμμή 15900).

Η βιωσιμότητα του Δικτύου κινδυνεύει, ιδιαίτερα από τη στιγμή που δεν υπάρχει καμία δέσμευση για την ένταξη του συνόλου των Δομών στον κρατικό προϋπολογισμό και τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας. Ταυτόχρονα, δεν προβλέπεται ίδια ημερομηνία λήξης των έργων για όλες τις Δομές, στοιχείο που δυσχεραίνει την αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί Δομές δύο ταχυτήτων.

Η ανησυχία όμως εντείνεται – και αυτό είναι το σημαντικότερο – από το γεγονός ότι η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων καταργήθηκε και οι πολιτικές για την ισότητα των φύλων συνεχώς υποβαθμίζονται. Συγκεκριμένα:

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) ήταν (από το 1985) ο αρμόδιος φορέας για το σχεδιασμό την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των πολιτικών ισότητας της χώρας. Υπαγόταν στο Υπουργείο Εσωτερικών (εξαιτίας της οριζόντιας αρμοδιότητας του συγκεκριμένου Υπουργείου στο σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης και της δημόσιας διοίκησης) και είχε διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια.

Τον Ιούλιο του 2019, η ΓΓΙΦ μετονομάστηκε σε Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και μεταφέρθηκε στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με ορατό τον κίνδυνο αποστέρησης του οριζόντιου χαρακτήρα των πολιτικών ισότητας και της αναγωγής τους σε τομεακές πολιτικές που εστιάζουν σε κοινωνικά θέματα, αποκομμένα από τις κοινωνικές συνθήκες που τα δημιουργούν. Χρειάζεται επίσης να σημειωθεί, ότι την τελευταία διετία η Γραμματεία Ισότητας δεν έχει δικό της προϋπολογισμό για την υλοποίηση δράσεων, στοιχείο που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο το έργο της.

Τον Ιανουάριο του 2021 πραγματοποιήθηκε νέα υποβάθμιση, με τη μετονομασία σε Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και υπαγωγή της στην Υφυπουργό Εργασίας, αρμόδια για τη δημογραφική και οικογενειακή πολιτική. Η αλλαγή αυτή καταδεικνύει την περαιτέρω απαξίωση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων υπό τη μορφή πολιτικών ενεργειών, καθώς η πολιτική της ισότητας των φύλων εμφανίζεται να παραμένει σε επίπεδο Γενικής Γραμματείας, ενώ την ίδια στιγμή αναβαθμίζεται σε Υφυπουργείο η «οικογένεια» συνδεόμενη άμεσα με την «δημογραφική πολιτική».

Είναι σαφές ότι η σύζευξη των πολιτικών για το δημογραφικό με τις πολιτικές ισότητας αποτελεί οπισθοδρόμηση στον αγώνα των γυναικών για αποταύτισή τους από τον κατεξοχήν παραδοσιακό τους ρόλο και όλα τα στερεότυπα που έχουν συνδεθεί με αυτό. Στην Ελλάδα του 2021, η οποία σύμφωνα με το δείκτη ισότητας του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την ισότητα των φύλων βρίσκεται τελευταία σε θέματα φύλου, μία τέτοια κίνηση θα υπονομεύσει περαιτέρω την υλοποίηση πολιτικών ισότητας στη χώρα.

Η ισότητα των φύλων αφορά το σύνολο των δημοσίων πολιτικών, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας, της βίας κατά των γυναικών, της συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, της εκπαίδευσης, του περιβάλλοντος, του πολιτισμού κ.λπ. και για αυτό τον λόγο κρίνεται επιτακτική η μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Η ισότητα των φύλων δεν μπαίνει σε πλαίσια, ούτε μπορεί να συγχωνευθεί με άλλες πολιτικές, καθώς αυτό από μόνο του θα υπονόμευε το ρόλο της. Για την επίτευξη της ισότητας απαιτείται διαρκής διερεύνηση για την αναγνώριση των τρόπων με τον οποίο συγκροτούνται και νομιμοποιούνται διαφορές, λαμβάνοντας υπόψη τον τόπο και τη συγκυρία. Επομένως, ένας κρατικός φορέας αρμόδιος για την ισότητα των φύλων πρέπει να είναι αυτοτελής και να επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο δημιουργούνται οι έμφυλες διακρίσεις, τόσο σε επίπεδο εφαρμογής πολιτικών όσο και σε επίπεδο αντιλήψεων.

Γι’ αυτούς τους λόγους ζητάμε:
· την άμεση επανασύσταση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων ως αυτοτελή φορέα και την αποσύνδεσή της από τη δημογραφική και οικογενειακή πολιτική.
· την επανένταξη της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας στο Υπουργείο Εσωτερικών και την ενίσχυσή τους με προσωπικό, όσο και με οικονομικούς πόρους.
· την απρόσκοπτη ισχύουσα λειτουργία του Δικτύου Δομών.
· την άμεση πρόβλεψη για ένταξη των Δομών στον Κρατικό Προϋπολογισμό μετά το πέρας της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης με διατήρηση των υπαρχουσών θέσεων εργασίας και μονιμοποίηση του προσωπικού, καθώς επίσης και την ενίσχυση και αναβάθμιση της λειτουργίας τους.
· την επέκταση του Δικτύου Δομών και σε άλλες πόλεις, ώστε κάθε γυναίκα, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας να έχει άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες των Δομών.
· την άμεση πλήρη εφαρμογή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη βία κατά των γυναικών (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης).

ΤΑ Δ.Σ.
● ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ «ΔΩΡΑ ΚΑΤΣΙΒΑΡΔΑΚΟΥ»
● ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗ ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 8 ΜΑΡΤΗ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Πίσω από την υποχρεωτική συνεπιμέλεια,
Πίσω από την εξαφάνιση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων,
Πίσω από την δημογραφική και οικογενειακή πολιτική,
Πίσω από την αγνόηση, περιφρόνηση και απουσία των γυναικείων οργανώσεων από τις διεργασίες για τις αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο

ΚΡΥΒΕΤΑΙ Η ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ

Για αρκετό καιρό τώρα «ομάδες των πλουσίων πατεράδων» βομβαρδίζουν την κοινωνία με όποιο μέσον διαθέτουν, (και διαθέτουν πολλά, το χρήμα ρέει άφθονο),με το αίτημα της συνεπιμέλειας, αποκρύπτοντας εσκεμμένα την λέξη «υποχρεωτική».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, αξιοποιώντας ως πολιορκητικό κριό αυτές τις ομάδες, εμφανίζεται σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές και διατείνεται ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή στο οικογενειακό δίκαιο, (σημειωτέον το προοδευτικότερο της Ευρώπης και προάγγελος της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού) και ότι η υποχρεωτική συνεπιμέλεια θα είναι σε όφελος της ισότητας των φύλων. Θαυμάσαμε πράγματι την οργανωτική του δυνατότητα στην πρόσβαση στα ΜΜΕ, σε όλα μαζί και συγχρονισμένα, σε τέλεια δομημένες εκπομπές, που χρησιμοποιούν ως μαϊντανό τις θέσεις του γυναικείου κινήματος και καλλιεργούν την ψευδαίσθηση και την απάτη.

Δεν μας έπεισε λοιπόν. Γιατί αγνοεί επιδεικτικά την αντίθετη άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, που ο ίδιος συγκρότησε, καθώς και την αντίθετη άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας του γυναικείου κινήματος, το οποίο αρνείται να ακούσει, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας για συνάντηση μαζί του.

Τελικά η θέση αυτή δεν αποτελεί έκπληξη. ΄Έρχεται να υπηρετήσει με τον καλύτερο τρόπο την γνώμη του Πρωθυπουργού για την ισότητα των φύλων. Έρχεται σε πλήρη αρμονία με την εξαφάνιση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και την μετεξέλιξή της σε υφυπουργείο Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής, (οι γυναίκες στοιχείο αναπαραγωγής του ανθρώπινου είδους).

Τέτοια επίθεση το γυναικείο κίνημα δεν έχει δεχτεί ποτέ από καμία κυβέρνηση, ούτε της Νέας Δημοκρατίας. Οι γενικές γραμματείς προερχόμενες και οριζόμενες από το Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας λειτουργούσαν, παρά τις επιμέρους διαφωνίες μας, με μέγιστο κριτήριο το ευρύτερο συμφέρον των γυναικών που απέβαινε πάντα προς όφελος της κοινωνίας συλλογικά.

Σήμερα για πρώτη φορά έχουμε μία παρέμβαση που προέρχεται απευθείας από του Μαξίμου.

Αυτή η τακτική του Υπουργείου Δικαιοσύνης εντάσσεται στο πλαίσιο της κυβερνητικής επίθεσης εφ’ όλης της ύλης στα δικαιώματα που κατέκτησαν τα κινήματα στην Ελλάδα μετά την μεταπολίτευση.
Δεν είναι πρόβλημα μόνο του φεμινιστικού κινήματος αλλά του κοινωνικού συνόλου για την υπεράσπιση των όσων κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες μετά την μεταπολίτευση.
Για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την Δημοκρατία.

Το φεμινιστικό κίνημα είναι αδήριτη ανάγκη να βρεθεί στη σωστή πλευρά της ιστορίας και να πρωτοστατήσει στους αγώνες που θα έρθουν.

Γιατί και ο αγώνας ενάντια στην πατριαρχία είναι ζήτημα δημοκρατίας, όταν η Ελλάδα είναι τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ζητήματα ισότητας των φύλων.
Ο αναχρονισμός είναι ο στόχος της κυβερνητικής πολιτικής σε όλα τα επίπεδα.

Ζητούμε από τα πολιτικά κόμματα ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, Κ.Κ.Ε. ΜέΡΑ25 να πάρουν δημόσια θέση ΤΩΡΑ


ΝΑ ΠΟΥΝΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ν.1329/1983 ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑΣ ΔΙΑ ΤΟΥ «ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ» ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ.

● Να αποκατασταθεί άμεσα η λειτουργία της Γ.Γ.Ι.Φ.
● Να εφαρμοστεί στην πράξη ο ν.2447/1996 περί οικογενειακών δικαστηρίων και δομών υποστήριξης των δικαστηρίων με κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, έρευνα
● Να έχει την δυνατότητα ο/η δικαστής να εξετάζει την κάθε περίπτωση εξατομικευμένα σύμφωνα με το συμφέρον του κάθε παιδιού, όπως άλλωστε συμβαίνει και στον ισχύοντα νόμο, και όχι στο πλαίσιο ενός νόμου που τον ακυρώνει στην πράξη
● Να προχωρήσει η κυβέρνηση στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των δικαστηρίων για να μην αναμένουμε 5 χρόνια μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης και στις περιπτώσεις της ενδοοικογενειακής βίας.
● Να εργαστούμε για την δημιουργία προϋποθέσεων ώστε οι γονείς να μάθουν να είναι υπεύθυνοι απέναντι στα παιδιά τους όταν είναι εντός του γάμου και όταν χωρίζουν, γιατί γονείς είναι για πάντα.
● Να αναδείξουμε, με τρόπους που έχουν προταθεί, την αξία της πατρότητας, τον ρόλο του πατέρα εντός και εκτός του γάμου.ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΤΗΣΓΕΝΙΚΗΣ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

Δ.Τ. 20.01.21

Καμία μόνη της!
Μαζί με την Σοφία και κάθε Σοφία!Η δημόσια καταγγελία της χρυσής Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη ούσα νεαρή ακόμα αθλήτρια από παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, καθώς ολοένα και περισσότερες γυναίκες βρίσκουν το κουράγιο να φέρουν στο φως και να καταγγείλουν παρόμοια περιστατικά όχι μόνο από τον χώρο του αθλητισμού, αλλά και από άλλους τομείς της κοινωνικής ζωής (χώροι εργασίας, εκπαίδευσης, πολιτικής).

Η επιλογή της Σοφίας Μπεκατώρου να μιλήσει, δείχνοντας το δρόμο και σε άλλες γυναίκες που ακολούθησαν, απαιτεί τεράστιο θάρρος και δύναμη ψυχής, όπως καταδεικνύεται με τον πλέον γλαφυρό τρόπο από τα δυσμενή σχόλια και τις αντιδράσεις από αρκετούς και αρκετές που έσπευσαν για μία ακόμη φορά σε γνωστές πρακτικές κατηγορίας του θύματος, αμφισβήτησης των λεγομένων της και μεταφοράς της ευθύνης στην ίδια. Οι πρακτικές αυτές, ως εκφράσεις βαθιά εδραιωμένων πατριαρχικών αντιλήψεων και έμφυλων στερεοτύπων, αναπαράγουν και ενισχύουν την κουλτούρα του βιασμού, την ενοχοποίηση και τον στιγματισμό των θυμάτων, καθιστώντας τα θύματα ευάλωτα στην έμφυλη βία και αποτρέποντάς τα να μιλήσουν.

Η πρόληψη και καταπολέμηση κάθε μορφής έμφυλης βίας συνιστά υποχρέωση του καθένα και της καθεμίας από εμάς, και πρωτίστως της πολιτείας, όπως άλλωστε προτάσσει και η κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, την οποία η χώρα μας οφείλει να εφαρμόζει πλήρως (Ν. 4531/2018).

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στο Δίκτυο Δομών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων στέκεται δίπλα στη Σοφία και σε κάθε Σοφία και ζητάει:
– Την απόδοση δικαιοσύνης με παραδειγματικό τρόπο ώστε να λογοδοτούν οι δράστες και όχι τα θύματα
– Την άμεση επανασύσταση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, η οποία συνιστά και τον αρμόδιο Φορέα παρακολούθησης της εφαρμογής της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης από την Ελλάδα, και επανένταξή της στο Υπουργείο Εσωτερικών ως αυτοτελή φορέα, υπεύθυνο για την παρακολούθηση και εφαρμογή των πολιτικών ισότητας οριζόντια, καλύπτοντας όλο το εύρος της δημόσιας διοίκησης.

Υπογραμμίζεται ότι η κυβερνητική επιλογή υπαγωγής της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (όπως μετονομάστηκε από την παρούσα κυβέρνηση υπάγοντάς την στο Υπουργείο Εργασίας εν μέσω έντονων αντιδράσεων και υποβαθμίζοντας το ρόλο της) υπό την Υφυπουργό Εργασίας αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια συνιστά περαιτέρω υποβάθμιση του φορέα.


– Την άμεση κύρωση από την Ελλάδα της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας 190 σχετικά με την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον χώρο της εργασίας.

Το ΔΣ
Ιωάννα Σκυλίτση, Πρόεδρος
Βάσια Μπάκου, Αντιπρόεδρος
Ματθαίος Καργάκης. Γεν. Γραμματέας
Μαρία Μπάκου, Ταμίας
Ντίνα Μενέκου, ΜέλοςΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
20.01.21

Η ΧΕΝ Ελλάδος συμπαραστέκεται στη Σοφία Μπεκατώρου
και σε κάθε θύμα έμφυλης και σεξιστικής βίας

Η ΧΕΝ Ελλάδος δεν καταδικάζει μόνο το περιστατικό της σεξουαλικής κακοποίησης της  κ. Σοφίας Μπεκατώρου, από  σημαίνοντα αθλητικό παράγοντα, δεν καταδικάζει μόνο τις προσπάθειες αποσιώπησής του από ορισμένα πρόσωπα του αθλητικού περιβάλλοντος, αλλά και θεωρεί ότι ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΦΩΣ ΣΤΑ ΑΙΤΙΑ, ΤΗ ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΕΚΕΙΝΗ ΠΛΕΥΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΠΑΡΑΓΕΙ ΤΙΣ ΕΜΦΥΛΕΣ ΚΑΙ ΣΕΞΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ

Η ΧΕΝ Ελλάδος θεωρεί πως ανεξάρτητα από το πλαίσιο που ασκείται η σεξουαλική βία, στην οικογένεια, την παρέα, το σχολείο, το δρόμο, τον αθλητικό όμιλο, για τα θύματα εξακολουθεί να σημαίνει το ίδιο : παραβίαση της θέλησής τους, παραβίαση του σώματός τους, παραβίαση του συναισθήματός τους, παραβίαση της ψυχής τους … αλλά και ενοχή, σιωπή, ντροπή …

Ας μην ξεχνάμε: η παραβίαση αυτή μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε γυναίκα (ή / και παιδί) σε οποιαδήποτε στιγμή και σε οποιοδήποτε πλαίσιο. Η έμφυλη βία απόρροια έμφυλων ανισοτήτων και κοινωνικής εξουσίας αναπαράγεται μέσα από την κουλτούρα της σιωπής, της ενοχής και της διαπόμπευσης των θυμάτων, αναπαράγεται με συνειδητούς και μη συνειδητούς τρόπους.

Σε κάθε περίπτωση ενθαρρύνεται και υποστηρίζεται από μια κοινωνία ανισοτήτων, από ένα περιβάλλον τρομοκρατίας. Ακόμα και όταν τα θύματα τολμήσουν να μιλήσουν, το περιβάλλον αυτό κινείται εναντίον τους με κάθε τρόπο για να τα κάνει να σωπάσουν, να τα τιμωρήσει για δεύτερη φορά, να τα κακοποιήσει και να τα βιάσει εκ νέου, ενοχοποιώντας τα.

Έτσι έγινε και με τη μαρτυρία της Σοφίας Μπεκατώρου : κάποιοι από τον “περίγυρο”,  από αυτό το περιβάλλον των ανισοτήτων,  κατέβαλαν προσπάθεια  να αποσιωπηθεί, ή ακόμα και να μειωθεί η σημασία της καταγγελίας της κάνοντας λόγο για τη χρονική στιγμή, “τα φαντάσματα” που βγήκαν ξαφνικά …

Όμως ευτυχώς η Σοφία δεν δίστασε. Ευτυχώς δεν ήταν μόνη της. Ευτυχώς με τη φωνή της ενώθηκαν και άλλες φωνές. Για να καταδικάσουν τους πραγματικούς ενόχους, τους θύτες και να ξορκίσουν τα φαντάσματα της βίας.

Για αυτό μας κάνουν περήφανες όσες (και όσοι) το τολμούν …

Για να πέσει επιτέλους φως στη σκοτεινή πλευρά της έμφυλης βίας και να σπάσει η σιωπή για όλες τις Σοφίες του κόσμου.Ανακοίνωση Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου
του #ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΙΟ

Η αθλήτρια Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου, συνέβαλε με την προσωπική της μαρτυρία για το βιασμό που υπέστη όταν ήταν νέα από παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (ΕΙΟ), σε διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Start to Talk/Σπάσε τη Σιωπή-Μίλησε, Μην ανέχεσαι».

Η Σοφία μίλησε τώρα, γιατί αισθάνθηκε έτοιμη να αντιμετωπίσει αυτό που βιώνουν πολλές γυναίκες που δέχονται σεξουαλική παρενόχληση ή και βιασμό και αποφασίζουν, κάποια στιγμή, να σπάσουν τη σιωπή τους και να μιλήσουν. Τότε που βρίσκουν το κουράγιο να αντιμετωπίσουν την αμφισβήτηση, την ευθύνη που τους προσάπτουν ότι αυτές το προκάλεσαν, τα πολλαπλά στερεότυπα και τις κοινωνικές προκαταλήψεις που δικαιολογούν την κουλτούρα του βιασμού και μετατρέπουν τη γυναίκα από θύμα σε κατηγορουμένη.

Στηρίζουμε τη Σοφία και κάθε κορίτσι και γυναίκα που βρίσκουν το θάρρος και μιλάνε. Είναι σπουδαίο και αξίζουν όλες το σεβασμό μας, την κάθε επιπλέον υποστήριξη.

Την υποστήριξη που δυστυχώς, όχι μόνο δεν έκανε τόσα χρόνια η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία (ΕΙΟ) αλλά και σήμερα, που βγαίνει δημόσια στο φώς η κατηγορία για ένα μέλος της και αντί να δεσμευτεί για τη διερεύνηση της σοβαρής αυτής κατηγορίας, στοχοποιεί και προσπαθεί να επιρρίψει την ευθύνη στο θύμα της σεξουαλικής επίθεσης. Η απαράδεκτη και προκλητική αυτή στάση της είναι καταδικαστέα και δικαιολογημένα έχει προκαλέσει μεγάλη οργή.

Όταν μάλιστα είναι γνωστό, ότι και στο χώρο του αθλητισμού, που οι διοικητικοί φορείς κυριαρχούνται από άντρες, τα κορίτσια και οι γυναίκες αθλήτριες έρχονται αντιμέτωπες με τη σεξιστική γλώσσα από φιλάθλους αλλά και από παράγοντες του αθλητισμού και κινδυνεύουν να πέσουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης έως και βιασμό, περισσότερο από ότι τα αγόρια. Ήδη βλέπουν το φως της δημοσιότητας νέες επώνυμες καταγγελίες.

Επιπλέον, σήμερα που η συγκεκριμένη καταγγελία παίρνει μεγάλες διαστάσεις και για άλλη μια φορά, αναδεικνύεται η αναγκαιότητα για την εφαρμογή πολλαπλών και οριζόντιων πολιτικών για την ισότητα και την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, φαίνεται η ευθύνη για την εγκληματική υποβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και η ταύτιση του ρόλους της, κυρίως με το δημογραφικό πρόβλημα.

Τώρα που αναδεικνύεται ο αποκλεισμός και η απουσία των γυναικών από τις αθλητικές διοικήσεις, φαίνεται επίσης, η ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη για την απαράδεκτη κατάργηση της ποσόστωσης φύλου (1/3) στα Διοικητικά Συμβούλια των αθλητικών οργανισμών που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (άρθρο 25 ν.4603/2019).

Γνωρίζουμε ότι ο αγώνας για την εξάλειψη της έμφυλης βίας, της υποτίμησης των γυναικών, της πατριαρχίας, είναι δύσκολος και καθημερινός. Όμως δεν κουραζόμαστε.

Ενθαρρύνουμε τα κορίτσια και τις γυναίκες να ΜΙΛΑΝΕ. Είναι σημαντικό και είμαστε δίπλα τους για να προχωρήσουμε μαζί ώστε να μετατρέψουμε το ερώτημα «γιατί τώρα;» σε «γιατί αυτός βίασε;» καταδικάζοντας την κουλτούρα του βιασμού μέσα στην κοινωνία.

Ήδη θα έχουμε πετύχει πολλά.
#ΜεΤηΣοφίαΚΝΕ – Φοιτητικοί Σύλλογοι
Αλληλεγγύη για Μπεκατώρου | Με αγώνες υπέρ της οικονομικής και κοινωνικής ανεξαρτησίας των γυναικών

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ΓεωλογικούΙατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής, Ψυχολογικού, ΠαιδαγωγικούΤΕΦΑΑΗλεκτρολόγων – Μηχανολόγων ΜηχανικώνΔημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Πολιτικών Επιστημών και του ΣΟΦΕΘ:

Δράση διαμαρτυρίας στις 19.01.20

«Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου που κατήγγειλε τη σεξουαλική καταπίεση που δέχτηκε η ίδια στα 21 της χρόνια. Ακολούθησαν και άλλες καταγγελίες από αθλήτριες και φοιτήτριες, που δίκαια έχουν πυροδοτήσει την αγανάκτηση και την οργή για την πολύμορφη βία που βιώνουν οι γυναίκες. Η ξεκάθαρη καταδίκη αυτών των αποτρόπαιων γεγονότων από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες είναι αυτονόητη.

Δεν πρόκειται δυστυχώς για μεμονωμένα περιστατικά. Καταδικαστέα φαινόμενα όπως το συγκεκριμένο είναι αποτέλεσμα του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού στον οποίο κουμάντο κάνουν οι «ισχυροί παράγοντες». Όπως προκύπτει και από τις ίδιες τις καταγγελίες, η σαπίλα έχει διεισδύσει βαθιά και στον χώρο του αθλητισμού, αφήνοντας τις αθλήτριες και τους αθλητές εκτεθειμένους σε κάθε είδους πιέσεις και εκβιασμούς, την ίδια στιγμή που δεν έχουν στήριξη προκειμένου να καταγγείλουν τέτοια γεγονότα, να σταδιοδρομήσουν ως αθλητές.

Άρα, οι εκβιασμοί και οι πιέσεις, η ψυχολογική και συναισθηματική βία που φτάνει ακόμα και στη σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους που δουλεύουν, σπουδάζουν, ψυχαγωγούνται, ζουν οι γυναίκες δεν αναπτύσσονται σε κοινωνικό κενό. Είναι η «κορυφή του παγόβουνου» της άθλιας πραγματικότητας που βιώνουν οι νέες και οι νέοι, όπου τα όνειρα των γυναικών για μια καλύτερη ζωή, για σπουδές και ενασχόληση με το επιστημονικό αντικείμενο, το άθλημα, την τέχνη, η ανάγκη για ψυχαγωγία «σκοντάφτουν» στις οικονομικές, κοινωνικές πιέσεις και εκβιασμούς. Αυτές είναι οι συνθήκες που τις υποχρεώνουν να μη μιλήσουν.

Όσοι σήμερα «πέφτουν από τα σύννεφα», ΟΗΕ, ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, κυβερνήσεις, είναι οι καλύτεροι ηθοποιοί! Πόσο υποκριτικό είναι να καλούν τις γυναίκες να «σπάσουν τη σιωπή τους», όταν η πολιτική που ακολουθούν τις κρατά σιωπηλές, τις εκθέτει σε κίνδυνο; Η εργοδοτική τρομοκρατία, η απειλή της απόλυσης και της ανεργίας, οι εκβιασμοί των μεγαλοπαραγόντων του αθλητισμού, του πολιτισμού, ακόμα και των Πανεπιστημίων δεν παύουν να υπάρχουν μόλις τα φώτα της δημοσιότητας σβήσουν.

Η ολόπλευρη στήριξη των γυναικών για να σταθούν στα πόδια τους και να καταγγείλουν τέτοια περιστατικά, ακόμα περισσότερο για να ενταχθούν στον αγώνα για την εξάλειψη κάθε μορφής βίας που δέχονται απαιτεί όλα όσα διαχρονικά το κράτος, οι κυβερνήσεις και η ΕΕ στερούν από τις γυναίκες. Τα κόμματα που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια υποκρίνονται ότι νοιάζονται για την εξάλειψη των επιθέσεων σε βάρος των φοιτητριών, όταν έχουν στερήσει από φοιτήτριες και φοιτητές βασικές υποδομές, προσωπικό φύλαξης στις Σχολές και τις εστίες, το δικαίωμα να ζουν και να σπουδάζουν με ασφάλεια στις Σχολές και τις εστίες.

Στο δρόμο της διεκδίκησης η διέξοδος

Η καταγγελία των νέων γυναικών για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, βίας κάθε μορφής, ιδιαίτερα εργοδοτικής, κρατικής, μπορεί να βρει διέξοδο στον δρόμο της συλλογικής διεκδίκησης.

Μέσα από τους Φοιτητικούς μας Συλλόγους, τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη υψώνουμε ασπίδα προστασίας απέναντι σε κάθε νέα που έχει υποστεί κακοποίηση. Δυναμώνουμε τον αγώνα για όλες τις προϋποθέσεις, ώστε να σταθεί κάθε γυναίκα ανεξάρτητη οικονομικά, κοινωνικά, δηλαδή για τις σύγχρονες ανάγκες μας στη μόρφωση, στην εκπαίδευση, στον αθλητισμό, πολιτισμό. Απαιτούμε:

 • Να ξεκινήσουν άμεσα όλες οι απαιτούμενες νομικές διαδικασίες σε σχέση με τις καταγγελίες των φοιτητριών.
 • Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την πρόληψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών και για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών, με εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία, χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ.
 • Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία και σχολές, σε αθλητικά σωματεία και χώρους αθλητισμού, πολιτισμού, από επιστημονικούς κρατικούς φορείς». 


Ο Σύλλογος Εργαζομένων της ΓΓ Ισότητας των Φύλων “Δώρα Κατσιβαρδάκου”
στέκεται δίπλα στην Σοφία Μπεκατώρου

Δ.Τ. 18.01.21

Ο Σύλλογος Εργαζομένων της ΓΓ Ισότητας των Φύλων “Δώρα Κατσιβαρδάκου” στέκεται δίπλα στην Σοφία Μπεκατώρου και την συγχαίρει για το θάρρος της να μιλήσει δημόσια και να καταγγείλει τον βιασμό της από παράγοντα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας.

Είμαστε δίπλα στη Σοφία και σε κάθε Σοφία που έχει υποστεί σεξουαλική
κακοποίηση και κάθε μορφής έμφυλή βία. Απαιτούμε τη λογοδοσία του θύτη, που εκμεταλλεύτηκε με χυδαίο τρόπο τη θεσμική του ιδιότητα και τη σχέση εξουσίας με την αθλήτρια. Δεν θα μπορούσαμε να μην επισημάνουμε και να μην καταδικάσουμε τον διάχυτο σεξισμό που δεσπόζει στον χώρο του αθλητισμού – και όχι μόνο –  δημιουργώντας αφενός κλίμα ατιμωρησίας για τους θύτες και αφετέρου  φόβο και ανασφάλεια στα θύματα.

Ο σεξισμός, που τον είδαμε και στα σχόλια που ξεχύθηκαν εναντίον της αθλήτριας, αμφισβητώντας αυτό που έζησε, καταδεικνύει ότι αρκετοί-ες άνδρες και γυναίκες διακατέχονται από επικίνδυνα έμφυλα στερεότυπα. Πρόκειται για αντιλήψεις που όσο δεν αμφισβητούνται θα κρατούν τις γυναίκες δέσμιες με αόρατες αλυσίδες, θα περιορίζουν τις επιλογές τους, θα τις φιμώνουν, θα τις καθιστούν ευάλωτες σε κάθε μορφής βία.

«Ο βιαστής μου είναι ακόμη στη θέση του….βρήκα το θάρρος να μιλήσω για
να γλιτώσουν άλλες γυναίκες….ο αθλητισμός είναι γεμάτος τύπους σαν κι
αυτόν»
Σοφία ΜπεκατώρουΗ  πρόληψη των δομικών ανισοτήτων που προκαλούνται από τις διακρίσεις σε
βάρος των γυναικών είναι προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής
παρενόχλησης και κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών. Ο σεξισμός απαντά  σε κάθε έκφανση του ανθρώπινου βίου, είναι η ρίζα της ανισότητας των φύλων και για να αντιμετωπιστεί απαιτούνται οριζόντιες πολιτικές ισότητας.

Είναι ευθύνη όλων μας – και πρωτίστως της πολιτείας –  η πρόληψη και η
καταπολέμηση κάθε μορφής βίας εις βάρος των γυναικών. Η ανάγκη για υποστήριξη των γυναικών-θυμάτων βίας είναι διαρκής. Ως εκ τούτου επιβάλλεται η θεσμική διασφάλιση δομών και  προσωπικού.

Περιμένουμε από την κυβέρνηση, πέραν των δηλώσεων στήριξης :
– να επικυρώσει άμεσα Διεθνής Σύμβαση Εργασίας 190 για την εξάλειψη της
βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας, η οποία υιοθετήθηκε
από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας την 21 Ιουνίου 2019 (Η σχετική 18μηνη
προθεσμία για την υποβολή της στα Εθνικά Κοινοβούλια παρήλθε άπρακτη την
21.12.2020),
– να διασφαλίσει και να ενισχύσει το δίκτυο των δομών και τον δημόσιο
χαρακτήρα τους, όπως και τους-ις εργαζόμενους-ες που απασχολούνται στις
ίδιες θέσεις επί σειρά ετών, αναγνωρίζοντας έμπρακτα το έργο τους,
– την επανασύσταση της ΓΓΙΦ, την αυτοτέλεια του αρμόδιου κυβερνητικού
φορέα  για την ισότητα των φύλων, την ενίσχυσή του με προσωπικό, όσο και
με οικονομικούς πόρους.

Απευθυνόμαστε σε κάθε γυναίκα που αντιμετωπίζει οποιαδήποτε μορφή βίας και την ενθαρρύνουμε να απευθυνθεί στη Γραμμή 15900 και το ευρύτερο Δίκτυο Δομών  της υπηρεσίας μας, όπου θα βρει ανθρώπους να την ακούσουν και να την βοηθήσουν με ενσυναίσθηση και με υπευθυνότητα.

Απευθυνόμαστε στην κυβέρνηση και ζητάμε να αντιληφθεί ότι οι αυτοτελείς, διακριτές και οριζόντιες πολιτικές ισότητας των φύλων συνιστούν αναγκαιότητα για μία δημοκρατική κοινωνία της ισότητας.

Σύλλογος Εργαζομένων της ΓΓ Ισότητας των Φύλων “Δώρα Κατσιβαρδάκου”Σύλλογος Υπαλλήλων  Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων  
Δραγατσανίου 8, 10559 Αθήνα
14.01.21

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αλλαγή ονόματος του Συλλόγου μας
σε «Σύλλογος Εργαζομένων ΓΓΙΦ – Δώρα Κατσιβαρδάκου»

Κατόπιν ψηφοφορίας που εγκρίθηκε τη Δευτέρα 04/01/2021, οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στη ΓΓ Ισότητας των Φύλων αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην αλλαγή του ονόματος του Συλλόγου μας σε «Σύλλογος Εργαζομένων Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων – Δώρα Κατσιβαρδάκου«, θέλοντας να τιμήσουμε έναν δικό μας άνθρωπο, τη Δώρα… τη συναδέλφισσα, τη φεμινίστρια, την αγωνίστρια, τη φίλη που έφυγε από τη ζωή πρόωρα πριν από έναν χρόνο.

Η αείμνηστη Δώρα Κατσιβαρδάκου

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η Δώρα Κατσιβαρδάκου αφιέρωσε τη ζωή της στη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, εργάστηκε άοκνα και με όραμα από οποιαδήποτε θέση, της εισηγήτριας, της προϊσταμένης Τμήματος, και μετέπειτα της Διευθύντριας Κοινωνικής Προστασίας και Συμβουλευτικών Υπηρεσιών, ενώ τεράστια υπήρξε και η συμβολή της στις πολυάριθμες νομοπαρασκευαστικές και άλλες επιτροπές, στις οποίες συμμετείχε, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ακόμη και στον ελεύθερο χρόνο της, δεν σταμάτησε ποτέ να αγωνίζεται για την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων, για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας και την κατάκτηση της πραγματικής ισότητας των φύλων. Για να υπάρξει το νομικό πλαίσιο και για να δημιουργηθούν δομές αρωγής και προστασίας των γυναικών.

Είναι δύσκολο να απαριθμήσουμε την πολυσήμαντη συμβολή της στην εμπέδωση της ισότητας των φύλων. Αξίζει όμως να γίνει ιδιαίτερη αναφορά σε δύο σημεία, πρώτα στη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (τη γνωστή μας Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης), στην οποία είχε οριστεί Εθνική Εκπρόσωπος Ειδική σε Θέματα Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά την επεξεργασία της. Μία ιστορική Σύμβαση, καθώς αποτελεί το πρώτο νομικά δεσμευτικό διεθνές κείμενο που θέτει κριτήρια για την πρόληψη της έμφυλης βίας, την προστασία των θυμάτων και την τιμωρία των αυτουργών, για την οποία εργάστηκε με υπομονή και επιμονή, συμβάλλοντας στο να έρθει η κύρωσή της με τον νόμο Ν.4531/2018, μία τεράστια νίκη για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών, την εξάλειψη της έμφυλης βίας και την προώθηση της ισότητας των φύλων.

Ομοίως εργάστηκε και μόχθησε για τη δημιουργία του Πανελλαδικού Δικτύου Δομών με την 24ωρη Γραμμή15900, τα Συμβουλευτικά Κέντρα και τους Ξενώνες Φιλοξενίας, καθώς και για τη στελέχωσή του με ικανούς-ες και άρτια εκπαιδευμένους-ες συμβούλους, έχοντας διαρκώς την αγωνία για το μέλλον των πολιτικών ισότητας και επισημαίνοντας συνεχώς την ανάγκη διατήρησης του Δικτύου, ώστε να προστατεύονται όλες οι γυναίκες από κάθε μορφή βίας λόγω φύλου.

Έφυγε πρόωρα, όμως πρόλαβε να αφήσει ένα βαθύ αποτύπωμα στο πέρασμά της με τη δυναμική και συνάμα ευαίσθητη και γενναιόδωρη προσωπικότητά της και με το ουσιώδες έργο της.

Αυτό που δεν πρόλαβε να δει, ήταν η τρίτη κατά σειρά υποβάθμιση που επεφύλασσε στη ΓΓ Ισότητας των Φύλων η παρούσα κυβέρνηση, βαφτίζοντάς την στα σκοτεινά νερά της δεξιάς συντήρησης, μετονομάζοντάς την σε «ΓΓ Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής  και Ισότητας των Φύλων»,  τοποθετώντας την υπό τη σκέπη των δημογραφικών  και οικογενειακών πολιτικών, συνδέοντας μονοσήμαντα τις γυναίκες με την οικογένεια και την αναπαραγωγή, απαξιώνοντας και στενεύοντας το εύρος των πολιτικών ισότητας στη χώρα και υπονομεύοντας τον αγώνα για την ουσιαστική ισότητα των φύλων.

Είναι αναμφίβολο πως αν ζούσε σήμερα, η Δώρα με την προοδευτική και φεμινιστική  ματιά της, όπως όλοι και όλες τη γνωρίσαμε, θα αγωνιζόταν με όλες της τις δυνάμεις, προκειμένου να αναδειχθεί και να μην ευτελιστεί και χαθεί το έργο που χτίστηκε και άντεξε σε δυσκολότατες συνθήκες.

Υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε αυτό το έργο, να τιμήσουμε τη ζωή και την παρακαταθήκη της Δώρας, και γνωρίζουμε ότι σε αυτόν τον αγώνα θα βρούμε πολλές-ούς, γυναίκες και άνδρες, συμμάχους.

Γιατί η ισότητα των φύλων αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, δεν τεμαχίζεται και δεν συγχωνεύεται, μας αφορά όλες και όλους και κάθε τομέα της ζωής μας.

Γιατί όπως δεν σταματούσε η Δώρα να μας υπενθυμίζει, ο φεμινισμός συνιστά κοινή προσπάθεια των γυναικών και των ανδρών. Όταν οι γυναίκες και τα κορίτσια ενδυναμώνονται, έλεγε χαρακτηριστικά, όλοι κερδίζουν και ο κόσμος γίνεται καλύτερος.

Σύλλογος Υπαλλήλων της  ΓΓ  Ισότητας των ΦύλωνΣύλλογος Υπαλλήλων  Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων  
Δραγατσανίου 8, 10559 Αθήνα
05.01.21

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η επαναφορά του αυτόνομου ρόλου των πολιτικών
Ισότητας των Φύλων συνιστά μια αναγκαιότητα


Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός επεφύλασσε μία δυσάρεστη έκπληξη για το προσωπικό της ΓΓΙΦ. Με το ΠΔ 2/2021 “Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών, η μέχρι πρότινος Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων κα Μ. Συρεγγέλα ορίστηκε Υφυπουργός Εργασίας, ενώ σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, η νέα Υφυπουργός θα είναι αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια.

Όπως πληροφορούμαστε μάλιστα πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να υπαγάγει την υπηρεσία μας στις αρμοδιότητες της νέας Υφυπουργού. Εάν οι πληροφορίες αυτές αληθεύουν προκύπτει εύλογα το ερώτημα: υπό ποιαν έννοια οι πολιτικές για την Ισότητα των Φύλων μπορούν να συσχετισθούν με τη δημογραφική πολιτική και τις πολιτικές για την οικογένεια.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων της Γ. Γ. Ισότητας των Φύλων είχε ήδη εκφράσει την έντονη  του αντίθεση στην επιλογή της Κυβέρνησης ήδη από την επομένη των εκλογών του 2019 να προχωρήσει στην κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών και στην σύσταση της ΓΓ Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων με ταυτόχρονη υπαγωγή της στο Υπουργείου Εργασίας.  Η κυβερνητική αυτή επιλογή απέτυχε τριπλά:

1ον) Γιατί η συνύπαρξη της ισότητας των φύλων και οικογενειακής πολιτικής κάτω από τον ίδιο φορέα, υποβαθμίζει και στενεύει το εύρος των πολιτικών ισότητας στη χώρα και υπονομεύει τον αγώνα για την ουσιαστική ισότητα των φύλων, συνδέοντας τις γυναίκες μονοσήμαντα με την οικογένεια και διαιωνίζοντας τα πιο συντηρητικά στερεότυπα για τους ρόλους των φύλων.

2ον) Γιατί η σύζευξη οικογενειακής πολιτικής και ισότητας των φύλων απέτυχε στην πράξη καθώς παρά το όνομά της, η νέα Γενική Γραμματεία, 18 μήνες μετά τη σύστασή της δεν απέκτησε ούτε μία αρμοδιότητα  που θα μπορούσε να συνδεθεί με την οικογενειακή πολιτική που μάλιστα προτάχθηκε στον τίτλο της υπηρεσίας.

3ον ) Γιατί παρά την υπαγωγή στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δεν είδαμε να προωθείται κανενός είδους πολιτική στα θέματα έμφυλης ισότητας στην εργασία.

H υπαγωγή της ΓΓ κάτω από τη ομπρέλα της δημογραφικής πολιτικής και των πολιτικών της οικογένειας υποβαθμίζει και απαξιώνει ακόμη περισσότερο τα δύο βασικά και εθνικά κεντρικά θεσμικά όργανα της πολιτείας τη ΓΓ Ισότητας των Φύλων και το Κέντρο Ερευνών για την Ισότητας των Φύλων όπως κατοχυρώνονται ρητά στο Ν. 4604/2019: «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας… Λοιπές διατάξεις για την ισότητα των φύλων» και έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις του ΟΗΕ για τις γυναίκες (4η Παγκόσμια Διάσκεψη το 1995), που εντάσσουν την οπτική της ισότητας των φύλων στο σύνολο των ασκούμενων πολιτικών.

Η δημιουργία και ένταξη της ΓΓΙΦ στο Υπουργείο Εσωτερικών, που καλύπτει όλο το εύρος της δημόσιας διοίκησης και αυτοδιοίκησης στηρίζεται:

● στη Συνταγματική επιταγή ( άρθρα 4 και 116 ) του Ελληνικού Συντάγματος 1975-Αναθεώρηση 2001,
● στη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ (1979) για την εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών –CEDAW-
● στις Ευρωπαϊκές πολιτικές, όπως κυρίως ενισχύθηκαν και διευρύνθηκαν στις Συνθήκες του Άμστερνταμ-1997  και ΛΙΣΣΑΒΩΝΑΣ-2009.

Ενώ, ταυτόχρονα, μνημονεύεται στις «Καταληκτικές παρατηρήσεις επί της εβδόμης περιοδικής έκθεσης της Ελλάδας, που υιοθετήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά την πεντηκοστή τέταρτη σύνοδό της. (11 Φεβρουαρίου – 1 Μαρτίου 2013)» όπου ρητά αναφέρεται ότι «Η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη το έργο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας στο πεδίο της προόδου των γυναικών και της ισότητας των φύλων και την υιοθέτηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ουσιαστική Ισότητα των Φύλων για το 2010 – 2013, αλλά εκφράζει την ανησυχία της για το ότι οι περικοπές του προϋπολογισμού και η συνεχής αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και της κυβέρνησης ενδέχεται να περιορίσει την ανεξάρτητη υπόστασή της και να μειώσει περαιτέρω τον προϋπολογισμό της και την ικανότητά της να διασφαλίσει ότι οι πολιτικές για την ισότητα των φύλων αναπτύσσονται κατάλληλα και εφαρμόζονται πλήρως σε όλο το φάσμα της εργασίας των Υπουργείων και των Κυβερνητικών Φορέων».

Ως Σύλλογος Εργαζομένων θεωρούμε ότι η ισότητα των φύλων αφορά το σύνολο των δημοσίων πολιτικών, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας, της βίας κατά των γυναικών, της συμμετοχής στα κέντρα λήψης αποφάσεων, της εκπαίδευσης, καθώς και τα δικαιώματα, το περιβάλλον, τον πολιτισμό κοκ. Γι’ αυτό και η μέχρι πρότινος υπαγωγή της Γραμματείας Ισότητας των Φύλων στο Υπουργείο Εσωτερικών άρμοζε απόλυτα με το εύρος και τον οριζόντιο χαρακτήρα που έχουν και πρέπει να έχουν οι πολιτικές ισότητας των φύλων.

Η ισότητα των φύλων αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, δεν τεμαχίζεται, ούτε συγχωνεύεται, αλλά αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας και των πολιτικών που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας. Η σημαντική και διακριτή αποστολή της ΓΓΙΦ για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών φάνηκε και κατά την περίοδο της πανδημίας του κορωνοιού που διανύουμε, με την υποστήριξη εκατοντάδων γυναικών από την τηλεφωνική γραμμή SOS15900 και το Δίκτυο Δομών της υπηρεσίας μας.

Γι’ αυτούς τους λόγους ζητάμε:
1) την επανασύσταση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων
2) την επιστροφή της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και του Κέντρου Ερευνών για Θέματα
3) Ισότητας στο Υπουργείο Εσωτερικών και την ενίσχυσή της με προσωπικό, όσο και με οικονομικούς πόρους.

Σύλλογος Υπαλλήλων της  ΓΓ  Ισότητας των ΦύλωνΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ
ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΗ ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
——————————————————————————

Δελτίο Τύπου | 03.01.21

 ΘΕΜΑ: Διαδικτυακή συνάντηση με το Κίνημα Αλλαγής της «Επιτροπής για το Οικογενειακό Δίκαιο και τη Συναινετική Συνεπιμέλεια».

Την 23η Δεκεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση της «Επιτροπής για το Οικογενειακό Δίκαιο και τη Συναινετική Συνεπιμέλεια»  με  αντιπροσώπους του Κινήματος Αλλαγής.

Στην εν λόγω συνάντηση το Κίνημα Αλλαγής εκπροσώπησαν εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας ο Γραμματέας Βασίλης Κεγκέρογλου, η Βουλεύτρια   Νάντια Γιαννακοπούλου και ο διευθυντής της ΚΟ Δημήτρης Μάντζιος. Εκ μέρους του κόμματος, ο υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού και μέλος του ΠΣ Χρήστος Πρωτόπαπας, η Γραμματέας του Τομέα Ισότητας Ράνια Παπαιωάννου και ο Γραμματέας του τομέα Δικαιοσύνης Χρήστος Κακλαμάνης.
Επίσης υπήρξε ευρεία συμμετοχή από εκπροσώπους Γυναικείων Οργανώσεων και λοιπών Φορέων που απαρτίζουν την «Επιτροπή για το Οικογενειακό Δίκαιο και τη Συναινετική Συνεπιμέλεια».

Κατά την 3ώρη συνάντηση αναπτύχθηκαν διεξοδικά οι απόψεις των Οργανώσεων και προσωπικοτήτων που συμμετέχουν στην Επιτροπή για το θέμα της αναμόρφωσης του Οικογενειακού Δικαίου, σε ότι αφορά ιδίως στο θέμα της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας των γονέων που προωθείται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Αναλύθηκαν εις βάθος οι βλαπτικές συνέπειες που θα προκληθούν, σύμφωνα με τις επικείμενες διατάξεις του σχεδίου νόμου για την Αναμόρφωση του Οικογενειακού Δικαίου που ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας έχει διανείμει στους εκπροσώπους των κομμάτων από την 18.11.2020, στον ψυχισμό των παιδιών ιδίως με την εναλλασσόμενη έδρα, (καθώς και την ελάχιστη παραμονή του 1/3 του χρόνου του παιδιού), με έμφαση στη στέρηση του δικαιώματος των παιδιών να μεγαλώνουν σε ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον. Επισημάνθηκαν από την πλευρά της Επιτροπής οι αβελτηρίες του εν λόγω προσχεδίου αναφορικά με την καταστρατήγηση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την έμφυλη βία, την παραβίαση της ισότητας των δύο φύλων, που θα αποτελούν παράπλευρες απώλειες και την έξαρση των αντιδικιών που θα προκαλέσει η υποχρεωτική συνεπιμέλεια.

Η Επιτροπή ανέλυσε την αδιαφανή διαδικασία που ακολουθήθηκε σχετικά με την σύνθεση της ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που διόρισε το Υπουργείο Δικαιοσύνης , όπου δεν μετείχαν καθόλου οι Γυναικείες Οργανώσεις, αλλά και για το γεγονός ότι το προσχέδιο που διένειμε ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεν ήταν προϊόν της εν θέματι νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, αλλά ένα ακροθιγώς συνταχθέν κείμενο όπου περιλαμβάνονται άλλες διατάξεις από αυτές που ψήφισε η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή.

Τέλος η «Επιτροπή για το Οικογενειακό Δίκαιο και την Συναινετική Συνεπιμέλεια» αιτήθηκε στο Κίνημα Αλλαγής να προταθεί η διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας από τους Βουλευτές του, σε περίπτωση που  το προωθούμενο νομοσχέδιο φτάσει προς ψήφιση.

Αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη για την Επιτροπή ότι τα μέλη του Κινήματος Αλλαγής ήταν ήδη κοινωνοί της προβληματικής διαδικασίας που ακολουθήθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και των μελανών σημείων που εμπεριέχονται στο προσχέδιο, αλλά και των  αντιδράσεων του νομικού κόσμου στη καινοφανή αυτή μεταρρύθμιση του Αστικού Κώδικα. Επεσήμαναν επίσης πως έχουν κάνει ήδη διάβημα για την έλλειψη της οπτικής της έμφυλης βίας στο προσχέδιο.

Η υποχρεωτική συνεπιμέλεια και η εναλλασσόμενη έδρα για τα παιδιά βρίσκουν αντίθετο το Κίνημα Αλλαγής επί της αρχής και οι εκπρόσωποί του δεσμεύτηκαν ότι θα παρακολουθούν τη πορεία του προωθούμενου νομοσχεδίου στη διαβούλευση και τη ψήφισή του στη Βουλή. Ευχαριστούμε θερμά το Κίνημα Αλλαγής που έτεινε ευήκοα ώτα στο κοινωνικό αυτό θέμα  το οποίο αφορά πάρα πολλές Ελληνικές Οικογένειες και το οποίο προωθείται μάλιστα μεσούσης της πανδημίας χωρίς ουσιαστική αναγκαιότητα για κάτι τέτοιο.

Για την
«Επιτροπή για το Οικογενειακό Δίκαιο και την Συναινετική Συνεπιμέλεια»

Ελληνικό Δίκτυο για την Φεμινιστική Απεργία 
Σωματείο Γυναικείων Δικαιωμάτων «ΤΟ ΜΩΒ»ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ – ΙΣΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1920

Αθήνα, 4 Ιανουαρίου 202
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή τη δημιουργία θέσης Υφυπουργού Εργασίας αρμόδιας για τη Δημογραφική  Πολιτική και την Οικογένεια, ο Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας επαναφέρει το αίτημά του, προκειμένου η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων να ανακτήσει την αρχική της επωνυμία ως Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και να επικεντρωθεί αποκλειστικά στα μείζονα προβλήματα και τα κρίσιμα ελλείμματα που αφορούν στην ουσιαστική ισότητα των φύλων και την αποτελεσματική εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας σε όλους τους τομείς.

Ως γνωστόν, τα ελλείμματα αυτά, εκτός από τις αρνητικές συνέπειες για το σύνολο της κοινωνίας, δυστυχώς, κατατάσσουν επανειλημμένα τη χώρα μας στην τελευταία θέση στην Ευρώπη, σύμφωνα με τους Δείκτες Ισότητας του European Institute of Gender Equality (EIGE).

Για το ΔΣ
Η Πρόεδρος
Ειρήνη ΦερέτηΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

Αθήνα, 5 Ιανουαρίου 2021
Ανακοίνωση του Τομέα Ισότητας του Κινήματος Αλλαγής


Με έκπληξη και απορία διαπιστώσαμε ότι η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων παραμένει στην αρμοδιότητα της Υφυπουργού για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια. Αναρωτιόμαστε ποια η συνάφεια μεταξύ των θεμάτων Ισότητας των Φύλων και των πολιτικών για το δημογραφικό και την οικογένεια.

Προφανώς η συντηρητική οπτική της κυβέρνησης για την ισότητα των Φύλων και την έμφυλη δικαιοσύνη, της υπαγορεύει τη συγκεκριμένη επιλογή. Ζητάμε να «απεγκλωβιστεί» η πολιτική για την Ισότητα από το δημογραφικό, και να επανέλθει η Γενική Γραμματεία Ισότητας στο Υπουργείο Εσωτερικών. Έτσι ώστε να επιτελέσει επιτέλους το έργο της που είναι η προώθηση πολιτικών για την ισότητα σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής, εργασιακής, δημόσιας ζωής.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Αθήνα 5/1/2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια στην επί σειρά ετών Πρόεδρο και νυν Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου μας, Ζέττα Μακρή, βουλευτή ΝΔ νομού Μαγνησίας και Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών του Κοινοβουλίου, για την ανάληψη των καθηκόντων της ως Υφυπουργού Παιδείας. 

Εκφράζουμε, επίσης, την ικανοποίησή μας για την είσοδο στην Κυβέρνηση δυο μελών του Συνδέσμου μας, της Σοφίας Βούλτεψη, βουλευτή ΝΔ Νοτίου Τομέα Αττικής και πρόεδρο της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του ανθρώπου του Κοινοβουλίου, ως υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου και της Μαρίας Συρεγγέλα Γενικής Γραμματέα Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των φύλων, ως υφυπουργού Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας, στις οποίες ευχόμαστε καλή επιτυχία στα νέα τους καθήκοντα!

Αποτελεί τιμή για τον Σύνδεσμό μας η συμμετοχή μελών του στην Κυβέρνηση!

Με τον σημερινό ανασχηματισμό αυξάνει ο αριθμός συμμετοχής γυναικών, κατά κύριο λόγο υφυπουργών, στην Κυβέρνηση, αλλά υπολείπεται κατά πολύ της ισόρροπης συμμετοχής ανδρών και γυναικών στα Κέντρα Λήψης Απόφασης.

Ο Πολιτικός Σύνδεσμος Γυναικών ιδρύθηκε με σκοπό την ανάδειξη και συμμετοχή των γυναικών στα Κέντρα Λήψης Απόφασης (ΚΛΑ) και την ισόρροπη παρουσία των δύο φύλων σ’ αυτά και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουν να τείνουν όλες οι προσπάθειές του.

Συγχρόνως εκφράζουμε την ανησυχία μας για την τύχη της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, φορέα κατάκτησης των γυναικείων συλλογικοτήτων και αιτούμεθα την επαναμεταφορά της στο Υπουργείο Εσωτερικών, με αναβάθμιση της λειτουργίας της.

Με εκτίμηση
Για το ΔΣ του Πολιτικού Συνδέσμου
Η Πρόεδρος                               Η Γεν. Γραμματέας
Καναβού Ιωάννα                      Φωτεινή ΒρύναΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ

17/12/20
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: H επανένταξη των άνεργων γυναικών θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας στο επίκεντρο της βελτίωσης των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ

Στην τροποποίηση προγραμμάτων απασχόλησης και επιχειρηματικότητας με σκοπό τη στήριξη των άνεργων γυναικών θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας προχώρησε η Διοίκηση του ΟΑΕΔ, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Οργανισμού με τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Συγκεκριμένα, το ΔΣ του ΟΑΕΔ αποφάσισε την αυξημένη μοριοδότηση των γυναικών θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας κατά 60% στο βελτιωμένο πρόγραμμα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας για ανέργους που διέκοψαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και θέλουν να δημιουργήσουν μια νέα επιχείρηση και να επανενταχτούν στην αγορά εργασίας, ενώ τουλάχιστον 40% των 3.000 θέσεων θα καλυφτούν από άνεργες γυναίκες.

Επίσης, αποφασίστηκε η ένταξη των άνεργων γυναικών θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, για πρώτη φορά, στο πρόγραμμα απασχόλησης Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων που επιχορηγεί για 12-24 μήνες το 90% του συνολικού κόστους (μισθολογικού και μη μισθολογικού), έως στα 800 € μηνιαία για θέση πλήρους απασχόλησης και 400 € για θέση μερικής απασχόλησης, για την πρόσληψη ανέργων από ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις, φορείς και οργανισμούς που ασκούν οικονομική δραστηριότητα, καθώς και από επιχειρήσεις των Δήμων και των Περιφερειών.

Ο Διοικητής ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης δήλωσε ότι «ο ΟΑΕΔ στηρίζει έμπρακτα τις άνεργες γυναίκες θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας στην προσπάθειά τους να επανενταχτούν και να ξαναβρούν τη θέση που τους αξίζει στην αγορά εργασίας. Μέσω της συνεργασίας με τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων, ο Οργανισμός θα συνεχίσει να σχεδιάζει δράσεις και να λαμβάνει πρωτοβουλίες για την προώθηση της απασχόλησής τους και την εξάλειψη του έμφυλου χάσματος στην εργασία, που αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για την κοινωνία και την οικονομία».

Η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων Μαρία Συρεγγέλα δήλωσε ότι «ευχαριστούμε θερμά τον Διοικητή του ΟΑΕΔ, Σπύρο Πρωτοψάλτη για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα της Γ.Γ.Ο.Π.Ι.Φ. Με τη βοήθεια του ΟΑΕΔ δημιουργούμε τις συνθήκες για την ενδυνάμωση αυτών των γυναικών ώστε να πάρουν ξανά τον έλεγχο της ζωής στα χέρια τους».ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ – ΙΣΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1920
——————————————————————————-

ΘΕΜΑ: Αίτημα του ΣΔΓ προς την Ελληνική Κυβέρνηση να επικυρωθεί  η Διεθνής Σύμβαση Εργασίας 190 για τη σεξουαλική παρενόχληση και την παρενόχληση.  

                                                                                                                                                              

Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2020

Ο Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας ΣΔΓ υπέβαλε στην Κυβέρνηση αίτημα για την εισαγωγή στη Βουλή προς συζήτηση και την επικύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την παρενόχληση και τη σεξουαλική παρενόχληση.

Η Διεθνής Σύμβαση Εργασίας 190 σχετικά με την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στο χώρο της εργασίας¹ και η Σύσταση 206 υιοθετήθηκαν από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας στις 21 Ιουνίου 2019 με εντυπωσιακά μεγάλη πλειοψηφία. 

Η ΔΣΕ 190 είναι εξαιρετικά σημαντική αφενός γιατί αποτελεί την πρώτη διεθνή σύμβαση, που ρητά αναγνωρίζει το δικαίωμα σε εργασία χωρίς βία και παρενόχληση και αφετέρου γιατί αναγνωρίζει την σεξουαλική παρενόχληση και την παρενόχληση λόγω φύλου στην εργασία ως μορφές έμφυλης βίας, που επηρεάζουν δυσανάλογα τις γυναίκες. Καλύπτει τη βία και την παρενόχληση όχι μόνον στον χώρο εργασίας αυτόν καθαυτόν, αλλά και σε κάθε χώρο ή περίσταση, που σχετίζεται με την εργασία. Αναγνωρίζει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην άτυπη οικονομία, όπου απασχολείται το 61% των εργαζομένων παγκοσμίως. Ρυθμίζει για πρώτη φορά τις επιπτώσεις της ενδοοικογενειακής βίας στον κόσμο της εργασίας. Υπό την έννοια αυτή, αποτελεί πρόοδο σε σχέση με το σχετικό ενωσιακό κεκτημένο. 

Το αργότερο μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου 2020 τα Κράτη-Μέλη της ΔΟΕ οφείλουν να υποβάλουν στα νομοθετικά τους σώματα τη ΔΣΕ 190 και τη Σύσταση 206 με σαφείς και αιτιολογημένες κυβερνητικές προτάσεις προκειμένου αφενός να αποφασιστεί η επικύρωση της Σύμβασης (ή τουλάχιστον να προετοιμαστεί το έδαφος προς τούτο) και η εφαρμογή της Σύστασης, αφετέρου δε να ενημερωθεί η κοινή γνώμη. Τυχόν «βουβή κατάθεσή» τους αποτελεί καταστρατήγηση των υποχρεώσεών τους².  Μέχρι το Νοέμβριο 30 χώρες τις είχαν υποβάλει στα εθνικά τους Κοινοβούλια, όχι όμως και η Ελλάδα. Τα Κράτη-Μέλη οφείλουν να γνωστοποιήσουν την ως άνω υποβολή στον Γενικό Διευθυντή του ΔΓΕ καθώς και στις πιο αντιπροσωπευτικές οργανώσεις εργοδοτών και εργαζομένων προκειμένου οι τελευταίες να έχουν τη δυνατότητα υποβάλουν παρατηρήσεις για τον τρόπο, με τον οποίο οι κυβερνήσεις εκπληρώνουν τις σχετικές υποχρεώσεις τους. 

Η επικύρωση της ΔΣΕ 190 από τα Κράτη-Μέλη της ΔΟΕ δεν αποτελεί απλώς συμμόρφωση προς ένα διεθνές consensus, που επιτεύχθηκε με εντυπωσιακή πλειοψηφία, αλλά μία ευκαιρία για πραγμάτωση του διεθνούς κεκτημένου για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας στην εργασία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Στρατηγική για την ισότητα των φύλων 2020-2025 παροτρύνει τα κράτη μέλη της Ε.Ε. προς τούτο. Η επικύρωση της ΔΣΕ 190 έχει καταστεί ακόμη πιο επίκαιρη και σημαντική για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19 και την ανάκαμψη από την κρίση: η ΔΟΕ επισημαίνει 12 λόγους προς τούτο³ .

Ενόψει των ανωτέρω καθώς και της δραματικής αύξησης των κρουσμάτων βίας σε βάρος των γυναικών και στην Ελλάδα, ζητάμε την άμεση και εμπρόθεσμη συμμόρφωση της χώρας μας στις ως άνω διεθνείς και ενωσιακές υποχρεώσεις της και την επικύρωση της ΔΣΕ 190. 

Για το ΔΣ
Η Πρόεδρος  
Ειρήνη Φερέτη


1. Βλ. Πετρόγλου, Π. (2020), «Η Δ.Σ.Ε. 190 και η Σύσταση 206 του Ιουνίου 2019: Αναγνώριση της σεξουαλικής παρενόχλησης και της παρενόχλησης λόγω φύλου στην εργασία ως μορφών έμφυλης βίας», Επιθεώρηση Εργατικού Δικαίου 9/2020, σ. 993-1008.

2. Βλ. Σ. Κουκούλη-Σπηλιωτοπούλου, «Οι Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας στην ελληνική έννομη τάξη – Σύμβαση 100 και ισότητα αμοιβών ανδρών και γυναικών», Αθήνα-Κομοτηνή, 1985, εκδ. Αντ. Σάκκουλα, σ. 23-24.

3. LO Brief (Μάιος 2020), ‘ILO Violence and Harassment Convention, 2019 (No. 190): 12 ways it can support the COVID-19 response and recovery’, https://www.ilo.org/global/docs/WCMS_744676/lang–en/index.htm

———————————————Ανακοινώσεις για την Ευγενία Τσουμάνη

Ευγενία Τσουμάνη – Σπέντζα

Τέσσερις συναδέλφισσες

Ως πρώην Γενικές Γραμματείς Ισότητας των Φύλων πιστεύουμε ότι η απώλεια της Ευγενίας Τσουμάνη είναι πολύ μεγάλη και δυσαναπλήρωτη. Η Ευγενία Τσουμάνη άφησε το στίγμα της στην πολιτική ισότητας των φύλων στην Ελλάδα δείχνοντας έμπρακτα ότι η πρόοδος στον τομέα της ισότητας μπορεί να επιτευχθεί μόνον με συνεργασίες όλων των πολιτικών παρατάξεων και απαιτεί πολιτικούς στόχους που διαπερνούν τις κομματικές αντιπαραθέσεις και διαφορές.

Η Ευγενία Τσουμάνη εκπροσωπώντας το ΣΕΒ συμφώνησε με την εκπρόσωπο της ΓΣΕΕ στην σύσταση επιτροπής ισότητας για την εφαρμογή της νομοθεσίας για ίση μεταχείριση, την άδεια φροντίδας των παιδιών και την αποφυγή της σεξουαλικής παρενόχλησης στους χώρους δουλειάς (Εθνικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας 1993 και 1994-1995).

Ως Γενική Γραμματέας Ισότητας (2004-2009) επιτέλεσε ένα σημαντικό κυβερνητικό και κοινοβουλευτικό έργο συνεργαζόμενη με διακομματικές επιτροπές, γυναικείες οργανώσεις και επιστημόνισσες όλων των αποχρώσεων. Εργάσθηκε καλά για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και τη προώθηση των γυναικών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων δεσμεύοντας, παράλληλα, τους αναγκαίους ευρωπαϊκούς πόρους. Το προσωπικό και πολιτικό ήθος και η αποτελεσματικότητα των δράσεων της Ευγενίας Τσουμάνη θα λείψει από την πολιτική ζωή της χώρας.

Οι πρώην Γενικές Γραμματείς Ισότητας των Φύλων (αλφαβητικά)


Βάσω Κόλλια (2013-2015) 
Φωτεινή Κούβελα (2015-2019)
Εφη Μπέκου (1999-2004)
Μαρία Στρατηγάκη (2009-2012)
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
 
ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ – ΙΣΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ 
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1920 
                                        
Ευγενία (Τζένη) Τσουμάνη – Σπέντζα 


Ο Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας (ΣΔΓ), το Διοικητικό Συμβούλιο και τα Μέλη με βαθιά συγκίνηση και ευγνωμοσύνη αποχαιρετούν την αγαπημένη μας Τζένη και συμμετέχουν στη θλίψη των δικών της ανθρώπων. Η απουσία της είναι μια επώδυνη απώλεια για το Γυναικείο Κίνημα, για το ΣΔΓ, του οποίου υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου τα τελευταία χρόνια, και για όλους όσοι είχαν την τύχη να τη γνωρίσουν και να συνεργαστούν μαζί της. 

Η Τζένη Τσουμάνη με το έργο της άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά της ως Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων και  μια ισχυρή παρακαταθήκη για την ενίσχυση της θέσης των γυναικών σε όλους τους τομείς. Θα τη θυμόμαστε για την ευγένεια, τη μόρφωση, την ευθυκρισία, την ικανότητά της να επιχειρηματολογεί, πάντα ανοιχτή στον διάλογο, με σταθερή προσήλωση στον αγώνα για την ουσιαστική ισότητα αλλά και για το σθένος της να διαφοροποιηθεί δημόσια από την κυβέρνηση σε κρίσιμα ζητήματα.  

Για την Τζένη, αυτό που πάντα διέκρινε το χαρακτήρα και το πνεύμα του ΣΔΓ είναι ότι «έβλεπε μπροστά με ανεξαρτησία, προσαρμοστικότητα, προσήλωση στα κοινωνικά ζητήματα της εποχής, εμπλοκή στα διεθνή δρώμενα, θεμελιωμένο λόγο, με φωτισμένες προσωπικότητες που στην μακρά ιστορία του πρόσφεραν τον εαυτό τους στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών αλλά και την ενδυνάμωση της δημοκρατίας»₁. 

Στη μακρά ιστορία του ΣΔΓ και στον «Αγώνα που δεν τελειώνει ποτέ!» η προσωπικότητα της Τζένης Τσουμάνη θα έχει πάντα μια ξεχωριστή θέση. 
Θα μας λείψει πολύ. 


Για το ΔΣ 
Η Πρόεδρος 
Ειρήνη Φερέτη 
                                                                                                     Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2020
1. Ο Αγώνας της Γυναίκας, τιμητικό τεύχος 96, αφιέρωμα Α. Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου, 2018, σελ.132-133. 


LOBBY EUROPEEN DES FEMMES
EUROPEAN WOMEN’S LOBBY
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΛΟΜΠΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ


Αθήνα, 07 Δεκεμβρίου 2020

                                                      ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έφυγε από κοντά  μας η πολυαγαπημένη φίλη, συνάδελφος δικηγόρος, π. Γενική  Γραμματέας Ισότητας των Φύλων και  π. Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ΤΖΕΝΗ  ΤΣΟΥΜΑΝΗ – ΣΠΕΝΤΖΑ . Από τα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής μας πορείας και της  κοινής  μας  δράσης  στην  Διεθνή  Οργάνωση Εργασίας δεθήκαμε στενά με βάση τις αρχές και αξίες μας αλλά και  με προσωπική  φιλία.

Φύση ευγενική, με χαμηλούς τόνους αλλά ισχυρή προσωπικότητα, ευαίσθητη στα κοινωνικά  προβλήματα, προώθησε θεσμικά αλλά και πρακτικά τον κοινωνικό διάλογο, και  την συλλογική διαπραγμάτευση. Συνεργάστηκε στενά με ειλικρινή και συστηματική διαβούλευση με τις  γυναικείες  Οργανώσεις προωθώντας έτσι την  ουσιαστική ισότητα των φύλων.  Συνέβαλε καθοριστικά στην  πρόοδο  της νομοθεσίας για την καταπολέμησης της  βίας  κατά  των  γυναικών  και  της  ενδοοικογενειακής βίας.

Τίμησε τη θέση της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην Γενική Γραμματέα Ισότητας.
Η Ελληνική Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και  τους  αγαπημένους  της ανθρώπους και αποφασίζει  στην πρώτη δημόσια  εκδήλωσή της  να αποτίσει φόρο τιμής  στην  μνήμη  της.


Μίκα Ιωαννίδου, Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας
Μαίρη Λατσού,   Αντιπρόεδρος Ένωσης Ελληνίδων Νομικών
Αγλαΐα Ρομπόκου, Μέλος, Εκπρόσωπος Λυκείου των Ελληνίδων


7.12.2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με συγκίνηση, θλίψη και βαθειά λύπη το ΔΣ του Κέντρου Στήριξης Οικογένειας, Εκκλησιαστικού Ιδρύματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στο οποίο η Ευγενία Τζουμάνη, διατέλεσε με ορισμό του Προέδρου αυτού, Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, τακτικό μέλος από το 2013 έως την 6.12.2020 ημέρα που αποδήμησε, συνεδρίασε διαδικτυακά υπό την προεδρία του αναπληρωτή Πρόεδρου του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Φαναρίου κ. Αγα-θάγγελου και αποφάσισε τα ακόλουθα:

1. Να εκφράζει τα θερμά του Συλλυπητήρια στην οικογένεια της Ευγενίας Τσουμάνη, που έφυγε από κοντά μας για τις γειτονιές των αγγέλων.
2. Να αφιερώσει στη μνήμη της την λειτουργία των πιστοποιημένων Εργαστηρίων Δεξιοτήτων του ΚΕΣΟ ως Κέντρα Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου -1.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε και η Διευθύντρια του ΚΕΣΟ κα Μαίρη Πίνη.
Καλό κατευόδιο στο αιώνιο ταξίδι σου πολυαγαπημένη μας Τζένη. Θα σε θυμόμαστε πάντα με αγάπη και σεβασμό.


Για το Διοικητικό Συμβούλιο
† Ο Φαναρίου Αγαθάγγελος
Αναπληρωτής ΠρόεδροςΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ -Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΩΝ

Στην εποχή του κορωνοϊού γυναίκες είναι παρούσες στην πρώτη γραμμή της μάχης στα νοσοκομεία, στα supermarket, στην καθαριότητα. Τις χαιρετίζουμε με σεβασμό για την προσφορά τους στην ανθρωπότητα.
Στην εποχή του κορωνοϊού έχουν επίσης μία διαφορετική «παρουσία», με την αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, μια «πανδημία παλιά, της βίας κατά των γυναικών και μέσα σ’ αυτήν την πανδημία του κορονοϊού».

Με τραγικό τρόπο έρχεται, δυστυχώς, η επαναβεβαίωση της πανδημίας των γυναικοκτονιών με την χθεσινή γυναικοκτονία στην Μάνη. Η πατριαρχία σκοτώνει γιατί είναι γυναίκες και  θα πρέπει να υποτάσσονται στην βούληση του άνδρα που θεωρεί τις γυναίκες ιδιοκτησία του.
Στην Ελλάδα, η ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκε εν μέσω πανδημίας κατά 20% και  κατά περίπου 30% σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες. Ποσοστά που αποτυπώνουν το τεράστιο πρόβλημα που επικρατεί στη χώρα μας και στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα της «Διανέοσις», το 40% των Ελληνίδων έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης, ενώ στο 63% των περιπτώσεων η παρενόχληση έχει λάβει χώρα αποκλειστικά ή/και στον χώρο εργασίας τους. Στις 21 Ιουνίου 2019 ψηφίστηκε η πρώτη Διεθνής Σύμβαση Κατά της Βίας και Παρενόχλησης στην Εργασία, ενός φαινομένου που πλήττει – κατά κύριο λόγο – γυναίκες και νεαρά κορίτσια. Η κυβέρνηση οφείλει να  κυρώσει  την σύμβαση άμεσα.

Η βία κατά των γυναικών αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έχει άμεσες έως και μακροχρόνιες επιπτώσεις, σωματικές, σεξουαλικές, νοητικές και ψυχικές,  και συχνά καταλήγει σε  γυναικοκτονία. Οι αρνητικές επιπτώσεις δεν αφορούν  μόνο τις γυναίκες, αλλά και τις οικογένειές τους,  τα παιδιά τους κατά κύριο λόγο, την κοινότητα και την χώρα γενικά, ενώ τις περισσότερες φορές οι δράστες, παραμένουν ατιμώρητοι.

Η βία κατά των γυναικών είναι βαθιά ριζωμένη στην ανισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών και διαιωνίζεται από μια κουλτούρα ανοχής και άρνησης. Οι πολλές, μάλιστα, μορφές που έχει δυσχεραίνουν εντονότερα τη θέση της γυναίκας στο σύγχρονο κόσμο, καθιστώντας απαραίτητη την παροχή αυξημένης προστασίας και βοήθειας ως προς αυτήν, ιδίως την ώρα που σημειώνεται αύξηση της πιο αποτρόπαιης εκδοχής της: των γυναικοκτονιών.

Με τα σημάδια που άφησε η πρώτη καραντίνα τόσο στα κορμιά και τις ψυχές των θυμάτων, όσο και στη μνήμη  μας, η δεύτερη καραντίνα που βιώνουμε καθιστά απαραίτητη την αντίδραση όλων μας μπροστά σε ανάλογα φαινόμενα. Η γυναίκα-θύμα-επιβιώσασα χρειάζεται υποστήριξη για να «σπάσει τη σιωπή» της, σπάζοντας με αυτόν τον τρόπο την εσωτερική αποδοχή της κακοποίησής της που της γεννήθηκε από τη διαρκή υποτίμηση του εαυτού της. Από την άλλη πλευρά, η κοινωνία οφείλει «να σπάει τη σιωπή της» και να καταγγέλλει ανάλογα περιστατικά, για να μην «σοκάρεται» όταν γίνονται τίτλοι ειδήσεων στον Τύπο. Η σιωπή όλων μας θα πρέπει να μας σοκάρει…

Εξάλλου με τη σιωπή μας γινόμαστε όλοι/όλες συνένοχοι/ες στο «έγκλημα», αλλά και συμμέτοχοι/ες στη διαμόρφωση μελλοντικών πολιτών που θα επαναλάβουν κακοποιητικές συμπεριφορές είτε θύτη είτε θύματος. Αναφερόμαστε στα παιδιά που γίνονται είτε μάρτυρες είτε θύματα ενδοοικογενειακής βίας, τα οποία μεγαλώνουν με εικόνες βίας και μίσους, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις διοχετεύουν μελλοντικά στην κοινωνία.

Από την θέση ότι η βία κατά των γυναικών αποτελεί οικογενειακή υπόθεση και «τα εν οίκω μη εν δήμω», προχωρήσαμε χιλιόμετρα, κάνοντας την βία κατά των γυναικών πολιτικό ζήτημα με τους αγώνες του γυναικείου κινήματος, φτάνοντας στο σύνθημα «σπάστε την σιωπή».

Για να μπει ΤΕΛΟΣ στην βία κατά των γυναικών, έχουμε χιλιόμετρα να προχωρήσουμε ακόμα. Χρειάζεται η ενεργοποίηση όλων μας και χρειάζεται να χτιστεί η κουλτούρα της ΚΑΜΙΑΣ ΑΝΟΧΗΣ. Χρειάζονται πολιτικές που θα στηρίζουν τις γυναίκες που ζουν αυτόν τον εφιάλτη κάθε μέρα μέσα στο σπίτι τους, που υποτίθεται είναι ο τόπος της ασφάλειάς τους και της ασφάλειας των παιδιών τους.

Αυτές τις ημέρες (παγκόσμια μέρα για τα δικαιώματα του παιδιού, παγκόσμια μέρα ενάντια στη βία κατά των γυναικών) επέλεξε το Υπουργείο Δικαιοσύνης να δημοσιοποιήσει κείμενο- σχέδιο νόμου για αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο, που αφορούν την γονική μέριμνα και επιμέλεια των τέκνων, χωρίς την συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, χωρίς διάλογο με τις γυναικείες οργανώσεις. Η λογική που διαπερνά το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης στο όνομα του εκσυγχρονισμού του οικογενειακού δικαίου θα αυξήσει και θα οξύνει τις συγκρούσεις και την βία ανάμεσα στα διαζευγμένα ζευγάρια που δεν μπορούν με ειρηνικό τρόπο να λύσουν τις διαφορές τους και θα καταστήσει τα παιδιά εξιλαστήρια θύματα.

Η φετινή 25η Νοεμβρίου δεν μπορεί να αποτελέσει μια απλή ημέρα μνήμης και επετειακών αφιερωμάτων. Ας γίνει μέρα πραγματικής προσφοράς περισσότερης βοήθειας στις γυναίκες που βιώνουν κάθε μορφή βίας. Εκείνες εκτός από τη σκέψη μας ζητούν ουσιαστική βοήθεια, με την κοινωνία να μιλά και να αντιδρά μπροστά σε αυτά τα φαινόμενα και την Πολιτεία να τις βοηθά ουσιαστικά προκειμένου να σταθούν στα πόδια τους.

Τότε μόνο πραγματικά «καμία γυναίκα δεν θα είναι μόνη»…
Για τον λόγο αυτό:

ΖΗΤΑΜΕ

· Να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης περί γονικής μέριμνας και επιμέλειας. Να γίνει διάλογος με τις γυναικείες οργανώσεις.

· Η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των φύλων να αναλάβει την ευθύνη της.

Η κυβέρνηση να προωθήσει:

· Άμεσα στην κύρωση της Σύμβασης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για τη βία και την παρενόχληση, 2019 (αριθ. 190)

· Την στελέχωση των αστυνομικών τμημάτων με ψυχολόγους και αστυνομικούς, που η αποκλειστική τους αρμοδιότητα, να είναι η  αστυνομική προανάκριση σε αδικήματα που σχετίζονται με την ενδοοικογενειακή βία και ο Εισαγγελέας να ενημερώνεται άμεσα.

 • την ένταξη των θεμάτων ισότητας των φύλων στην εκπαίδευση, στον προφορικό και έντυπο λόγο, στην καθημερινότητα.
 • πολιτικές και προγράμματα ευαισθητοποίησης για την έμφυλη ισότητα και δικαιοσύνη, που να συμπεριλαμβάνουν μικρά αγόρια, εφήβους και ενήλικες άντρες.

  25η Νοέμβρη 2020    ΣΠΑΜΕ ΤΗΝ ΣΙΩΠΗ – ΚΑΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΝΗ


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ Member of
(Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.)
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΦΥΛΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2020

Εν έτη 2020 προκατάληψη απέναντι στο γυναικείο φύλο στις ΕΔ;

Η Γραμματεία Ισότητας Φύλων της ΠΟΜΕΝΣ, μετά τις καταγγελίες που δέχτηκε για τη δημοσίευση του άρθρου του κ. Σάββα Δ. Βλάσση την 29η Οκτωβρίου 2020 με τίτλο: «Μειώστε ΤΩΡΑ τις γυναίκες στις Ένοπλες Δυνάμεις», στην ιστοσελίδα doureios.com, εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για τη προσβολή και υποτίμηση που δέχονται οι γυναίκες που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις μέσω αυτού του άρθρου.

Στο συγκεκριμένο άρθρο ο δημοσιογράφος ζητάει να γίνουν προσλήψεις στις Ένοπλες Δυνάμεις με λιγότερες γυναίκες, παρουσιάζοντάς τες κατώτερες εξαιτίας του φύλου τους, της σωματικής τους ικανότητας.

Το άρθρο αυτό κατά τη γνώμη μας αναπαράγει ξεπερασμένα στερεότυπα τόσο όσον αφορά στις ικανότητες και δεξιότητες των γυναικών όσο και στην λειτουργία και στελέχωση των Ενόπλων Δυνάμεων. Μάλιστα, βαίνει και πέρα από αυτό αφού επί της ουσίας προβάλλεται ότι η παρουσία των γυναικών αποτελεί «σοβαρό πρόβλημα» για τις Ένοπλες Δυνάμεις!

Μετά λύπης μας διαπιστώσαμε ότι η δημοσιοποίησή του συγκεκριμένου άρθρου προκάλεσε πλήθος σεξιστικών σχολίων και συμπεριφορών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οφείλουμε όλοι μας να καταδικάσουμε τέτοιες απόψεις και πρακτικές, που αποτελούν πληγή για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, την ίση μεταχείριση, τα ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις Ελλήνων και Ελληνίδων πολιτών, όπως επίσης και η καταπολέμηση των όποιων διακρίσεων και δη με βάση το φύλο εν έτη 2020.

Η Γραμματεία Ισότητας Φύλων της ΠΟΜΕΝΣ, υπενθυμίζει ότι κατοχύρωση της Ισότητας των Φύλων αποτελεί θεμελιώδη αρχή του Συντάγματος (άρθρ. 4 παρ. 2, 116 παρ.2), του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (άρθρο 23 περί ισότητας γυναικών και ανδρών), έχει δε εξειδικευθεί με πλήθος νομοθετημάτων όπως το άρθρο 11 παρ. 1 του νόμου υπ’ αριθμόν 3896/2010 ( ΦΕΚ 207/Α/8-12-2010) περί εφαρμογής της αρχής των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών σε θέματα εργασίας και απασχόλησης, όπου απαγορεύεται κάθε μορφής άμεση ή έμμεση διάκριση λόγω φύλου ή λόγω οικογενειακής κατάστασης, όσον αφορά στους όρους πρόσβασης στη μισθωτή ή μη απασχόληση ή γενικά στην επαγγελματική ζωή, περιλαμβανομένων των κριτηρίων επιλογής και των όρων πρόσληψης, ανεξαρτήτως του κλάδου δραστηριότητας και σε όλα τα επίπεδα της επαγγελματικής ιεραρχίας.

Θεωρούμε ότι το επίμαχο δημοσίευμα κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από τις ανωτέρω αρχές.

Καλούμε το Δημοσιογράφο κ. Σάββα Βλάσση και την ΕΣΗΕΑ , σύμφωνα με το άρθρο 14 παράγραφος 5 του Συντάγματος της Ελλάδας, για τη πλήρη και άμεση επανόρθωση του εμφύλως στερεοτυπικού αυτού κειμένου, αφού άλλωστε αντιβαίνει και στον νόμο 4604/2019 περί προώθησης της ουσιαστικής ισότητας των φύλων (άρθρο 24 παρ.1).

Η Γραμματεία Ισότητας Φύλων στοχεύει πάντα στο αξιόμαχο του Στρατεύματος και στην ωφέλεια της Πατρίδας μας, για να συνεχίσει να στέκεται όρθια και αλώβητη απέναντι στα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους μας, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις χρειάζεται να έχουν δίπλα τους ολόκληρη την κοινωνία, αλλά και ότι οι γυναίκες μπορούν να προσφέρουν εξ ίσου στην ασφάλεια και ακεραιότητα της Πατρίδας μας.

Για την Γραμματεία Ισότητας Φύλων

Αικατερίνη Κιουρτσίδου, Γραμματέας
Γεωργία Κοσμάογλου, Τομεάρχης
Μαρία Τυροπώλη, Κοινωνική Λειτουργός
Συνυπογράφουν οι Τομεαρχες: Βαρελά Μαρία, Κοντελίδου Όλγα, Πουλικίδου Χριστίνα, Σήσιου Μαρία, Τζιωρτζιώτη Ελευθερία, Φωτιάδου Δήμητρα, Χελιώτου Ειρήνη.ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Αθήνα 18-11-2020
                                                                                                                                     
Η αγαπημένη μας Έφη Καλλιγά, επίτιμη Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ελληνίδων έφυγε ήρεμα από τη ζωή πλήρης ημερών και εμπειριών σήμερα το πρωί στο σπίτι της στην αγκαλιά των δικών της. Θα τη θυμόμαστε με συγκίνηση.


    Η Πρόεδρος                                             Η Γενική Γραμματεας

 Ειρήνη Πανταζή                                         Φανή Μ.Πεχλιβάνη

 Και όλα τα μέλη που είχαν την τύχη να τη γνωρίσουν από κοντά.ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ (Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.)
Γραμματεία Ισότητας Φύλων23|10|20 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Οργανισμός OSCE-ODIHR διοργάνωσε έναν διαδικτυακό forum για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παρενόχλησης, της βίας και της κακοποίησης εντός των Ενόπλων Δυνάμεων από τις 5 έως 16 Οκτωβρίου 2020. Tο forum ασχολήθηκε με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως:
– Πολιτικές και κώδικες δεοντολογίας.
– Εκπαίδευση και προληπτικά μέτρα.
– Μηχανισμοί αναφοράς και παρακολούθησης καταγγελιών.
– Ο ρόλος των ιατρικών ελέγχων.
– Συμβουλευτική και αποζημίωση θυμάτων.
– Προστασία καταγγελλόντων και μαρτύρων.

Οι 54 συμμετέχοντες αντιπροσώπευσαν τις Ένοπλες Δυνάμεις των χωρών του OSCE, εκπροσώπους Υπουργείων Άμυνας, θεσμικά όργανα διαμεσολαβητών, στρατιωτικές συνδικαλιστικές Ομοσπονδίες, και διεθνείς οργανισμούς – συμπεριλαμβανομένων των εκπροσώπων του ΟΗΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης και του κέντρου διακυβέρνησης του τομέα ασφαλείας της Γενεύης.

Η Γραμματεία Ισότητας Φύλων σε συνεργασία με τη Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων της ΠΟΜΕΝΣ συμμετείχαν στο forum κατόπιν πρόσκλησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Στρατιωτικών EUROMIL.

Ακολουθεί μεταφρασμένη περίληψη, των όσων έλαβαν χώρα στο εν λόγω forum:

Τα κυρίαρχα κοινωνικά στερεότυπα ως προς το κοινωνικό φύλο και το ρόλο των γυναικών, επηρεάζουν σημαντικά την εκδήλωση φαινομένων βίας και παρενόχλησης στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η καταγραφή τους όμως στο σύγχρονο στρατιωτικό εργασιακό περιβάλλον είναι ακόμα κλειστό θέμα προς συζήτηση και αποτελεί ταμπού. Οι ένοχοι-δράστες πολύ συχνά δεν αντιμετωπίζουν κυρώσεις εξαιτίας της κουλτούρας της οποίας επικρατεί ότι τέτοιες συμπεριφορές θεωρούνται μέρος της στρατιωτικής ζωής ενώ η συνήθη τακτική περιλαμβάνει αποσιώπηση των μαρτύρων, απομόνωση ή απομάκρυνσή του θύματος από το προβληματικό περιβάλλον εργασίας.

Ειδικότερα, η θέση του Συμβούλου Ισότητας Φύλων στο στρατό (GENAD) και γενικότερα τα άτομα που ασκούν διοίκηση, θα πρέπει να έχουν ως καθήκον και τη διαχείριση περιστατικών παρενόχλησης, κακοποίησης και βίας. Όμως η παράλληλη άσκηση των στρατιωτικών καθηκόντων τους (συνήθως νομικοί σύμβουλοι, διοικητές), δεν βοηθάει στο σωστό χειρισμό και στην ξεκάθαρη ανάδειξη των εν λόγων φαινομένων, καθώς υπάρχει η τάση να προστατευτεί η φήμη του στρατιωτικού οργανισμού. Αποτέλεσμα όλου αυτού είναι πολλά περιστατικά να «θάβονται» κατά την διοικητική τους αντιμετώπιση και να μη βρίσκουν ποτέ το δρόμο προς τη λύση τους και τις επίσημες στατιστικές.

Στρατοί των χωρών που αναφέρουν συνήθως μηδενικά ή ελάχιστα περιστατικά, πάσχουν συνήθως από αποτελεσματικούς μηχανισμούς παραπόνων-καταγγελιών διαθέτοντας συστήματα αναφορών που χαρακτηρίζονται διαπερατά και ανίκανα τελικά να διατηρήσουν την επιθυμητή ανωνυμία των χρηστών τους. Κατά συνέπεια τα άτομα αυτά επιλέγουν την προσωπική διαχείριση των υποθέσεών ή τη μη αναφορά τους, φοβούμενα πιθανά αντίποινα.

Για να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να βγούμε σε ένα δρόμο αποτελεσματικότερης διαχείρισης των περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας στις Ένοπλες Δυνάμεις, που από την φύση τους είναι εργασιακά περιβάλλοντα συντηρητικά, ιεραρχικά δομημένα και ανδροκρατούμενα, είναι επιτακτική η ανάγκη δέσμευσης της ανώτερης διοίκησης για αλλαγή και επιβολή εφαρμογής πολιτικής μηδενικής ανοχής στην έμφυλη βία.

Επιπλέον η εκπαίδευση του στρατιωτικού προσωπικού πάνω σε θέματα Ισότητας Φύλων( π.χ διοργάνωση ημερίδων για την ενσωμάτωση των γυναικών στο στρατό και τη συμμετοχή τους σε μάχιμες θέσεις), η διεξαγωγή εξειδικευμένων σεμιναρίων βασισμένων πάνω σε διαθέσιμα εγχειρίδια(ΚΕΘΙ) και εργαλειοθήκες που έχουν εκδοθεί από διεθνής και εθνικούς οργανισμούς Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αλλά και η ταυτόχρονη προβολή και ανάδειξη πραγματικών περιστατικών βίας και παρενόχλησης (π.χ μέσω συνεντεύξεων), μπορεί να αποτελέσουν επιλογές που θα συμβάλλουν στην μείωση του φαινομένου.

Σημαντική είναι η συμβολή της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο να διαμορφώσει πολίτες με ισορροπημένες προσωπικότητες, ανθεκτικές στο στρες, που σέβονται τη διαφορετικότητα και αναγνωρίζουν την ισότητα των φύλων. Μελλοντικά, από αυτό το κοινωνικό δυναμικό θα προέλθουν άτομα που θα στελεχώσουν τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σε σημαντικούς παραστάτες στον αγώνα για την μείωση των φαινομένων βίας, κακοποίησης και παρενόχλησης στο στρατό, προάγονται οι στρατιωτικές ενώσεις και συνδικαλιστικές οργανώσεις (στην Ελλάδα η Γραμματεία Ισότητας Φύλων της ΠΟΜΕΝΣ), τα οποία συγκριτικά με κυβερνητικές φορείς και ΜΚΟ, μπορούν να έχουν καλύτερη πρόσβαση σε ευαίσθητα στρατιωτικά δεδομένα γνωρίζοντας από μέσα το στρατιωτικό πρότυπο διοίκησης. Το πλεονέκτημα τους αυτό τελικά αντισταθμίζει το γεγονός ότι αποτελούν μέρος της στρατιωτικής ιεραρχίας και τους περιορισμούς που αυτό συνεπάγεται.

Στον τομέα της συμβουλευτικής και ψυχολογικής στήριξης, καθώς και της παροχής ιατρικών υπηρεσιών υπάρχουν διαθέσιμες υπηρεσίες του στρατού (στρατιωτικό υγειονομικό προσωπικό, νοσοκομεία, ιατροδικαστική εξέταση, 24ωρη γραμμή ψυχολογικής στήριξης) μπορούν να συνδράμουν καλυτέρα στα θύματα, μετά από μια πιο προσανατολισμένη στη βία και τη παρενόχληση επιστημονική εκπαίδευση του προσωπικού τους. Η καταγγελία περιστατικών παρενόχλησης, βίας μπορεί να γίνονται από τα συμβουλευτικά κέντρα, δηλαδή οι δομές εκτός στρατού θα μπορούσαν να συμβάλουν ευεργετικά και ίσως κατά περίπτωση αποτελεσματικότερα, αφού η ανωνυμία των θυμάτων εξασφαλίζεται καλύτερα.

Για την Γραμματεία Ισότητας Φύλων ΠΟΜΕΝΣ
Κιουρτσίδου Αικατερίνη, Γραμματέας
Σησιού Μαρία, ΤομεαρχήςΔΩΡΕΑΝ THΛΕ – μαθήματα ξένων γλωσσών από τον Σύνδεσμο Ελληνίδων Επιστημόνων (ΣΕΕ)

Από το 2014 μέχρι σήμερα ο Σύνδεσμος Ελληνίδων Επιστημόνων (ΣΕΕ) αναδύθηκε σε μια επιτυχημένη επιμορφωτική προσπάθεια και προσέφερε ΔΩΡΕΑΝ μαθήματα ξένων γλωσσών σε 2.500 φίλους/φίλες του. Το φθινοπωρινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, λόγω του κορωνοϊού, θα πραγματοποιείται μακρόθεν, μέσω της πλατφόρμας zoom και του facebook.

Έτσι, θα μπορούν να συμμετέχουν και εκπαιδευόμενοι από την περιφέρεια και το εξωτερικό, αρκεί να διαθέτουν σύγχρονους υπολογιστές, tablet ή/και κινητά, που έχουν κάμερα, μικρόφωνο, δυνατότητα βιντεοκλήσεων και όλα τα σχετικά. Τα μαθήματα θα διαρκέσουν από 2/11/2020 μέχρι 7/2/2021 και περιλαμβάνουν γαλλικά, ισπανικά, ιταλικά, ρωσικά, γερμανικά και αραβικά. Είναι αποκλειστικά για αρχαρίους και θα γίνονται ένα δίωρο την εβδομάδα. Όσοι/ες ενδιαφέρονται να τα παρακολουθήσουν, παρακαλούνται να αποστείλουν σχετικό e-mail στο see1924@otenet.gr, για να λάβουν γραπτώς αναλυτικά τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής, καθώς και την σχετική αίτηση. Αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι και την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020 και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
25 Σεπτεμβρίου 2020

Εμείς, ως μέλη της ελληνικής WINPEACE (Ειρηνευτικής Πρωτοβουλίας Γυναικών Ελλάδας – Τουρκίας), μαζί με τις αδελφές μας από την Τουρκία έχουμε ήδη απευθύνει έκκληση, στις 2 Σεπτεμβρίου, υπό τον τίτλο «Έκκληση για μια μη βίαιη λύση » προς τις αρχές των χωρών μας και τους λαούς τους να επιλύσουν ειρηνικά τα πρόσφατα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσω διαλόγου. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σημειώσουμε ότι έκτοτε πολλαπλασιάστηκαν οι εκκλήσεις από διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις και στις δύο χώρες για ειρήνη και διάλογο και έχουν λάβει υποστήριξη από διάφορες πλευρές  και ήδη λαμβάνονται μέτρα από τις δύο κυβερνήσεις για συνομιλίες σχετικά με αυτό το θέμα.

Πιστεύουμε ότι το γεγονός πως δύο εφημερίδες στην Ελλάδα, όσο περιθωριακές και αν είναι, αποφάσισαν την τελευταία εβδομάδα να δημοσιεύσουν προσβλητικούς, μισογυνιστικούς, επαίσχυντους τίτλους, που δυσφημίζουν όλες τις ανθρώπινες αξίες είναι μια απεχθής προσπάθεια να σαμποτάρουν οποιεσδήποτε θετικές εξελίξεις και τις καταδικάζουμε έντονα. Οι πολιτικές μπορούν να αλλάζουν, αλλά η παραβίαση των ηθικών και ανθρωπιστικών αξιών αφήνει έναν μόνιμο λεκέ.

WINPEACE Ελλάδα- Τουρκία 

We as Greek members of WINPEACE (Women’s Initiative for Peace Turkey-Greece), together with our Turkish sisters had issued a call to the authorities of our countries and to the public to solve the recent problems in the Eastern Mediterranean peacefully, through dialogue, on September 2nd, under the heading of “Appeal to a Non-violent Solution.” We are pleased to note that appeals by various non-governmental organizations in both countries  for peace and dialogue have since multiplied and gained support and steps are being taken by the two governments toward  talks on this issue.


We believe the fact that two newspapers in Greece, however marginal, have in the last week decided on publishing insulting, misogynist, shameful headlines, denigrating all human values is a despicable attempt to sabotage any positive developments and we strongly condemn them. Policies can change, but disregarding moral and ethical values leaves a permanent stain. 

WİNPEACE Greece- Turkey.LOBBY EUROPEEN DES FEMMES   
EUROPEAN WOMEN’S LOBBY                           

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΛΟΜΠΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ                      
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ                             
e-mail: ioannidoumika@gmail.com

                                                                               Αθήνα 11 Σεπτεμβρίου 2020

                             Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Το Ευρωπαϊκό Λόμπυ Γυναικών  και η Ελληνική Αντιπροσωπεία του καλούν για επείγουσα βοήθεια και έμπρακτη συμπαράσταση την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη μέλη και τις αρμόδιες αρχές της χώρας για τη διαφύλαξη της υγείας και των υποστηρικτικών υπηρεσιών των παιδιών, κοριτσιών και αγοριών και ιδιαίτερα των γυναικών οι οποίες ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες και εύχεται γρήγορη αποκατάσταση της ομαλότητας στη Μόρια.

Για την Ελληνική Αντιπροσωπεία του ΕΛΓ:
Μίκα Ιωαννίδου, Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας του ΕΛΓ
Μέλη: Μαίρη Λατσού, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελληνίδων Νομικών
Αγλαΐα Ρομπόκου, Εκπρόσωπος του Λυκείου Ελληνίδων

 
11 Σεπτεμβρίου 2020

ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΣΕΞΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΟ BULLYING

Οι ένοπλες δυνάμεις αποτελούν κατ’ εξοχήν ευαίσθητο και δύσκολο εργασιακό χώρο.

Πολύ πρόσφατα τον Απρίλιο 2017 συγκροτήθηκε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.) στην οποία συμμετέχουν 26 Πρωτοβάθμια Σωματεία. Στο καταστατικό της Ομοσπονδίας  προβλέπεται η δημιουργία Γραμματείας Ισότητας Φύλων και Γραμματέας Ισότητας Φύλων ορίζεται μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου που εκλέγεται από το Συνέδριο. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας αποτελείται από 31 μέλη, μόνον 2 εκ των οποίων είναι γυναίκες.

Δυστυχώς, τον τελευταίο καιρό παρακολουθούμε μία απαράδεκτη σεξιστική επίθεση εναντίον της Γραμματέως που έχει εκλεγεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας από το Συνέδριο και έχει αναλάβει ένα τόσο περίπλοκο έργο. Η επίθεση,  περιλαμβάνει δυσφήμιση, συκοφαντικά σχόλια, άσκηση ψυχολογικής βίας και προτροπή σε αυτοχειρία. Δηλώνουμε την οδυνηρή μας έκπληξη για το γεγονός. Έχουμε, όπως ολόκληρος ο ελληνικός λαός, μεγάλες προσδοκίες για τις Ένοπλες Δυνάμεις και όχι μόνο για τον εθνικό, αλλά και για τον κοινωνικό τους ρόλο,  προσδοκίες απόλυτα ρεαλιστικές. Κατά συνέπεια, αυτού του είδους οι σεξιστικές συμπεριφορές είναι τουλάχιστον απογοητευτικές. 

Το Ελληνικό Δίκτυο για τη Φεμινιστική Απεργία τις καταγγέλλει, θεωρώντας πως εκθέτουν και προσβάλλουν τις Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ ταυτόχρονα εμφανίζουν έλλειμμα δημοκρατίας και αναγνώρισης των αρχών της ισότητας των φύλων από στελέχη τους.

Το Ελληνικό Δίκτυο για την Φεμινιστική Απεργία λαμβάνοντας  υπόψη  το Ν.4531/2018 με τον οποίο κυρώθηκε η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης) και το Ν. 4604/2019 για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας.

Λαμβάνοντας υπόψη την Σύμβαση C190-Violence and Harassment Convention, 2019 (No. 190) καθώς και την Σύσταση R206- που αναγνωρίζει το δικαίωμα όλων σε έναν κόσμο εργασίας απαλλαγμένο από βία και παρενόχληση, συμπεριλαμβανομένης της βίας και της παρενόχλησης λόγω φύλου,

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η βία και η παρενόχληση στον κόσμο της εργασίας στερούν τους ανθρώπους από την αξιοπρέπειά τους, είναι ασυμβίβαστες με την αξιοπρεπή εργασία και απειλή για ίσες ευκαιρίες και για ασφαλή, υγιή και παραγωγικά εργασιακά περιβάλλοντα. Παραμένει ένα διαδεδομένο φαινόμενο, το οποίο υπάρχει σε όλες τις χώρες και αγνοεί τους τομείς, τα επαγγέλματα και τις ρυθμίσεις εργασίας,

Εκφράζει τη συμπαράστασή του  στη Γραμματέα Ισότητας Φύλων της ΠΟΜΕΝΣ  και καλεί με τη σειρά του  όλους τους φορείς Ισότητας να τοποθετηθούν και να καταδικάσουν με τον πιο απερίφραστο τρόπο τέτοιου είδους ενέργειες και στοχοποίησεις, από όπου και εάν προέρχονται.

Καλούμε:

 • Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να  συνεργαστεί με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.) και την Γραμματεία Ισότητας για την προώθηση των αρχών της Δημοκρατίας και της Ισότητας των Φύλων και την εξάλειψη φαινομένων σεξισμού και bullying στις ένοπλες δυνάμεις.
 • Την Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων να πάρει καθαρή θέση κατά των διακρίσεων και υπέρ της ισότητας των φύλων, εκφράζοντας την συμπαράστασή της στην Γραμματεία Ισότητας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.), καταδικάζοντας με τον πιο απερίφραστο τρόπο τέτοιου είδους σεξιστικές ενέργειες διεκδικώντας παράλληλα από τον αρμόδιο Υπουργό Εθνικής ΄Αμυνας να τηρηθεί η κείμενη νομοθεσία και να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα σεμινάρια ισότητας φύλων, που  προσφέρει το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΚΔΑ) και στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων  .

ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

Για περισσότερες πληροφορίες:

Σοφία Κάντα: kanta@otoe.gr     Φωτεινή Σιάνου: fotini.sianou@gmail.comΔελτίο Τύπου Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών

Αθήνα 7/9/2020

Ο Πολιτικός Σύνδεσμος Γυναικών καταγγέλλει το σεξισμό και τα χυδαία σχόλια που ακούστηκαν από παίκτη κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής σειράς BIG BROTHER, τα οποία προκάλεσαν δικαίως θύελλα αντιδράσεων .

Θυμίζουμε ότι στη συγκεκριμένη σειρά, άλλωστε, έχει υπάρξει περιστατικό βιασμού κατά της προβολή της σε άλλη χώρα. Απαιτούμε την άμεση παρέμβαση του ΕΣΡ και της Δικαιοσύνης.

Καμιά ανοχή στην εγκληματική κουλτούρα του βιασμού, πόσο μάλλον όταν αυτή αναπαράγεται και προβάλλεται από τους τηλεοπτικούς δέκτες  μέσα στα σπίτια μας .3 Σεπτεμβρίου 2020

Εμείς, οι γυναίκεςμέλη της WINPEACE (Women’s Initiative for Peace – Ειρηνευτική Πρωτοβουλία Γυναικών) από την Τουρκία, την Ελλάδα και την Κύπρο (Τουρκοκυπριακή και την Ελληνοκυπριακή Κοινότητα), δηλώνουμε τη βαθιά μας ανησυχία για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική πλευρά της Μεσογείου. Οι εναντιωματικές επίσημες δηλώσεις, και αντιδηλώσεις  και ενέργειες από όλους τους εμπλεκόμενους είναι δυνατόν να οδηγήσουν τις χώρες μας στο χείλος ενός καταστροφικού πολέμου.  

Εργαζόμαστε για αμοιβαία κατανόηση και προσέγγιση ανάμεσα στις  γυναίκες και τους νέους των χωρών μας τα τελευταία είκοσι τρία χρόνια. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει μητέρα σε καμία ακτή της κοινής μας περιοχής που είναι πρόθυμη να ανταλλάξει τη ζωή του παιδιού της με οποιοδήποτε μέρος αερίων υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Καλούμε, λοιπόν, τις κυβερνήσεις των χωρών μας να θέσουν τέλος στις εχθρικές τους καθημερινές συζητήσεις και να ξεκινήσουν αμέσως έναν διάλογο μεταξύ των χωρών μας, με σκοπό να επωφεληθούν τον όποιον πλούτο κρύβεται κάτω από τη Μεσόγειο και, επομένως, να μην μετατρέψουν τα γαλάζια νερά της σε κόκκινο του αίματος. Οι χώρες μας πρέπει να εργαστούν με πνεύμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης, για να βρουν δημιουργικές λύσεις με αμοιβαία οφέλη για τις κοινωνίες μας.

Θα θέλαμε επίσης να τονίσουμε ότι σε μια εποχή παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, οι πόροι που δαπανώνται για πολεμικούς εξοπλισμούς και ενέργειες πρέπει να σταματήσουν και απαιτούμε να δίνονται τα κονδύλια αυτά για την κάλυψη των βασικών ανθρώπινων αναγκών και ανησυχιών. Η πανδημία COVID-19 έχει εντείνει τις ήδη υπάρχουσες ανισότητες μεταξύ των φύλων και τις κοινωνικές ανισότητες. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι κυβερνήσεις μας πρέπει να καταβάλουν σημαντικές  προσπάθειες για την καταπολέμηση με ειρηνικό και συνεργατικό τρόπο της πανδημίας και των ανισοτήτων που βαθαίνουν.

Ταυτόχρονα, θεωρούμε ειρωνεία το γεγονός ότι όλον αυτόν τον κίνδυνο ολοκληρωτικής καταστροφής προκαλεί και ο ανταγωνισμόςγια τα ορυκτά καύσιμα, τα οποία οι επιστήμονες θεωρούν αποδεδειγμένα ως την κύρια αιτία της κλιματικής αλλαγής, που απειλεί ολόκληρο τον πλανήτη. Καλούμε τις κυβερνήσεις μας να κατευθύνουν τις ενέργειές τους προς τη μείωση της κατανάλωσης τέτοιων καυσίμων και την αύξηση των προσπαθειών για εναλλακτικές  ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ειρηνευτική Πρωτοβουλία Γυναικών, Ελλάδας, Τουρκίας, Κύπρου

WINPEACE, Women’s Initiative for Peace
Για την Ελλάδα, πληροφορίες:
Ιφιγένεια Γεωργιάδου, e-mail: ifigenia@hcc.edu.gr
Φωτεινή Σιάνου, e-mail: fotini.sianou@gmail.com fotini.sianou@kede.org